Romain Grosjean s obvazy na rukou na okruhu v Sáchiru.

Romain Grosjean s obvazy na rukou na okruhu v Sáchiru. | foto: AP

Mercedes plní slib, Grosjeanovi umožní důstojné loučení s F1

  • 4
V listopadu prchal v Bahrajnu před plameny, potom se Romain Grosjean s neprestižnějším motoristickým seriálem rozloučil, ale v červnu se bývalý pilot Haasu znovu do monopostu formule 1 posadí. A ne ledajakého, před domácí Velkou cenou Francie odjezdí Grosjean několik zkušebních kol v mistrovském mercedesu Lewise Hamiltona z roku 2019, jak mu během jeho léčby po hrůzné nehodě slíbil šéf německé stáje Toto Wolff.

Na okruhu v Le Castellet se pak francouzský jezdec ještě zapojí do soukromého testování Mercedesu. „Jsem tak nadšený, že zase skočím do monopostu F1. Řídit mercedes, který vyhrál mistrovství světa, bude jedinečná zkušenost,“ uvedl v prohlášení stáje pětatřicetiletý Grosjean, jenž nyní závodí v americké sérii IndyCar. 

„Poprvé jsem se o šanci řídit mercedes dozvěděl, když jsem ležel v nemocnici v Bahrajnu a Toto přes média zveřejnil to pozvání. Hodně mě to tehdy povzbudilo.“

Grosjean v listopadové Velké ceně na okruhu v Sáchiru jako zázrakem unikl po půlminutě z hořící formule, která se rozpůlila a vzplála po nárazu do bariéry. Tři dny strávil s popáleninami v nemocnici a musel vynechat závěrečné dvě Grand Prix sezony. Tím se zároveň uzavřela jeho kariéra v F1.

Hořící monopost Romaina Grosjeana po nehodě na okruhu v Sáchiru.

V březnu už strávil hodiny na simulátoru v továrně Mercedesu v Brackley, tým mu rovněž připravil sedačku na míru. 

„Už se těším, že ho zase ve Francii uvidím a přivítáme ho na víkend v týmu. Měl by se ale o moje W10 radši dobře postarat,“ vzkázal někdejšímu soupeři úřadující mistr světa Hamilton. „Nechceme, aby jeho nehoda byla to poslední, co v F1 zažil,“ doplnil šéf stáje Wolf.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž