Schumacher dostihl Nigela Mansella

  15:39
Barcelona - Provedl pole jezdců formule 1 šestašedesáti koly Velké ceny Španělska a vyrovnal rekord pěti vítězství začátkem sezony, který dosáhl v roce 1992 Nigel Mansell. Za nezdolným Michaelem Schumacherem podtrhl triumf Ferrari Rubens Barrichello a třetí pozici slavil Jarno Trulli z týmu Renault.

Schumacher slavil jubilea
Triumfem oslavil Schumacher svůj jubilejní dvoustý start v šampionátu, hymnu na svoji počest si vyslechl už po pětasedmdesáté.

"To jsou čísla, na která jsem pyšný," radoval se suverén sezony poté, co převzal trofej z rukou španělského krále Juana Carlose. Vítězství prý ale nebylo tak snadné, jak se na první pohled mohlo zdát. Schumachera stálo spoustu nervů, protože jel
údajně s defektem na výfuku. 

Schumacher jezdil s porouchaným výfukem
"Poměrně záhy se objevila potíž s výfukem. Motor měl jiný zvuk a slabší výkon. A to člověk nikdy neví, kdy to najednou začne pálit. Že to tohle auto vydrželo až do cíle, je neuvěřitelné, fenomenální. Ukazuje to na skvěle odvedenou práci týmu," lebedil si Schumacher.

Po útoku Jensona Buttona v Imole se očekávalo, že o vítězství v Barceloně bude muset Michael Schumacher tvrdě bojovat, realita však byla zcela jiná. Šestinásobný mistr světa si první místo bezpečně pohlídal a s obřím náskokem osmnácti bodů vede šampionát před týmovým kolegou Barrichellem. Třetí Button už ztrácí bodů 26.Trulli v čele pole jezdců po startu. Za ním jsou vidět Sató a Barrichello.

Předpovědi mluvily před Velkou cenou Španělska o možnosti deště, ale ani v závodě ani v kvalifikaci se diváci dramat na vodě nedočkali. Pole position ukořistil suverénně Schumacher. Bylo to jeho 59. první místo na startu a ke zdánlivě nedostižnému rekordu Ayrtonna Senny mu chybí už pouhých šest nejrychlejších kvalifikačních kol.

O vzrušení se postaral demonstrant
O největší vzrušení nudného závodu se ještě během  zaváděcího kola postaral demonstrant, který pronikl v cílové rovince na trať a s ručně vyrobeným transparentem nad hlavou uběhl několik desítek metrů, než jej komisaři zpacifikovali. Podle britské televize ITV muž protestoval proti přítomnosti španělského krále Juana Carlose na závodech.

Kvalifikace se nevydařila Jensonu Buttonovi, který musel po chybě začínat až ze sedmé řady a domácímu favoritovi Fernandu Alonsovi, který startoval na osmém místě.

Druhým nejrychlejším jezdcem byl v sobotním odpoledním tréninku Juan Pablo Montoya, takže se očekávalo, že Schumacherovi na startu bude dělat problémy. V úvodním kole bývají pneumatiky Michelin rychlejší než Bridgestony, které používá Ferrari.

Nejlepší start měl Trulli
V začátku závodu se Michael Schumacher dostal i před Takumu Satóa.Po zhasnutí červených světel ale bylo vše jinak. Montoya měl stejně jako druhý Williams Ralfa Schumachera pomalý start a propadl se na čtvrté místo. Třetí zůstal Sató s vozem B.A.R. a druhý Michael Schumacher. Na vedoucí pozici se vyšvihl bleskovým startem na hranici regulérnosti Jarno Trulli. Do prvních zastávek v boxech vedl díky němu tým Renault.

"A přitom jsem si říkal, jak dobrý start se mi daří a najednou jsem viděl ve zpětném zrcátku letět modré auto. Mohl jsem mu ještě přibouchnout dveře, ale to by nebylo
fér," prohlásil Michael Schumacher.

McLareny nestačí
Na osmém místě jezdil David Coulthard a na desátém Kimi Räikkönen. Tentokrát slavné McLareny nestačily rychlostně a v průběhu závodu se pouze propadaly. Smutné je, že výkonnostně jsou nyní lepší nejen vozy Williams, B.A.R. a Renault, ale i Saubery.

Michael Schumacher rychle Trulliho dorazil, ale o předjíždění se nepokoušel. Vyčkával až jeho sok v žlutomodré zamíří k mechanikům. V devátém kole Trulli skutečně jel měnit pneumatiky. Jedno kolo na trati navíc Schumacherovi stačilo, aby se po návratu na trať před Itala dostal. Poté už svůj náskok v čele pouze zvyšoval. Po pár kolech byl deset vteřin před Trullim.

Jezdci Ferrari zvolili odlišnou taktiku
Michael Schumacher se raduje z vítězství a zdraví tým Ferrari.V čele chvíli jezdil Rubens Barrichello, který s první návštěvou  mechaniků počkal až do 17. kola, protože jel s taktikou dvou zastávek v boxech. Schumacher byl jediným předním jezdcem s pneumatikami Bridgestone, který měnil gumy třikrát. Barrichella i Fisichella a Massa se Saubery využili delší trvanlivosti Bridgestonů a do boxů zamířili pouze dvakrát.

Trulli měl oproti Barrichellovi jednu zastávku navíc, a to rozhodlo o druhém místě. Když italské jezdec Renaultu zamířil podruhé k mechanikům, vrátil se na trať za Brazilcem a zpátky na stříbrnou příčku se už nedostal.

Panis dostal trest
Během druhých zastávek v boxech se propadl z bodovaných příček Panis s Toyotou, který překročil povolenou stokilometrovou rychlost v boxech rovince a musel se vrátit k odpykání trestu. V polovině závodu pak stejně kvůli poruše odstoupil. Toyotě zatím nepomohl z mizérie ani nový technický ředitel Mike Gascoyne, který před sezonou přišel z Renaultu.

Zezadu se tlačil Jenson Button. Předjet na trati se mu McLaren Davida Coultharda nepodařilo, ale po druhé výměně pneumatik už byl za vozy Sauber a Rakušanem Klienem, který však ještě musel do boxů a brzo poté skončil. Jaguaru se opět nedařilo. Nebodoval ani Webber, který se po celý závod na body nedostal.

Sató na stupně vítězů neměl
V průběhu závodu se ukázalo, že Sató na Renaulty zatím nestačí. Nejen, že mu unikl Jarno Trulli byl na stupních vítězů poprvé v sezoně.Trulli, ale propracoval se před něj i Fernando Alonso. Japonec si tak dělal marné naděje, že při výpadku nahradí týmového kolegu Jensona Buttona na stupních vítězů.

Třetí zastávky v boxech nic nového nepřinesly, ale krátce po nich závod skončil pro do té doby šestého Montoyu. Se zpomalujícím vozem zamířil v 19. kole opět do boxů a z kouřícího monopostu už pouze vystoupil. Mechanici jeho vůz už nezprovoznili. Alespoň tři body za šesté místo pro tým vybojoval Němec Ralf Schumacher.

Fisichella Buttonovi odolal
Na poslední bodovanou pozici se tak prokousal za čtrnáctého místa na startu Button, který až do cíle překvapivě marně stíhal Fisichellu. Ital vydělal na taktice dvou zastávek a dojel si pro první dva body sezony. Poprvé také jasně předčil svého méně zkušeného týmového kolegu Massu, který se musel spokojit s devátou pozicí. Fischella nebyl na rozdíl od osmého Buttona předjet Michaelem Schumacherem o celý okruh.

Alonso se v závěru blížil k třetímu týmovému kolegovi Trullimu, ale ten třetí místo před domácím miláčkem Alonsem uhájil, ačkoli více než 100.000 příznivců doufalo, že španělský jezdec by mohl dostat v cílové rovince přednost.

Ferrari vládne, McLaren pokračuje v krizi
Po Velké ceně Španělska se Michael Schumacher sešel i s hercem Michaelem Douglasem.Naprázdno tedy vyšly oba McLareny, Brit David Coulthard a Kimi Räikkönen z Finska dojeli za sebou uprostřed výsledkové listiny a o kolo zpět. Krize druhého nejúspěšnějšího týmu historie naplno pokračuje. Pokus s dvoukýlovým šasi se jim vydařil ještě hůře než konkurenčnímu Williamsu.

Vládlo opět Ferrari a suverenitou už překonává rekordní sezonu 2002. Technický ředitel Ross Brawn prohlásil, že chtějí vyhrát všech osmnáct závodů, což se po další pohodlné procházce Michaela Schumachera na nejvyšší stupínek nezdá nereálné.

VÝSLEDKY ZÁVODU:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Michael Schumacher Německo Ferrari 1h27:32.841
2. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +0:13.290
3. Jarno Trulli Itálie Renault +0:32.294
4. Fernando Alonso Španělsko Renault +0:32.952
5. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +0:42.327
6. Ralf Schumacher Německo Williams +1:13.804
7. Giancarlo Fisichella Itálie Sauber +1:17.108
8. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +1 kolo
9. Felipe Massa Brazílie Sauber +1 kolo
10. David Coulthard Velká Británie McLaren +1 kolo
11. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +1 kolo
12. Mark Webber Austrálie Jaguar +1 kolo
13. Cristiano da Matta Brazílie Toyota +1 kolo
14. Giorgio Pantano Itálie Jordan +15 kol
15. Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams +20 kol
16. Christian Klien Rakousko Jaguar +23 kol
17. Olivier Panis Francie Toyota +33 kol
18. Nick Heidfeld Německo Jordan +33 kol
19. Gianmaria Bruni Itálie Minardi +35 kol
20. Zsolt Baumgartner Maďarsko Minardi +49 kol

Průběžné pořadí po pěti závodech: 

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Michael Schumacher Německo Ferrari 50
2 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 32
3 Jenson Button Velká Británie B.A.R. 24
4 Jarno Trulli Itálie Renault 21
5 Fernando Alonso Španělsko Renault 21
6 Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams 18
7 Ralf Schumacher Německo Williams 12
8 Takuma Sató Japonsko B.A.R. 8
9 David Coulthard Velká Británie McLaren 4
10 Giancarlo Fisichella Itálie Sauber 2
11 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 1
12 Felipe Massa Brazílie Sauber 1
13 Mark Webber Austrálie Jaguar 1
14 Christian Klien Rakousko Jaguar 0
15 Cristiano da Matta Brazílie Toyota 0
16 Olivier Panis Francie Toyota 0
17 Nick Heidfeld Německo Jordan 0
18 Giorgio Pantano Itálie Jordan 0
19 Gianmaria Bruni Itálie Minardi 0
20 Zsolt Baumgartner Maďarsko Minardi 0

Pohár konstruktérů: 

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 82
2 Renault Francie 42
3 B.A.R. Velká Británie 32
4 Williams Velká Británie 30
5 McLaren Velká Británie 5
6 Sauber Švýcarsko 3
7 Jaguar Velká Británie 1
8 Jordan Velká Británie 0
9 Minardi Itálie 0
10 Toyota Japonsko 0


ZÁVOD JSME SLEDOVALI V ON-LINE REPORTÁŽI

Michael Schumacher slaví další úspěch v seriálu mistrovství světa formule jedna.

Michael Schumacher potvrdil formu i v kvalifikaci na Velkou cenu Španělska.

Takuma Sató skončil v kvalifikaci Velké ceny Španělska třetí.

Michael Schumacher vyhrál kvalifikaci na Velké ceně Španělka a získal pole position.

Japonský závodník Takuma Sató na B.A.R. bude v nedělní Velké ceně Španělska startovat ze třetí pozice.

Německý závodník Michael Schumacher na Ferrari vyhrál kvalifikaci na Velké ceně Španělska.

Závodníci při Velké ceně Španělska těsně po startu.

Německý závodník Michalel Schumacher si dojel pro další vítězství, tentokrát na Velké ceně Španělska.

Ital Jarno Trulli s renaultem (v čele) skončil při Velké ceně Španělska třetí.

Vítěz španělské Velké ceny Michael Schumacher (vpravo) se v Barceloně sešel i s hercem Michaelem Douglasem.

Ferrari ovládlo v Barceloně další Velkou cenu. Ve stáji oslavují vitězství M. Schumachera i druhé místo Barrichella.

Německý závodník Michael Schumacher po dojezdu Velké ceny Španělska. Zvítězil i v Barceloně.

Německý závodník Michael Schumacher vyhrál i pátou Velkou cenu sezony. Tentokrát triumfoval ve Španělsku.

Italský závodník Jarno Trulli v Barceloně klání zvládl, ve Velké ceně Španělska skončil třetí.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

19. dubna 2024  14:55

Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka,...

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

V Číně v sobotu začne atletická Diamantová liga, s rekordním počtem mítinků

19. dubna 2024  13:59

Atletická sezona se rozjíždí na plné obrátky, v sobotu v Číně odstartuje nový ročník Diamantové...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...