Britský jezdec Lewis Hamilton si jede pro vítězství v domácí velké ceně na...

Britský jezdec Lewis Hamilton si jede pro vítězství v domácí velké ceně na okruhu v Silverstonu. | foto: AP

Hungaroring mi sedí, těší se Hamilton. Rosberg chce utnout jeho vlnu

  • 1
Velkou cenou Maďarska se světový šampionát formule 1 přelomí do druhé poloviny, ale souboj o titul jako by začínal. Vždyť suverény sezony a rivaly z týmu Mercedes - Rosberga a Hamiltona - dělí v čele průběžného pořadí jediný bod. Jak jejich přetahovanou ovlivní nedělní závod na Hungaroringu?

Nico Rosberg měl po čtyřech vítězstvích v úvodu seriálu náskok už 43 bodů. V Barceloně však nastal zlom, oba konkurenti museli po vzájemné havárii krátce po startu odstoupit a z pěti následujících závodů vyhrál čtyři obhájce titulu Lewis Hamilton.

„Vždycky to mezi námi probíhalo ve vlnách. Měl by přijít čas, že ta jeho vlna skončí,“ řekl Rosberg. Dvojnásobný mistr světa Hamilton chce ale po posledních vítězstvích ve Spielbergu a Silverstonu využít momentální pohodu a cítí velkou šanci ujmout se poprvé v sezoně vedení v šampionátu. „Cítím, že se ve mně právě rozhořel oheň, a chci si to vzít i do dalšího víkendu,“ řekl britský pilot. „Cítím se svěží, silný a sebejistý.“

Maďarská Grand Prix nicméně byla vloni jedním z pouhých dvou závodů, ve kterých neměl dominantní Mercedes zastoupení na stupních vítězů. Zatímco Rosbergovi se ale na Hungaroringu z dosavadních deseti startů nepodařilo vybojovat medailové umístění nikdy, Hamilton tu triumfoval v letech 2007, 2009, 2012 a 2013. Se čtyřmi výhrami se dělí o rekord s Michaelem Schumacherem. „Tahle trať z nějakého důvodu vždycky seděla mému stylu, nemůžu se dočkat,“ těšil se Hamilton.

Daleko za oběma lídry bojují o třetí místo mezi jezdci a druhé v Poháru konstruktérů piloti Ferrari a Red Bullu. V týmovém hodnocení mají o šest bodů navrch piloti italské stáje, oba navíc už zažili na Hungaroringu vítězství. Zatímco aktuálně třetí Kimi Räikkönen z Finska ho slavil už v roce 2005 ještě jako pilot McLarenu, Sebastian Vettel bude obhajovat loňský triumf.

Čtyřnásobný světový šampion bude stejně jako jeho krajan Rosberg usilovat o návrat lepších časů, z posledních dvou závodů totiž vytěžil pouhé dva body. „Na loňský rok tu mám sladké vzpomínky,“ řekl Vettel, příliš ale na repete nepomýšlí. Vloni měl v tuto dobu na kontě už 160 bodů, letos i kvůli třem nulám jen 98. „Problém je, že příčina je pokaždé jiná. Musíme hledět sami na sebe, snažit se problémy pochopit a být důstojnými soupeři.“

Speciálně v Maďarsku je ale silný právě konkurenční Red Bull. Australan Daniel Ricciardo tu předloni vyhrál a vloni byl třetí za tehdejším týmovým kolegou Daniilem Kvjatem. Se čtvrtým mužem celkového pořadí se tak musí i letos počítat stejně jako s jeho mladičkým týmovým kolegou Maxem Verstappenem z Nizozemska, který vedle senzačního triumfu v Barceloně potvrdil talent dvěma druhými místy v posledních dvou závodech v Rakousku a Británii.

Charakteristika okruhu Hungaroring

- dějiště Velké ceny Maďarska, jedenáctého závodu MS F1

Délka trati: 4,381 km.

Délka závodu: 70 kol = 306,630 km.

Počet pravých zatáček: 8.

Počet levých zatáček: 6.

Počet odjetých Velkých cen: 30.

Nejvíce vítězství: Michael Schumacher (Něm.) a Lewis Hamilton (Brit.) 4 - McLaren 11

Nejvíce pole position: Michael Schumacher (Něm.) 7 - McLaren 8.

Nejrychlejší kolo v závodě: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:19,071 = 199,461 km/h.

Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2010: 1:18,773.

Nejrychlejší závod: Michael Schumacher, 2004: 1:35:26,131 = 192,798 km/h.

Vítězové předchozích závodů:
2006 - Jenson Button (Brit./Honda)
2007 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren)
2008 - Heikki Kovalainen (Fin./McLaren)
2009 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren)
2010 - Mark Webber (Austr./Red Bull)
2011 - Jenson Button (Brit./McLaren)
2012 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren)
2013 - Lewis Hamilton (Brit./Mercedes)
2014 - Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull)
2015 - Sebastian Vettel (Něm./Ferrari)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž