Ralf Schumacher kopíroval bratrův styl

  15:41
Magny Cours - Už posedmé vidělo francouzské Magny Cours Schumacherovo vítězství. Tentokrát se neradoval Michael, ale jeho mladší bratr Ralf. Pilot Williamsu startoval z pole position a suverénní jízdou provedl pole jezdců formule 1 až do cíle. Na druhé pozici mu sekundoval kolega ze stáje Juan Pablo Montoya. Michael Schumacher na ferrari dojel na třetím místě a zvýšil náskok v šamionátu před Räikkönenem. Třetí Ralf už ztrácí pouze jedenáct bodů.Hlasy: Sauber x Toyota x Williams x McLaren x Renault x Ferrari x Jordan x Jaguar

Startovní rošt Velké ceny Francie vypadal podobně jako před třemi týdny v Kanadě. V první řadě stály oba williamsy. Po zhasnutí červených světel vyrazily bezchybně. Ralf Schumacher byl rychlejší než Montoya a od prvních metrů začal získávat náskok. Téměř každým kolem měnil údaj o nejrychlejším kole.

Michael Schumacher neodstartoval dobře
Na třetím místě stál Michael Schumacher. Neodpíchl se ideálně a kolem něj se přehnal Kimi Räikkönen. I druhý mclaren s Davidem Coulthardem v kokpitu byl rychlý, v prvních šikanách byl na úrovni Schumachera, ale mistr světa nakonec skotského jezdce přetlačil. Ten byl ze souboje trochu rozhozený a musel hájit pátou pozici před Trullim. Sedmý jezdil Alonso.

Barrichello se s druhým rudým strojem z Maranella kvalifikoval až na osmém místě a ani v závodě toho moc nepředvedl. V cíli úvodního okruhu pobavil diváky na hlavní tribuně efektními hodinymi a klesl na poslední příčku. Na poslední bodovanou pozici se posunul Mark Webber s jaguarem.

Williamsům nikdo nestačil
V čele zatím Ralf všechny utvrzoval, že souboj s týmovým kolegou o vítězství nepřipustí a úspěšně se Montoyovi vzdaloval. Třetí Räikkönen ztrácel, ale stále byl rychlejší než za ním jedoucí Michael Schumacher. Barrichello zatím vzadu zdolával jednoho pomalejšího závodníka za druhým. V patnáctém kole už byl na čtrnácté pozici.

První zastávky vyšly McLarenu
Kvůli nové, kratší boxové rovince, zvolila většina jezdců taktiku tří zastávek. První k mechanikům zavítal ve dvanáctém kole Jos Verstappen, za chvíli následován Pizzoniou. Mezi šestnáctým a devatenáctým kolem se vystřídali pří výměně gum vedoucí jezdci. Mclaren trumfnul v rychlosti Ferrari a David Coulthard se protáhl před Michaela Schumachera.

Pilot Ferrari tak klesl o dvě místa za Räikkönena s kterým bojuje o vedení v celkovém pořadí šapionátu. Ve 21. kole zastavil v pit lane Rubens Barrichello, ten jel narozdíl od svého stájového kolegy z Maranella na dvě zastávky. Na trať se vrátil na dvanáctém místě za Villeneuvem z týmu B.A.R.

Poté, co se jezdci srovnali na dráze, pro prvního z nich závod skončil. Jenson Button náhle zpomalil a zabočil na trávu v únikové zóně.

Nic zajímavého se na trati do druhých zastávek v boxech neodehrálo. Jen nápadně zrychlil Montoya začínal týmovému kolegovi dýchat na záda. Při druhých zastávkách se pořadí v čele neměnilo. V té době dosáhl Montoya času 1:15.512, který už nikdo nepřekonal a stal se nejrychlejším kolem závodu.

Barrichello se díky taktice dvou zastávek dostal před desátého Villeneuva, ale výš už to nešlo. Mark Webber byl příliš rychlý.

Totální krach Renaultu
Před posledními návštěvami v pit lane skončila cesta dalších tří jezdců. Motor cosworth nevydržel Giancarlovi Fisichellovi a italský pilot si mohl zaškrnout další nedokončený závod. S totálním krachem se museli smířit v Renaultu. Ve 44. kole se začalo kouřit z motoru Fernanda Alonsa a mladý Španěl musel zastavit. O mnoho déle nevydržel na dráze ani Jarno Trulli. Postupně zpomaloval, chvíli jel i s plameny šlehajícími ze zádě vozu, ale i on se musel vzdát a do cíle nedojel.

Třináct okruhů před cílem začaly poslední výměny gum a Ferrari se dokonale vydařila odveta za střet v úvodu. Davida Coultharda připravili a šanci porazit mistra světa mechanici týmu sami. Jeden z nich mu dal předčasně pokyn k vyjetí a Skot se rozjel ještě s připojeným tankovacím zařízením. Než se podařilo dotankovat a hrdlo sundat, ztratil navíc přes deset vteřin. Mechanik držící hadici se dostal do nepříjemného kontaktu s monopostem a zůstal ležet na asfaltu.

Schumacher jde před Räikkönena
Michael Schumacher zavítal k mechanikům o čtyři kola déle než Kimi Räikkönen, a to mu stačilo, aby se přes něj přehoupl na třetí místo. Až do cíle dával najevo svou převahu, když Finovi kolo po kole ujížděl.

Montoya se před zastávkou v boxech dostal 2,5 vteřiny za vedoucího Ralfa. Když bylli oba zpět na dráze, nedělila je ani jedna vteřiny. Závěrečné drama se však nekonalo. Montoya začal mít problémy s autem, objevily se dokonce plameny, a tak byl rád, že uhlídal osm bodů před v závěru zrychlujícím Michaelem Schumacherem.

Ralf dotahuje čelo šampionátu
Ralf Schumacher si přes závěrečnou drobnou chybu dojel pro suverénní šesté vítězství kariéry. V Magny Cours mu patřil celý víkend. Vyhrál volné tréninky, kvalifikaci i závod. Stále zůstává jediným pilotem, který dokončil všechny letošní závody, a v celkovém pořadí šampionátu už ztrácí pouhé tři body na Räikkönena a jedenáct na bratra Michaela. Do konce šampionátu zbývá šest závodů.

Druhý Montoya zůstává za očekáváním. Zdá se, že Williams má v současnosti nejlepší auto a Montoya měl být tím, kdo bude útočit na titul. Zatím se však dívá na záda svého týmového kolegy. Mclaren pomalu začíná doplácet na to, že nedokázal nasadit nový monopost a loňský MP4/17 nelze zlepšovat donekonečna.

Barrichello se stále trápí
Barrichello se letos trápí a pokud výrazně nepřidá, lze jen stěží očekávat, že mu ve Ferrari prodlouží smlouvu jako Michaelovi. Šesté místo Marka Webbera už není žádným překvapením a pilot Jaguaru se pomalu zabydluje mezi jezdeckou elitou. Pomáhá mu i vysoká spolehlivost letošního vozu jaguar.

Šampionát je tak výrazně vyrovnanější než ten loňský, kdy byl Michael Schumacher právě ve Francii korunován nejrychlejším mistrem světa všech dob.

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Ralf Schumacher Německo Williams 1h30:49.213
2. Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams +0:13.813
3. Michael Schumacher Německo Ferrari +0:19.568
4. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +0:38.047
5. David Coulthard Velká Británie McLaren +0:40.289
6. Mark Webber Austrálie Jaguar +1:06.380
7. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +1 kolo
8. Olivier Panis Francie Toyota +1 kolo
9. Jacques Villeneuve Kanada British American Racing +1 kolo
10. Antonio Pizzonia Brazílie Jaguar +1 kolo
11. Cristiano da Matta Brazílie Toyota +1 kolo
12. Heinz-Harald Frentzen Německo Sauber +2 kola
13. Nick Heidfeld Německo Sauber +2 kola
14. Justin Wilson Velká Británie Minardi +3 kola
15. Ralph Firman Velká Británie Jordan +3 kola
16. Jos Verstappen Nizozemsko Minardi +4 kola
17. Jarno Trulli Itálie Renault +25 kol
18. Fernando Alonso Španělsko Renault +27 kol
19. Giancarlo Fisichella Itálie Jordan +28 kol
20. Jenson Button Velká Británie British American Racing +49 kol

Nejrychlejší kolo: Juan Pablo Montoya - 1:15.512


Průběžné pořadí (po deseti závodech):

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Michael Schumacher Německo Ferrari 64
2 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 56
3 Ralf Schumacher Německo Williams 53
4 Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams 47
5 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 39
6 Fernando Alonso Španělsko Renault 39
7 David Coulthard Velká Británie McLaren 29
8 Jarno Trulli Itálie Renault 13
9 Mark Webber Austrálie Jaguar 12
10 Giancarlo Fisichella Itálie Jordan 10
11 Jenson Button Velká Británie British American Racing 10
12 Heinz-Harald Frentzen Německo Sauber 7
13 Jacques Villeneuve Kanada British American Racing 3
14 Cristiano da Matta Brazílie Toyota 3
15 Nick Heidfeld Německo Sauber 2
16 Olivier Panis Francie Toyota 2
17 Ralph Firman Velká Británie Jordan 1
18 Antonio Pizzonia Brazílie Jaguar 0
19 Justin Wilson Velká Británie Minardi 0
20 Jos Verstappen Nizozemsko Minardi 0


Pohár konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 103
2 Williams Velká Británie 100
3 McLaren Velká Británie 85
4 Renault Francie 52
5 British American Racing Velká Británie 13
6 Jaguar Velká Británie 12
7 Jordan Velká Británie 11
8 Sauber Švýcarsko 9
9 Toyota Japonsko 5
10 Minardi Itálie 0

Pilot McLarenu Kimi Räikkönen při volném tréninku zvedá efektní gejzíry vody v promočeném Magny Cours.

Mechanici Ferrari odtlačují jaguar Marka Webbera poté, co se při volném tréninku lehce sťukl s ferrari Michaela Schumachera.

Michael Schumacher se během pátečních volných tréninků nevraživě dívá na své auto.

I proto David Coulthard stále zůstává v McLarenu. Úsměv a dobrá nálada jsou mu vlastní za každé situace.

Finský jezdec Kimi Räikkönen v kokpitu svého McLarenu při sobotním tréninku na Velkou cenu Francie.

Ralf Schumacher ze stáje Williams vítězí v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Francie formule 1

Michael Schumacher projíždí na svém červeném ferrari jednu za zatáček při sobotním tréninku na Velkou cenu Francie formule 1

Ralf Schumacher pózuje fotografům s pohárem za vítězství při Velké ceně Francie F1.

Ralf Schumacher s vozem williams-BMW kontroluje vedení Velké ceny Francie formule 1 před týmovým kolegou Montoyou.

Pouze po hned po startu a po třetích zastávkách v boxech se Juan Pablo Montoya dostal těsně za týmového kolegu Ralfa Schumachera.

Ralf Schumacher zdraví z kokpitu francouzské diváky při svém šestém vítězství ve formuli 1.

Druhý double v řadě - to už je pořádný důvod k oslavě i pro tak slavný tým, jakým Williams je.

Mechanici McLarenu pokazili třetí zastávku v boxech Davida Coultharda. Dali mu předčasně znamení k jízdě a přitom ještě nebylo dotankováno.

Vítěz Velké ceny Francie ve formuli 1 Ralf Schumacher je na stupních vítězů tradičně sprchován šampaňským

Finský jezdec Kimi Räikkönen jede před německým závodníkem Michaelem Schumacherem a Davidem Coulthardem z Británie krátce po startu závodu formule 1 na Velké ceně Francie.

Těsně vedle sebe projíždějí zatáčku na trati Velké ceny Francie formule 1 britský jezdec Coulthard (vlevo) a Michale Schumacher z Německa

Německý jezdec Ralf Schumacher, vítěz závodu formule 1 na Velké ceně Francie, si při čestném kole vychutnává první okamžiky po nedělním triumfu

Bratři Schumacherové si na stupních vítězů neodpustili oblíbený rituál - navzájem se zlili šampaňským; Ralf (vlevo) Velkou cenu Francie ve formuli 1 vyhrál, Michael skončil třetí

Ralf Schumacher se po vítězství na Velké ceně Francie ve formuli 1 raduje s vítěznou trofejí na stupních vítězů

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Semifinále je blízko. Plzeň znovu zkusí postavit Fiorentině barikádu

18. dubna 2024  8:53

Od začátku roku dostali ve čtrnácti zápasech jen sedm gólů. V posledních čtyřech ani jeden. A v...

Kämpf asistoval u dvou gólů, výhru a jubileum však slavil Kučerov

18. dubna 2024  7:15,  aktualizováno  8:09

Předposlední hrací den letošní základní části hokejové NHL se z Čechů prosadil centr David Kämpf,...

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Šest gólů s Kacetlem nezamává. Za jednu výhru jsme rádi, říká Cienciala

18. dubna 2024  6:15

Na rozdíl od spoluhráče Tomáše Kundrátka, který byl před televizní kamerou i diktafony novinářů...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...