Francouzský šampion Ogier vede Rallye Monte Carlo o 15 sekund

  • 0
Úřadující mistr světa Sébastien Ogier z Francie zahájil mistrovství světa stylově a po druhé etapě vede Rallye Monte Carlo.

Druhý je s odstupem 15 sekund Estonec Ott Tänak, třetí Španěl Dani Sordo už po osmi rychlostních zkouškách ztrácí téměř minutu. Jan Kopecký s fabií je jedenáctý a vede kategorii WRC2.

Francouzský pilot fordu Ogier nejprve ovládl obě noční rychlostní zkoušky, během pátku pak v náročných podmínkách přidal ještě jeden dílčí triumf. Tänak byl s toyotou nejrychlejší dvakrát.

V sedmé erzetě Ogiera přibrzdil smyk a následné „hodiny“, po nichž se ocitl v příkopě. „Ztratili jsme tam půl minuty, ale s prvním místem musím být spokojený,“ prohlásil Francouz.

V úvodu rallye Ogiera nejvíce proháněl Nor Andreas Mikkelsen z týmu Hyundai, toho pak ale vyřadila závada alternátoru. Hned v první zkoušce s několika zledovatělými úseky nabral ztrátu vicemistr světa Thierry Neuville, který skončil mimo trať. Po druhé etapě je Belgičan s čtyřminutovou ztrátou devátý.

Pětinásobný mistr světa Ogier obhajuje v Monte Carlu prvenství, úvodní rallye sezony vyhrál čtyřikrát za sebou. V sobotu a v neděli čeká jezdce dalších devět rychlostních zkoušek.

Rallye Monte Carlo

úvodní podnik MS v automobilových soutěžích

Po 2. etapě (8 RZ): 1. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) 2:07:15,4, 2. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) -14,9, 3. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) -59,7, 4. Lappi, Ferm -1:09,9, 5. Latvala, Anttila (všichni Fin./Toyota Yaris) -1:10,1, 6. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën C3) -2:45,5, ...11. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) -8:11,8.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž