Miroslav Zapletal na Rallye Dakar.

Miroslav Zapletal na Rallye Dakar. | foto: Facebook offroadsport.cz

Hořkosladký návrat vrtulníkem a letadlem. Zapletalovo auto zůstalo v poušti

  • 4
Ví, jak chutná satisfakce, když na Rallye Dakar nečekaně dojedete v nabité kategorii automobilů v elitní desítce. Letos však Miroslava Zapletala při velkém pouštním dobrodružství navštívila bezmoc, dobře rozjetý závod mu ve čtvrtek v tvrdé páté etapě ukončily technické problémy jeho fordu.

Pilot týmu Offroadsport musel nechat svůj vůz na trati. Věří aspoň, že se v neděli po dnu volna postaví opět na start a v soutěži bude pokračovat v kategorii Dakar Experience.

Miroslav Zapletal

„Že na tomto závodě poletím vrtulníkem a poté ještě letadlem do bivaku, to jsem si tedy nemyslel. Je to takový bonus. Bylo to parádní, ale něco podobného jsem určitě nechtěl zažít,“ pousmál se Zapletal v rozhovoru na facebookovém profilu Miloslava Janáčka z týmu Orion Moto Racing Group.

„Po projetí kontrolního bodu 5, když jsme to měli do cíle asi 125 kilometrů, auto zůstalo v dunách funkční jen na volnoběh, takže nebylo možné pokračovat dál,“ popsal Zapletal problémy.

Společně s navigátorem Markem Sýkorou se sice snažili vůz opravit, ale nepodařilo se jim to. „Asi se porouchalo něco na vstřikování,“ řekl sedminásobný dakarský účastník, kterému před čtvrteční etapou patřilo 18. místo v průběžném pořadí.

Zapletal při minulých ročnících Rallye Dakar

„V pátek pro auto pojedeme a pokusíme se ho opravit. Když se nám to podaří, tak už jsme s organizátory domluvení, že se po dnu volna vrátíme zpět do závodního režimu. Jen musíme projít přejímkou a lékařskými testy, mimo jiné na covid,“ vysvětloval Zapletal, jenž na slavném závodě skončil v roce 2009 sedmý a loni dojel šestnáctý.

Tománkovy trable

Podobné problémy jako Zapletal měl i Jan Tománek v kategorii kamionů. Jeho posádku zastavila porucha převodovky. „Etapu jsme rozjeli pěkně, na prvních mezičasech jsme se pohybovali v první desítce, ale bohužel se projevily problémy, které začaly už v první etapě, kdy jsme jeli bez spojky,“ uvedl Tománek v tiskové zprávě.

Pilot kamionu Tatra ve čtvrtek dojel do cíle jen s pomocí jedné rychlosti a mimo předepsanou trať. „Zůstala nám jedna rychlost, na kterou jsme dojeli zbývajících 340 kilometrů do bivaku. Samozřejmě mimo trať, protože s tím se přes duny opravdu jet nedalo,“ kývl člen týmu Instaforex Loprais Praga.

I on počítá s tím, že se do soutěže opět zapojí od 7. etapy. Hlavním úkolem Tománka na Dakaru je totiž krýt záda Aleši Lopraisovi.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž