Sato měl velmi špatný den

Montreal - Tým Jordan může být s pokrokem, jehož při volném tréninku na Velkou cenu Kanady dosáhl, spokojen jen z části. Smůlu měl Japonec Takuma Sato, který měl problémy s nastavením monopostu. Nováček v poli F1 absolvoval celkem 34 kol a zajel 19. nejrychlejší čas. V sobotu dopoledne má tak před kvalifikací ještě hodně práce s tím, aby auto dobře vyladil. "Měl jsem hodně těžký den. Kvůli problémům s prvotním nastavením auta jsem vyjel na trať pozdě, ztratil tím deset minut. Pak mě zlobila elektrika, čímž jsem měl první sérii hodně roztahanou," stěžoval si Japonec.

"Podařilo se mi alespoň zvládnout test brzd, jež budou v nedělním závodě hodně namáhané. Odpoledne už bylo lepší, dokud jsem neobul novou sadu gum. Pak zase začalo zlobit vyladění a nepodařilo se nám najít optimální rovnováhu. Nakonec mi deset minut před uplynutím časové limitu prasklo výfukové potrubí a bylo po ježdění,“ uvedl Takuma Sato.

Naproti tomu Giancarlo Fisichella dokázal být dopoledne třetí a v celkovém součtu pátečních časů obsadil dvanáctou příčku, když měl na svém kontě 37 kol. Pilot také laboroval s nastavením auta, které se na trati chovalo velmi nevyrovnaně. Jezdec byl však s prvním dnem na jedné ze svých nejoblíbenějších tratí spokojen.

"Byl to dobrý den, hlavně dopoledne jsem udělal velký kus práce s vyladěním. Když jsme ale přezuli, bylo všechno úplně jinak, náhle jsem se začal dostávat do nedotáčivosti. To znamená, že zítra budu muset opět začít hledat optimální nastavení. Když se dívám na výkony pneumatik, Micheliny na tom vypadají mnohem lépe, tak uvidíme, co bude v kvalifikaci," řekl Ital, který v sobotu nastoupí do měřeného tréninku s náhradním vozem.

"S tím, co jsme dnes udělali, jsme vcelku spokojeni. Budeme dál pokračovat ve snaze vůz co nejlépe připravit na vlastní grand prix. Problémy máme s předními pneumatikami, ale na tom  horečně  pracujeme. Takuma ztratil dost času na konci s prasklým výfukovým potrubím, ale jinak to bylo v pořádku,“ řekl technický ředitel Jordanu Gary Anderson.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž