Rallye Šumava

Rallye Šumava | foto: APO-Multicam.cz

Českou špičku na Rallye Šumava prožene ruský bohatýr Lukjaňuk

  • 0
Taková konkurence se podle odborníků na Rallye Šumava Klatovy, která se pojede v pátek a v sobotu, už dlouho nesešla. Kompletní česká špička vs. kvalitní posádky ze zahraniční. Se startovním číslem jedna vyrazí na trať suverén posledních sezon Jan Kopecký, tovární jezdec týmu Škoda Motorsport s vozem Fabia R5.

Hned za nimi s dvojkou pojede plzeňský jezdec Václav Pech (Ford Fiesta R5), jenž v minulosti „domácí“ rallye vyhrál čtyřikrát, stejně jako Kopecký.

Oba budou tedy letos útočit na pátý titul, ale nečeká je snadný úkol. „Kvalita startovního pole je nejvyšší, co tady kdy byla. Zpestřením je bezesporu start ruského závodníka Alexeje Lukjaňuka,“ uvedl na pražské tiskové konferenci Jiří Valenta, předseda pořadatelského Pošumavského Automotoklubu a ředitel Rallye Šumava.

Sedmatřicetiletý Lukjaňuk letos začal sezonu výhrou na Azorských ostrovech, a protože jeho fiestu připravují na Moravě a má středoevropského sponzora, rozhodl se startovat i v českém šampionátu.

Také tovární Škoda Motorsport vyšle do boje, stejně jako v úvodním podniku mistrovství ČR, i druhého pilota. Tentokrát jím bude talentovaný Fin Juuso Nordgren.

Celkem pořadatelé evidují 183 posádek zhruba rovnoměrně rozdělených do 53. ročníku Rallye Šumava Klatovy a 27. Historic Vltava Rallye, která je opět součástí mistrovství Evropy historických vozů. Letos se navíc jede jako Memoriál Pavla Babky, jenž stál u jejího zrodu.

A i tady se bude na co dívat. „Zajímavou novinkou je start španělského týmu Ford Sierra Cosworth. Představí se tu i Jari Latvala, otec slavného závodníka současnosti,“ snaží se nalákat fanoušky historiků ředitel této soutěže Jiří Nejdl.

Pořadatelé připravili pro letošní rok několik novinek. Tou největší a pro diváky nejatraktivnější je dvojnásobný průjezd Klatovským okruhem (tzv. Čínov), který se pojede na úvod celé rallye v pátek odpoledne a podruhé pak v noci. Vozy Rallye Šumava se na něj vydají ve 21.29 hodin. Start mají na klatovském náměstí v 17.05, historici už ve 14.55.

„Rallye Šumava je jeden z nejhezčích závodů vůbec, pořadatelé myslí hlavně na jezdce a fanoušky. Doufám, že letos vyjde počasí a všechno si užijeme,“ přál si talentovaný český jezdec Jan Černý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž