Jan Kopecký a Pavel Dresler v úvodu 46. ročníku Rallye Bohemia,

Jan Kopecký a Pavel Dresler v úvodu 46. ročníku Rallye Bohemia, | foto: ČTK

Do čela Rallye Bohemia se hned vřítil Kopecký. Potvrdí roli favorita?

  • 0
V neděli zhruba v 15.30 bude v Mladé Boleslavi znám vítěz letošního ročníku Rallye Bohemia, která v pátek odstartovala. Po úvodních dvou rychlostních zkouškách se dostal do čela největší favorit Jan Kopecký, který vede před příbramským pilotem Janem Černým.

„Tratě jsou zajímavé, jsou to sice krátké vložky, ale jsou náročné. Každá erzeta vypadá úplně jinak, takže při jízdě musíme zároveň hodně přemýšlet a snažit se jet co nejrychleji,“ řekl obhájce loňského triumfu Jan Kopecký.

„Chceme si užít každý kilometr a metr trati. Musím obrovsky smeknout před pořadateli a poděkovat jim za krásnou trať. Je to velká výzva, protože erzety jsou nové a je jich hodně,“ přidal se s pozitivními slovy Jan Černý.

Nadupané vozy v akci

V sobotu a v neděli atraktivní podnik pokračuje. Pokud chcete vidět závodníky a jejich nadupané vozy v akci, zvolte například jednu z těchto destinací: Verklebice, Proseč, Vratislavice, Skuhrov, Radčice, Karlovice či Malá Skála.

Kompletní program rallye lze dohledat na oficiálním webu Bohemie. „Ty nové vložky, co se jedou v sobotu, jsou úžasné. Všechny hrozně náročné a pěkné,“ láká fanoušky i další z aktérů Jiří Hlávka.

Měřených úseků bude v sobotu jedenáct a odstupy v čele pořadí jsou minimální. Druhý Jan Černý na Jana Kopeckého ztrácí jen devět desetin sekundy, třetí je ve 46. ročníku Bohemie Simon Wagner z Rakouska. Do desetisekundového odstupu se vešlo dohromady patnáct posádek.

„V dnešních závodech může rozhodnout vteřina nebo pár desetin, takže se nedá čekat, že by v Sosnové někdo jel na efekt pro diváky. Byla by škoda to tady ztratit,“ dobře odhadoval Jan Kopecký.

Hodně lákavý je také sobotní slavnostní start na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, na který naváže první průjezd zkoušky Staroměstská vedoucí mladoboleslavskými ulicemi. Začátek téhle podívané je v 9.30.

V nedělní etapě bude na programu šest rychlostních zkoušek na Turnovsku a Hodkovicku, taktéž nových nebo inovovaných. Po jejich absolvování soutěž zítra odpoledne vyvrcholí druhým průjezdem RZ Staroměstská v Boleslavi.

První posádky republikového šampionátu se čekají v cíli po 15. hodině. Ještě předtím se jako první na cílové rampě představí účastníci exhibiční Rallye Bohemia Legend, kteří jedou zejména pro potěchu fanoušků.

Celkem účastníci Rallye Bohemia zdolají 551 km trati, na které je čeká 20 rychlostních zkoušek o celkové délce přes 160 kilometrů.

Sesadí po nich někdo z trůnu vozy Škoda, které na Bohemii triumfovaly už devětkrát v řadě?

„Myslím si, že v současné době to nejde. Škodovka by musela dominanci prolomit sama tím, že by udělala nějakou chybu nebo odstoupila. Jejich tovární tým má navrch a investují do toho mnohonásobně více peněz, než my jsme schopni sehnat,“ uvedl dosud sedmý zkušený jezdec Václav Pech, jedoucí na Fordu Fiesta.

Rallye Bohemia

pátý závod seriálu mistrovství ČR v automobilových soutěžích

Po 2 RZ: 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5 Evo) 2:29,0, 2. J. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) -0,9, 3. Wagner, Stein (Rak./Škoda Fabia R5) -1,8, 4. K. Rovanperä, Halttunen (Fin./Škoda Fabia R5 Evo) -1,8, 5. J. Dohnal, Venclík (Ford Focus WRC) -2,4, 6. Štajf, Havelková (Volkswagen Polo Gti R5) -3,8, 7. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) -3,9, 8. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) -4,2.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž