Rossi potvrdil svou suverenitu i v Brně

  14:52
Brno - Italský fenomén Valentino Rossi vyhrál v Brně popáté v kariéře Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v královské kubatuře MotoGP. Jakub Smrž skončil jedenáctý a Radomil Rous čtrnáctý ve třídě do 250 ccm. V nejslabší třídě do 125 ccm postupně spadli všichni Češi, včetně Lukáše Peška.
Daniel Pedrosa

Daniel Pedrosa - Španěl Daniel Pedrosa triumfoval ve třídě do 250 ccm. | foto: Reuters

Rossi, který zaznamenal devátý triumf v sezoně, na své yamaze vytěžil v královské třídě z technických potíží hondy španělského soupeře Seteho Gibernaua, jenž musel odstoupit v závěru z druhého místa.

Závod na Masarykově okruhu u Brna ovládli Italové, další příčky na stupních vítězů bsadili Loris Capirossi a Max Biaggi.

Pořádnou porci smůly si vybral obhájce prvenství Sete Gibernau, jehož souboj s Rossim okořenil celý závod, v samém závěru však Španěla zradila technika.

"Dopustili jsme se drobných chyb při nastavení motocyklu, což se projevilo v kvalifikačním tréninku, ale dnešní zahřívací trénink mi dodal sebevědomí," řekl Rossi, jenž po závodu zářil spokojeností.

Nejlépe odstartoval Gibernau, ale ještě v prvním okruhu jej v čele vystřídal Rossi. Tato dvojice se několikrát vyměnila na prvním místě a její souboj zdobily dramatické momenty.

Těsně před vjezdem do posledního okruhu v zatáčce před cílovou rovinkou se dostal Rossi odvážným soupeře na první místo a na několik metrů se soupeři vzdálil. Gibernau se opět chystal k útoku na ztracenou pozici, ale čtyři zatáčky před cílem jeho stroj při přeřazení vypověděl poslušnost a Španěl musel odstoupit.

"Vyšel mi start, ale Gibernau jel velmi dobře a několikrát se dostal na první místo. Je škoda, že měl smůlu a nedostal se ani na stupně vítězů," prohlásil Rossi, jenž v Brně triumfoval potřetí v královské kubatuře, předtím vyhrál dvakrát ve slabších třídách.

Italský fenomén vyhrál 77. Grand Prix a předstihl v historickém pořadí legendárního Brita Mika Hailwooda. Více triumfů mají na kontě už jen Ital Giacomo Agostini (122) a Španěl Angel Nieto (90).

Druhé místo dnes spadlo do klína Capirossimu a na stupně vítězů se dostal i Biaggi, který skončil v kvalifikaci až desátý. Biaggi se díky dnešnímu výsledku dostal na druhé místo v průběžné klasifikaci mistrovství světa, kterou vede s obrovským náskokem 132 bodů obhájce titulu Rossi.

"Po kvalifikaci jsem byl smutný, neboť moje výkony neodpovídaly mým představám. Ráno se mi ale vydařil zahřívací trénink a po třech kolech v závodě jsem se dostal do tempa. V závěru jsem bojoval s Barrosem, měl jsem více odvahy a po vyřazení Gibernaua se mi otevřela nečekaná cesta na stupně vítězů," prohlásil čtyřiatřicetiletý Biaggi, který v Brně v minulosti sedmkrát vyhrál.

Maximálně spokojen byl i Capirossi, jenž se po startu propadl ze třetího na sedmé místo. "Zkoušel jsem krůček po krůčku se dostat dopředu. Nevěřil jsem ale, že skončím druhý. Víkend v Brně byl z mého pohledu fantastický a jsem přesvědčen, že mi vyjde i závěr sezony a ještě vylepším své postavení v mistrovství světa," uvedl Capirossi, který je v průběžném pořadí osmý.

Rossi ozdobil svůj výkon i traťovým rekordem v závodě, když v šestém okruhu dosáhl času 1:58,787 minuty, což znamená průměrnou rychlost 163,745 km/h. Dosavadní rekord držel z loňska Alex Barros časem 1:59,302.

Výsledky

MotoGP: 1. Rossi (It./Yamaha) 43:56,539, 2. Capirossi (It./Ducati) -1,837, 3. Biaggi (It./Honda) -3,444, 4. Barros (Braz./Honda) -4,148, 5. Hayden (USA/Honda) -4,363, 6. Melandri (It./Honda) -11,150, 7. Edwards (USA/Yamaha) -13,532, 8. Checa (Šp./Ducati) -19,331, 9. Bayliss (Austr./Honda) -27,125, 10. Tamada (Jap./Honda)  27,248.
Průběžné pořadí MS (po 11 závodech):  1. Rossi 261, 2. Biaggi 129, 3. Melandri 126, 4. Edwards 123, 5. Gibernau (Šp./Honda) 115, 6. Barros 114.

Do 250 ccm: Dva češi na bodovaných místech

Pedrosovi na Hondě vynesla vítězství brilantní jízda v závěrečné třetině závodu. Devatenáctiletý jezdec oslavil jednadvacáté vítězství v kariéře a je na nejlepší cestě k zisku svého třetího titulu.

V letošní sezoně vyhrál již pošesté a před druhým v pořadí Australanem Casey Stonerem vede o 59 bodů. Španělský triumf završil druhým místem nejrychlejší jezdec z kvalifikace Jorge Lorenzo.

Bodů se dočkali i čeští motocyklisté. Jedenácté místo je pro Smrže nejlepším výsledkem v této sezoně a dva body si připsal čtrnáctý Rous. Michal Filla obsadil 22. místo.

"Snad poprvé v letošní sezoně se mi povedl start podle mých představ," zářil spokojeností Smrž. "Ze začátku jsem měl trošku problémy, protože v první zatáčce jsem málem vjel Debonovi do zadního kola a přede mnou spadli na stadionu tři soupeři a měl jsem co dělat, abych se jim vyhnul," řekl.
 
V dalším průběhu Smrž dosahoval stabilních časů a v závěrečné fázi bojoval s Australanem Anthonym Westem o jedenácté místo. "Zbytečně jsem se na něj netlačil a West si prohrál souboj sám v poslední šikaně, kde udělal chybu," dodal Smrž.

Tři soupeři, kteří byli v kvalifikaci rychlejší - Ital Simone Corsi, Japonec Juki Takahaši a Španěl Hector Barbera - upadli hned v prvním okruhu po vzájemné kolizi.

Po startu se ujal vedení Japonec Hiroši Aojama, který vyrazil ze druhé řady. Smrž byl po prvním kole dvanáctý a až na malé výjimky si tuto pozici držel až do posledního kola, v němž předstihl Westa.

Rous začal na 21. místě, po druhém kole už byl osmnáctý a po šestém okruhu skočil do bodované patnáctky. Ke dvěma bodům mu otevřel cestu v posledním okruhu pád Němce Dirka Heidolfa, který jezdil jen o místo před ním.

Vítězný Pedrosa neměl nejlepší start, více než třetinu závodu se držel až na pátém místě, měl ale těsný kontakt s nejlepšími. Jedenáct okruhů vodil celé startovní pole Lorenzo, kterého předstihl Pedrosa až čtyři kola před koncem a svou pozici si už udržel.

"I když jsem byl dlouho pátý, moje umístění bylo součástí taktiky. Čekal jsem na svou příležitost. Mým cílem bylo držet kontakt se špicí a zaútočil jsem až v závěru," řekl Pedrosa. Naopak jeho krajan Lorenzo spokojený nebyl.

"Nemohu stále prolomit smůlu, abych se dočkal i ve dvěstěpadesátkách prvního vítězství. Měl jsem k němu tentokrát blízko, bohužel jsem se dopustil chyby," uvedl Lorenzo.

Výsledky

Do 250 ccm:
1. Pedrosa 41:24,944, 2. Lorenzo (oba Šp./Honda) -1,303, 3. Stoner (Austr./Aprilia) -4,253, 4. De Angelis (San Mar./Aprilia) -5,326, 5. Aojama (Jap./Honda) -8,392, 6. Dovizioso (It./Honda) -8,471, 7. Porto (Arg./Aprilia) -25,545, 8. De Puniet (Fr./Aprilia) -32,159, 9. Locatelli (It./Aprilia) -33,969, 10. Guintoli (Fr./Aprilia) -35,544, 11. Smrž -51,827, ...14. Rous (oba ČR/Honda) -58,604, 22. Filla (ČR/Aprillia) -1 kolo.  Průběžné pořadí MS (po 10 závodech): 1. Pedrosa 206 b., 2. Stoner 147, 3. Dovizioso 134, 4. Porto 105, 5. De Angelis 100, 6. Lorenzo 98, ...20. Smrž 11, 21. Rous 10.

125 ccm: Peškovy naděje zhatil pád

Závod plný pádů, které postihly i všechny české jezdce, nabídl závod třídy do 125 ccm v rámci podniku mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně. Triumfoval v něm švýcarský mladík Thomas Lüthi, jehož stroj Honda reprezentuje český tým Elit.

Průběh závodu se pro české fanoušky proměnil v černou můru. Postupně odpadali Lukáš Pešek, Karel Abrahám, Patrik Vostárek a Lukáš Rážek v pořadí od nejlepšího z tréninku až po posledního Rážka, jenž upadl v závěrečném okruhu.

Pešek si sice vyjel v kvalifikaci slibnou osmou pozici, start mu ale nevyšel, propadl se až na sedmnácté místo a dopředu jej posunul v šestém okruhu pád tří jezdců. 

Jenže ani z průběžného pořadí na 14. místě, které znamenalo body, se Pešek dlouho neradoval, v devátém okruhu upadl a brněnská naděje na bodový zisk skončila.

"Nepracovala mi zadní brzda. Na druhé motorce jsem ale nemohl jet, neboť nebyla připravená. Musel jsem spoléhat pouze na přední brzdu. Jsem typ jezdce, který i když má defekt, tak jede. Nemám ve zvyku zajet do boxů," řekl Pešek, který se právě kvůli poruše brzdy propadl hned po startu.

"Nemohl jsem už v první zatáčce brzdit tak, jak jsem potřeboval. Už jsem z té smůly mrzutý, neboť problémů je příliš mnoho. Doufám, že se to už vyřeší, abych mohl dělat svou práci," dodal Pešek.

O dvě kola později následoval Peška další český jezdec, šestnáctiletý Karel Abraham. I když zbývající dva čeští držitelé divokých karet Vostárek a Rážek neměli naději na bodový zisk, také oni následovali své zkušenější české kolegy.

Vostárek skončil v kotrmelcích v sedmnáctém okruhu a trať opustil na nosítkách. Ve stejném kole českou smůlu dovršil pádem také Rážek.  Boj o prvenství byl dlouho otevřený. Nejlépe odstartoval Lüthi, který využil nejlepší postavení na startu a sedm kol udával tempo, než jej vystřídal Fin Mikka Kalio, jenž vydržel na prvním místě v honičce pěti jezdců pouze jedno kolo.

Dvě kola vedl Ital Mattia Pasini, který ale dva okruhy před cílem spadl. V posledních třech okruzích už převzal opět vedení Lüthi, který měl před druhým v pořadí Finem Kaliem náskok 3,212 sekundy. 

"Závod byl velice těžký zejména po psychické stránce, neboť dlouho byla situace na čele vyrovnaná. Ve třetím kole jsem měl problémy, závěr se mi ale podařil. Protože jezdím za český tým, tak jsem se cítil v Brně jako na domácí trati a vítězství považuji za svůj největší úspěch v kariéře," uvedl vítězný Švýcar Lüthi. 

Druhý v pořadí Fin Mikka Kalio byl se svým výsledkem spokojen. "V závěru jsem sice udělal chybu a dostal se přede mně Simoncelli, naštěstí jsem zaváhání napravil a vybojoval druhé místo," dodal Kalio.

Výsledky

Do 125 ccm:
1. Lüthi (Švýc./Honda) 41:32,409, 2. Kallio (Fin./KTM) -3,212, 3. Simoncelli (It./Aprilia) -3,326, 4. Gadea (Šp./Aprilia) -7,754, 5. Zanetti (It./Aprilia)  14,453, 6. Lai (It./Honda) -25,156, 7. Di Meglio (Fr./Honda) -25,247, 8. Poggiali (San Mar./Gilera) -25,509, 9. Talmacsi (Maď./KTM) - 25,773, 10. Simón (Šp./KTM) -26,066.  Průběžné pořadí MS (po 10 závodech):  1. Lüthi 144, 2. Kallio 136, 3. Talmacsi 120, 4. Simoncelli 117, 5. Pasini (It./Aprilia) 100, 6. Lai 98, ...19. Pešek (ČR/Derbi) 18.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Tým Soudal Quick-Step vyšle na letošní Giro i české cyklisty Hirta a Černého

25. dubna 2024  10:05

Na cyklistickém Giru d’Italia se stejně jako loni představí Jan Hirt a Josef Černý. Oba čeští...

Kabinu jsem neztratil, ale poučím se. Trenér Jílek poprvé o konci v Olomouci

25. dubna 2024  9:57

Vyvenčí Flipu, fenku maďarského ohaře, ale do kavárny kousek od svého bydliště loveckého psa raději...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Nám klukům z hor zima na kurtu nevadí, říká tenista Kolář

25. dubna 2024  9:26

Za stavu 6:7, 1:2 a 0:15 Jakub Nicod oznámil, že končí. Kvůli problémům se zády nedohrál středeční...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...