Posádka č. 1.  Navigátor Wouter Rosegaar, mechanik Daniel Kozlovský a pilot...

Posádka č. 1. Navigátor Wouter Rosegaar, mechanik Daniel Kozlovský a pilot Martin van den Brink, hlavní posádka MKR pro Dakar. | foto: Patrik Pátek

Severočeská stáj MKR vyšle na Rallye Dakar tři kamiony

  • 0
Slavná Rallye Dakar startuje sice až v lednu, ale už koncem listopadu kamiony zamíří do Jižní Ameriky. Severočeský konstruktérský tým MKR Technology do boje vysílá trojici závodních kamionů, které budou pilotovat holandští jezdci. Na palubě ale nebude chybět ani domácí zástupce, Roudničan Daniel Kozlovský.

„Udělali jsme ještě několik změn a pracovali na vyladění techniky. A doufáme, že budeme mezi nejlepšími,“ přeje si hlavní konstruktér stáje Mario Kress.

Hlavní sestavu týmu MKR Technology tvoří pilot Martin van den Brink s palubním mechanikem Danielem Kozlovským a navigátorem Wouterem Rosegaarem. Ti pojedou ve speciálu Renault Trucks CBH 385, kterému nikdo neřekne jinak než Sherpa.

Ve druhém kamionu, tedy v trambusové verzi K520, došlo po čtyřech letech ke změně pilota. Pascala de Baara v týmu vyměnil jedenatřicetiletý Janus van Kasteren z Veldhovenu. Třetím do party je kamion K520, který bude znovu pilotovat Gerd Huzink.

Kulatý 40. ročník Dakaru se jede podesáté v Jižní Americe. Odstartuje 6. ledna v Limě, odkud povede na okružní cesty do peruánských dun. Po nich se závodníci přesunou do bolívijského města La Paz, kde je naplánován den volna. Další cesta bude směřovat do Argentiny přes poušť Fiambalu. Ti nejšťastnější se do cíle v argentinské Córdobě dostanou po dvou týdnech, tedy 20. ledna.

„Po všech strastech, které nás potkaly, jsme tentokrát zdrženlivější s vyhlašováním velkých cílů, protože velkou roli hraje štěstí. Bez něj můžete mít techniku připravenou špičkově, ale stejně neuspějete. Víme však, že naše vozy umí být mezi nejlepšími. Letos se pojede hodně ve vysokých nadmořských výškách, ale my jsme zvyklí bojovat i v nejtěžších podmínkách,“ těší se Mario Kress.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž