Formule 1 se vratí do Rakouska - ilustrační foto.

Formule 1 se vratí do Rakouska - ilustrační foto. | foto: AP

Do Rakouska se po jedenácti letech vrátí závod formule 1

  • 1
Po jedenácti letech se do seriálu mistrovství světa formule 1 vrátí Velká cena Rakouska. Závod by se měl podle předběžné dohody uskutečnit 6. července 2014 na bývalém okruhu A1 Ring ve Spielbergu, který nyní nese název Red Bull Ring. Součástí seriálu MS má být podle dosud neoficiální dohody nejméně do roku 2020.

Grand Prix se tam jela naposledy v roce 2003, kdy ji vyhrál podruhé za sebou Němec Michael Schumacher. V Rakousku se dosud jelo 26 mistrovských závodů F1, ten premiérový v roce 1964. Na pořádání závodu formule 1 Rakousko rezignovalo z finančních důvodů.

A1 Ring poté koupil rakouský miliardář Dietrich Mateschitz, majitel nejlepší stáje posledních let Red Bull a stejnojmenného výrobce nápojů. Rozhodl se ho zrenovovat, což se mu povedlo kvůli protestům místních obyvatel a úřadu pro životní prostředí až po několika letech. Znovu otevřen byl okruh ve Štýrsku před dvěma lety.

A teď si Mateschitz splnil další sen, když se dohodl s promotérem šampionátu Berniem Ecclestonem, že se F1 do Rakouska v roce 2014 vrátí.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž