Esteban Ocon

Esteban Ocon | foto: AP

Komisaři zamítli protest, Pérez s Oconem mohou v Abú Zabí jet

  • 3
Komisaři Velké ceny Abú Zabí zamítli protest týmu formule 1 Haas proti konkurenční stáji Force India, kterou uznali jako nového konstruktéra, jehož vozy mohou startovat v šampionátu. Haas v protestu tvrdil, že Force India při svém přechodu z administrace k novému vedení porušila pravidla a jeho piloti Sergio Pérez z Mexika a Esteban Ocon z Francie by tak neměli mít možnost závodit.

Ve sporu jde především o bonusy za účast v šampionátu a očekává se, že se Haas proti dnešnímu verdiktu odvolá a spor tak bude pokračovat.

„Jde pouze o peníze,“ řekl Sky Sports šéf týmu Haas Guenther Steiner. „Nechceme více peněz, chceme jen, aby byly stejné podmínky pro všechny. Dva roky jsme nedostávali prize money a podle našeho názoru je tohle nový tým, takže jsme požadovali, aby se situace vyjasnila,“ dodal italský manažer.

Americký tým Haas po svém příchodu do formule 1 nedostával dva roky bonusy za účast v předcházejících sezonách. Komisaři dnes uznali Force India jako legitimního konstruktéra, na druhou stranu však potvrdili, že se jedná o nový tým, což může vést k dalším sporům o prize money. Pokud by totiž Force India v následujících letech dostávala peníze za účast v minulých sezonách, bude si Haas nárokovat také bonusy za sezony 2016 a 2017 - podle serveru auto-motor-und-sport.de jde o částku 60 milionů eur (1,5 miliardy korun).

Force India vstoupila v červenci do insolvence a v srpnu tým převzalo konsorcium pod vedením kanadského miliardáře Lawrence Strolla, jehož syn Lance jezdí letos F1 za Williams. Mezinárodní federace FIA následně povolila týmu jako novému subjektu pokračovat od nuly v šampionátu.

Haas ve svém protestu tvrdil, že Force India by neměla být uznána jako konstruktér, neboť si nepostavila vlastní auto a využila design od jiného týmu. Force India však tvrdila, že využití součástí od původní stáje, která zanikla, pravidlům neodporuje. Komisaři jí v tom dali za pravdu, a proto umožnili Pérezovi s Oconem ve Velké ceně Abú Zabí startovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž