Red Bull definitivně odchází ze Sauberu

Hinwil - Rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz prodal majoritní podíl ve stáji Sauber. Nápojový gigant Red Bull byl několik let hlavním sponzorem stáje, ale začátkem loňského roku se Peter Sauber s Mateschitzem rozhádali kvůli tomu, že tým odmítl angažovat Brazilce Enrique Bernoldiho, za ním a právě Red Bull stál. Místo něho usedl do kokpitu švýcarského monopostu Fin Kimi Raikkönen, jenž si vydobyl takový respekt, že letos již bude pilotovat McLaren. Tam zaujme místo svého krajana Miky Häkkinena. "V této chvíli nemůžeme vydat žádné oficiální prohlášení, protože pan Mateschitz je až do pondělka na horách. Není tu ani jeho asistent," řekl mluvčí společnosti.

Peter Sauber byl na informace také skoupý. "Mateschitz má ve společnosti majoritní podíl, zatímco já kontroluji většinu hlasovacích práv," řekl.

Zákulisní zdroj stránek formula 1 však uvedl, že Mateschitz své akcie prodal týmu Sauber. Oficiální ohlášení této transakce se pak očekává do poloviny ledna. Zájem o koupi podílu by pak měli údajně mít další dva velcí sponzoři týmu: banka Credit Suisse a petrolejářský koncern Petronas. O zájmu Credit Suisse se hovořilo již před několika měsíci, zástupci finančního ústavu to však tehdy popřeli.

Red Bull se rozhodl následovat Bernoldiho do Arrowsu a od letošního roku by měl být jeho titulárním sponzorem. Mateschitz se s šéfem týmu Tomem Walkinshawem dohodl na úzké spolupráci, která zahrnuje také americkou sérii IRL.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž