Pohárovým octaviím vládne Matějovský

Brno - Jednou na suchu, podruhé na vodě. Okruhový seriál Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup podruhé v letošní sezoně zavítal na brněnský Masarykův okruh a jezdci se museli vypořádat s rozdílnými podmínkami. Prvním vítězem se stal Erik Janiš, druhý závod svědčil nejvíce Jiřímu Navrátilovi. Oba závody provázelo množství karambolů a výletů do záchytných zón. Po čtyřech závodech je na čele seriálu Michal Matějovský.

Pohárové octavie se tentokrát představily v elitní společnosti vozů GT, které absolvovaly v Brně druhý díl mistrovství světa. Tomu kraloval Jaroslav Janiš a jeho mladší bratr Erik jakoby si z něho vzal vzor. Vyhrál zcela přesvědčivě první závod octavií.

"Všechno fungovalo naprosto přesně tak, jak jsem potřeboval, jsem velice spokojený a víceméně není, co bych dodával," konstatoval Erik Janiš.

Tomu se vydařil start, byl druhý za týmovým kolegou Dostálem, kterého ale rychle předjel.

"Nejprve jsem na něho nechtěl útočit. Počítal jsem s tím, že se pokusíme utrhnout zbytku startovního pole. Brzo jsem ale cítil, že jsem o hodně rychlejší a naznačil jsem předjetí," řekl Janiš. "Nechal mi tam místo a dostal jsem se do vedení. Pak jsem jel dvě kola naplno a vybudoval jsem si náskok. Držel jsem si rezervu pro případ, kdyby se na mě někdo dotahoval."

Vedle Janiše se na stupně vítězů postavili po prvním klání druhý Janák a třetí skončila finská soutěžní hvězda Paasonen.

Do druhého závodu nasadili všichni jezdci mokré gumy, neboť v Brně sice přestalo pršet, ale trať byla hodně mokrá. Do čela šel Jupa, která nahradil pro dva závody Lacka. Ve vedení se ale dlouho neudržel, předjel jej Janák. Na něho se ale přilepil Navrátil a při nejbližší příležitosti se dostal na první místo. Vydržel na něm až do cíle. Jako druhý uviděl cílovou šachovnici Janák a třetí skončil Jupa.

"O něčem takovém jsem prostě snil. Strašně děkuju všem, kdo mi k triumfu pomohli. Na vodě se samozřejmě jede těžko, navíc jsem svázán pocitem, že auto mám půjčené. Jedu za tým a ne za sebe jako třeba v motokárách. Uznávám, že předjetí Jirky Janáka byl risk, ale vyšlo to," pochvaloval si Jiří Navrátil.

Vítěz prvního závodu Erik Janiš vyjel před nájezdem na stadion do štěrkové záchytné zóny a hodně ztratil. Pak ze závodu odstoupil.

"Mrzí mě to. Ale hned chvíli po startu mi přestal fungovat stěrač. Viditelnost se postupně zhoršovala, zvláště když byly na trati vytahané nějaké nečistoty, až jsem už neviděl vůbec nic. Nemělo smysl riskovat," vysvětlil Janiš.

Po čtyřech závodech se na první místo probojoval Michala Matějovský se 70 body. O druhou a třetí příčku se dělí Navrátil a Lacko (oba 50 b.), čtvrtý je Janiš (49 b.), pátý Janák (44 b.), šestý Brejla (43 b.) a sedmý Marhoul (39 b.). Seriál pokračuje 9. - 11. června na mosteckém autodromu v rámci Česká pojišťovna - Škoda Octavia Weekend.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž