Thierry Neuville během Australské rallye.

Thierry Neuville během Australské rallye. | foto: AP

Boj Ogiera a Neuvilla o titul pokračuje, na Korsice pojede i Kopecký

  • 0
Souboj Francouze Sébastiena Ogiera a Thierryho Neuvilla z Belgie o titul mistra světa v automobilových soutěžích bude od pátku pokračovat na Korsice. Oba jezdce dělí po třech odjetých závodech v průběžném pořadí seriálu čtyři body a zatím se podělili o všechna vítězství. Hlavními favority budou i ve Francii, kde se stejně jako v Mexiku představí i devítinásobný světový šampion Sébastien Loeb.

Loeb před měsícem v Mexiku obsadil páté místo, ale potvrdil, že rychlost neztratil. V polovině soutěže vedl, přibrzdil jej však defekt a výměna pneumatiky. S čtyřiačtyřicetiletou legendou se tak musí počítat i na Korsice, kde v minulosti Loeb čtyřikrát vyhrál.

MS v číslech

Průběžné pořadí (po 3 z 13 soutěží): 1. Ogier (Fr./Ford Fiesta) 56 b., 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 52, 3. Mikkelsen (Nor./Hyundai i20) 35, 4. Meeke (Brit., Ir./Citroën C3) 32, 5. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 31, 6. Tänak (Est./Toyota Yaris) 26, ...18. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 1.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 84, 2. M-Sport Ford 72, 3. Citroën 71, 4. Toyota 67.

„Po testovacích jízdách jsem měl dobrý pocit, ale budeme muset počkat, jak na tom oproti ostatním budu. Po startu v Mexiku však věřím, že pojedeme v dobrém tempu. I proto, že se mi na asfaltu vždy dařilo, i když na Korsice to nebylo nikdy nejsnazší,“ řekl Loeb, jenž se letos objeví v barvách Citroënu ve třech závodech MS.

Triumfy na Korsice mají ve sbírce i Ogier a Neuville, který obhajuje prvenství z loňského roku. Belgická jednička Hyundaie měla minulý týden při testu nehodu, která se ale prý na jeho výkonu neprojeví. „Můj přístup k rallye to nezmění,“ ubezpečoval Neuville. „Čeká nás další těžká soutěž, na které se představí hodně rychlých jezdců,“ řekl.

To ale nemění nic na tom, že chce vyhrát. „Čekají nás dlouhé rychlostní zkoušky, které ke Korsice patří. Musíme se neustále soustředit. Je to náročný závod, ale jsme připraveni upevnit si pozici v obou šampionátech,“ uvedl Neuville, jenž vedle hodnocení jezdců myslí i na Pohár konstruktérů.

Český motorsport bude na středomořském ostrově zastupovat tovární jezdec Škody Jan Kopecký, který zabojuje o další body do seriálu WRC2 a pokusí se navázat na vítězství z Monte Carla. „Letos mám za sebou dva starty a dvě vítězství. Na Korsice se budeme snažit o další,“ podotkl Kopecký po výhře na Valašské rallye před necelými dvěma týdny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž