Martin Prokop se svým fordem během Portugalské rallye.

Martin Prokop se svým fordem během Portugalské rallye. | foto: AP

Prokop po kuriózní srážce druhou etapu Britské rallye nedokončil

  • 0
Martin Prokop nedokončil po neobvyklé nehodě druhou etapu Britské rallye. Český jezdec se na přejezdu po dvanácté rychlostní zkoušce čelně srazil s vozem Hyundai Novozélanďana Haydena Paddona a poničil svůj Ford Fiesta. Do nedělní etapy, jež uzavře celý letošní seriál mistrovství světa, by se chtěl Prokop na trať vrátit.

Český pilot přišel o šanci na slušný výsledek ve Walesu v situaci, kdy mu patřilo průběžné dvanácté místo. „Na přejezdu po RZ12 jsme se na jednom odbočení vydali známým směrem, kudy vedl přejezd v předchozích ročnících, ale záhy jsme podle itineráře zjistili, že trať vede jinudy. Proto jsme sjížděli z kopce k širšímu místu, kde jsme se chtěli otočit a vydat se správným směrem,“ popsal příčiny nehody Prokop na facebooku.

„Nějaký čas před námi měl ten samý problém i nápad Hayden Paddon, který se v nepřehledném a úzkém úseku za zatáčkou zjevil přímo naproti nám a nastala srážka obou vozů, které se nedalo vyhnout, protože okolo silnice byla z jedné strany skála a z druhé strž do údolí. Hayden to odnesl hlavně poškozeným nárazníkem a dokázal se zmobilizovat. Naše Fiesta dostala bohužel zásah na chladiče v přední části vozu a tak nám utrženou trubkou okamžitě vytekla veškerá chladící kapalina,“ popsal Prokop.

Pro jediného českého pravidelného účastníka MS však srážkou útrapy neskončily. „V místě nehody, kde nebyl ani nejlepší mobilní signál, jsme v dešti a zimě čekali pět hodin, než se k nám dostali lidé z týmu a společně s nemocnou Fionou nás dostali do servisu. Mrzí nás, jak dnešní den dopadl a že ke srážce došlo, ale vzhledem k nepřehlednosti místa za zatáčkou se jí nešlo vyhnout. Zítra jdeme zase do akce, protože končit sezonu havárkou na přejezdu mimo RZ rozhodně nechceme,“ dodal bojovně Prokop.

Po patnácti z devatenácti erzet vede francouzský mistr světa Sébastien Ogier z týmu Volkswagen o 35,7 sekundy před Britem Krisem Meekem z Citroënu. Třetí je s minutovým odstupem Ogierův norský kolega Andreas Mikkelsen.

Britská rallye

závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích

Po 2. etapě: 1. Ogier, Ingrassia (Fr./VW Polo-R) 2:40:26,2, 2. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) -35,7, 3. Mikkelsen, Floene (Nor./VW Polo-R) -1:00,4, 4. Tänak, Molder (Est./Ford Fiesta RS) -2:41,1, 5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -2:55,8, 6. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20) -3:13,9, ...Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) nedokončil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž