Václav Pech

Václav Pech | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Pro plzeňskou posádku Pech - Uhel byla nešťastná třináctka

  • 0
Dlouho se statečně rvali při 53. ročníku Rallye Šumava Klatovy o místo na stupních vítězů. Dokonce proháněli ruského bohatýra Alexeje Lukjaňuka (Ford Fiesta 5), který jezdil druhý za českým suverénem Janem Kopeckým (Škoda Fabia R5), ale nešťastnou se nakonec pro posádku plzeňského EuroOil Invelt teamu Václav Pech – Petr Uhel (Ford Fiesta R5) stala třináctá, předposlední rychlostní zkouška.

V ní urazili kolo a nabrali téměř tříminutovou ztrátu. „Moje chyba, špatně jsem přečetl rozpis. Venca je v tom nevinně,“ uznal v cíli rallye spolujezdec Petr Uhel.

Pro závodníky, kteří považují šumavskou rallye za svoji domovskou, to byla černá kaňka za jinak vydařeným závodem. Kolem tratí se za nádherného počasí sešly tisíce diváku, kteří jezdce hnali k maximálním výkonům.

„Myslím, že se jelo dost rychle a k chybě bylo blízko,“ uznal později i v tiskové zprávě Václav Pech.

Za Lukjaňukem byl po 12 měřených testech jen o šest vteřin, ale potom přišla osudná chyba. Spolujezdec Uhel nestačil v zatáčce rychlé pasáže přečíst informaci od špionů o vytahaném písku na trati.

„Zatáčku jsem proto najel ze široka a dostal se mimo čistou stopu. Pak už jsme se vezli jako po hrachu, až k betonovému mostku, o který jsme urazili levé zadní kolo. To jsem následně viděl, jak nás předbíhá. V rychlosti přes sto kilometrů to byla taková rána, že jsme byli přesvědčeni, že chybí kus zadní nápravy a s autem nepůjde pokračovat,“ popisoval Pech.

Kolo se však „jenom“ vylomilo z loukotí, proto okamžitě začali s výměnou. „Ale jak jsem vyběhl v závodních botech ven na posekaný trávníček, uklouzly mně nohy a já se složil na zem. Naštěstí jsem měl helmu,“ pokračoval 41letý jezdec.

Se zvedáním auta jim potom musela pomáhat parta diváků. Posádka EuroOil Invelt teamu pak mohla pokračovat, ale ztráta byla příliš velká. Závod dokončili na 11. místě.

„Nepamatuji se, že by Petr někdy nestačil něco přečíst. Jedeme stále rychleji a výslovnost má své hranice. Musíme se příště více zamyslet nad rozpisem. Naštěstí jsme auto moc nepoškodili a může nás tak mrzet jen ztráta bodů v mistráku,“ dodal Pech. Domácí šampionát pokračuje Rallye Český Krumlov (18. a 19. května).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž