Martin Semerád

Martin Semerád | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Po tragédii pět let nezávodil, teď se Semerád vrací k rychlým autům

  • 0
Automobilový jezdec Martin Semerád se po pětileté pauze vrací k závodění. Nejmladší vítěz rallyeového mistrovství světa v kategorii sériových vozů, jenž v roce 2011 triumfoval ve Švédsku v 21 letech, se však nevrací do automobilových soutěží, ale na okruhy. V letošním roce se představí ve Škoda Octavia Cupu.

„Touhu závodit jsem nikdy úplně neztratil. V prostředí motorsportu se pohybuji nepřetržitě, ať už prostřednictvím našeho rodinného rallye týmu nebo skrze moji Driving Academy, kde funguji jako hlavní instruktor. Na okruhu jsem tak skoro každý druhý den a právě skrze tyto kurzy mě okruhové závodění začalo více zajímat,“ uvedl Semerád.

Pražský rodák patřil k největším nadějím českého motorsportu. V roce 2011 obsadil celkově čtvrté místo v hodnocení kategorie PWRC v MS. Sportovní kariéru předčasně ukončil po tragické nehodě na Rallye Bohemia v roce 2012, při které zahynul jeho navigátor Bohuslav Ceplecha.

„Rallye miluji a dál ji považuji za královnu motorsportu. Přestože si vždy rád na chvíli sednu do rallyeového speciálu a svezu se třeba na Pražském rallyesprintu, na soutěžení v rallye už nemám pomyšlení. Svou budoucnost teď vidím na okruzích. Jak mi to půjde, to se premiérově dozvím už na konci dubna.“

Semerád, který pojede za tým Automotoklub Most. V tuto chvíli je jisté, že se objeví na prvním ze sedmi závodních víkendů na maďarském Hungaroringu. Škoda Octavia Cup odstartuje sezonu na Hungaroringu 22. dubna a bude pokračovat dalšími šesti závodními víkendy v Rakousku, Německu, Polsku a dvakrát zavítá také na Autodrom v Mostě. Vítězem loňského ročníku nově obnoveného seriálu byl maďarský závodník Gábor Tim.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž