Ředitel Rallye Šumava shání pluhy

Klatovy - Tři týdny před zahájením automobilové klatovské Mogul Šumava Rallye absolvuje její organizační ředitel Milan Pospíšil jedno jednání za druhým. Především zajišťuje dostatek automobilů vybavených pluhy. Letos se totiž druhá soutěž českého šampionátu jede o měsíc dříve než v předchozích sezonách a organizátoři očekávají, že podnik bude vyloženě zimní.

"Uzavíráme smlouvy se soukromníky, kteří vlastní techniku potřebnou k tomu, aby byly silnice, po nichž vedou rychlostní zkoušky, sjízdné už od úterý před startem rallye. Nechceme být závislí jen na vozech správy silnic," uvedl Milan Pospíšil. "Rozhodně nebudeme cesty solit a inertním materiálem posypeme jen obzvláště kritická místa."

Zatímco před rokem řada jezdců lamentovala, že ředitelství Šumavy nepovolilo nasazení pneumatik s hroty, letos je situace jiná. O použití gum s hřeby rozhodují jezdci sami.

"Ovšem mohou je použít pouze v případě, že budou silnice pod souvislou vrstvou sněhu nebo ledu. Máme proto přichystaná místa, kde budou moci přezouvat," vysvětlil organizační ředitel soutěže.

Ten předpokládá, že sněhu bude na rychlostních zkouškách dostatek. "Nebude zřejmě jen na okruhovém testu u Činova. Jinak by měl být všude. V únoru nám podle našich zkušeností nehrozí sněhová kalamita, jaká nás potrápila před rokem," mínil Pospíšil.

Nejstarší česká automobilová rallye, letos slaví čtyřicáté narozeniny, nebude mít tentokrát start a cíl na centrálním klatovském náměstí. Startovní a cílová rampa se přesunuje na Domažlickou třídu. "Budeme tam mít více místa pro stany VIP i divácké stany s občerstvením. Objížďka je také jednoduchá," sdělil Pospíšil.

Mogul Šumava Rallye Klatovy je druhým dílem otevřeného mistrovství Česka v automobilových soutěžích a také druhým podnikem nově vypsaného Winter Cupu. Prvním byla rakouská Jänner Rallye. Tu vyhrál přesvědčivě plzeňský Pech s fordem a vykročil k zisku prémie deseti tisíc eur, určené pro nejúspěšnějšího jezdce Winter Cupu.

Pechovi v Rakousku na začátku ledna šlapali na paty domácí piloti v čele s Baumschlagerem, který startoval s "áčkovým" Mitsubishi Lancer. "Rakušané pojedou téměř všichni také u nás. Počítáme, že posádek ze zahraničí bude více než třicet," doplnil Pospíšil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž