Brit Jenson Button - Button oslavuje pole position, Velké Ceny Malajsie. | foto: Reuters

Po souboji s Trullim vyhrál kvalifikaci Button, Ferrari propadlo

  • 28
Kuala Lumpur (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Druhá kvalifikace, druhý triumf. Jenson Button zatím v letošní sezoně F1 neprohrál. Jako první odstartuje také do Velké ceny Malajsie, i když do poslední chvíle se musel třást před Trullim. Jezdec Toyoty na něj ztratil necelou desetinu vteřiny.

Italský pilot Trulli byl posledním na dráze a cílovou fotobuňku protnul dlouho po uplynutí časového limitu. Po nepříliš vyvedených jízdách japonského monopostu v trénincích se stal druhým největším překvapením boje o místa na nedělním roštu.

Tím úplně největším, skoro šokujícím, se staly časy jezdců Ferrari. Nikdo nebyl v trénincích rychlejší, jenže když se začalo na ostro, Ferrari nebylo zdaleka tak konkurenceschopné.

Ale kvůli tomu Brazilec Massa nevypadl hned v úvodní části. Tu obhájce titulu v Poháru konstruktérů nezvádl takticky. Massa s Räikkönenem odkroužili pouhá čtyři kola. Poté je vedení stáje povolalo zpátky do boxů s tím, že jim to na postup stačí.

Jenže soupeři přidali a Räikkönen postupoval velmi těsně. Vicemistr světa Massa poté, co přidal Bourdais z Toro Rosso, začne Velkou cenu ze šestnácté příčky.

Räikkönen začne závod jako sedmý. V kvalifikaci mu sice patřil až devátý čas, ale díky trestům pro Barrichella a Vettela se posunuje vpřed.

Třetí čas zajel Vettel, ale kvůli penalizace za kolizi v Austrálii padá na třináctou příčku. Rubens Barrichello také neodstartuje čtvrtý, což by odpovídalo jeho kvalifikačnímu času. Za výměnu převodovky jde o pět míst dolů za Alonsa.

Z druhé řady na startu se tak nečekaně raduje dvojice Glock z Toyoty a Rosberg z Williamsu. Nejlepším jezdcem mimo "difuzor gang" bude na roštu pátý Webber s vozem Red Bullu.

Stejně jako Ferrari se nedařilo ani McLarenu. Ale britský tým nechyboval. Alespoň ne dnes. Jen prostě nedokázal zatím stáhnout výkonnostní ztrátu na soupeře. Třináctý a čtrnáctý čas Hamiltona s Kovalainenem plně odpovídá jejich současným možnostem.

Nedělní závod startuje v 11:00 českého času a iDNES.cz ho bude sledovat online. Podle předpovědi je vysoká pravděpodobnost tropických bouřek.

První část kvalifikace (20 minut, jezdci jedou s minimem paliva, pět nejpomalejších končí)
"Massa je venku!," neslo se dvacet minut po páté hodině odpolední boxy. Ferrari postavilo rychlé auto, ale strategicky boj o místa na startu nezvládlo.

Felipe Massa a Kimi Räikkönen byli na dráhu vysláni jen na jediné letmé kolo a vedení stáje pravděpodobně usoudilo, že jim jejich časy na postup stačí. Chyba!

Bývalý mistr světa Räikkönen postoupil těsně ze 14. pozice, Massa byl prvním, který vypadl. Prohrál například s Bourdaisem z týmu Toro Rosso. S tím maranellští utčitě nepočítali. A vítězný čas Barrichella byl o vteřinu a půl rychlejší - propočty Ferrari byly nečekaně hodně mimo.

Spolu s Massou nepostoupili ani Buemi z Toro Rosso, Sutil a Fisichella z Force India a Piquet s Renaultem. Tedy další překvapení žádné.

Druhá část kvalifikace (15 minut, jezdci jedou s minimem paliva, pět nejpomalejších končí)
Rychle na trať, ať to kolo stihneme, než začne pršet. Ale na dráhu, jejíž teplota klesla na v Malajsii nezvykle nízkých 36°C, spadlo jen pár drobných kapek a časy nebyly ovlivněny.

Toho využil Jenson Button, který výkonem 1:33,784 minuty vytvořil rekord dosavadního průběhu Velké ceny. Pod jednu minutu a čtyřicet vteřin se dostal už jen Jarno Trulli s Toyotou. Hodně rychlý byl i třetí Mark Webber.

Ferrari už stejnou chybu neudělalo a Räikkönen postoupil do nejlepší desítky. Ale těsně. S náskokem pouhých čtyř desetin vteřiny.

Naopak nestačil McLaren. Ani Kovalainen ani Hamilton nemají dost rychlá auta, aby bojovali o kvalifikační desítku. A stejně tak Bourdais z Toro Rosso. Podle očekávání vypadl i Nakadžima z Williamsu, stejně jako v Austrálii nestačil Nick Heidfeld z týmu BMW-Sauber. Němce vystrčil na poslední chvíli ynikající Alonso s Renaultem.

Třetí část kvalifikace (10 minut, jezdci jedou s palivem pro závod)
Ani v závěru kvalifikace tropický déšť nepřišel, a tak souboj o pole position proběhl podobně jako v Austrálii - vyhrál Button. Jen druhého Barrichella nahradil kvalifikační specialista Jarno Trulli s vozem Toyota.

Třetí čas zajel Vettel, ale kvůli penalizace za kolizi v Austrálii padá na třináctou příčku. Rubens Barrichello také neodstartuje čtvrtý, což by odpovídalo jeho kvalifikačnímu času. Za výměnu převodovky jde o pět míst dolů za Räikkönena.

Výsledky kvalifikace Velké ceny Malajsie F1:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Jenson Button Velká Británie Brawn GP 1:35,181
2. Jarno Trulli Itálie Toyota 1:35,273
3. Timo Glock Německo Toyota 1:35,690
4. Nico Rosberg Německo Williams 1:35,750
5. Mark Webber Austrálie Red Bull 1:35,797
6. Robert Kubica Polsko BMW Sauber 1:36,106
7. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 1:36,170
8. Fernando Alonso Španělsko Renault 1:37,659
9. Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP 1:35,651 x
Nepostoupili do 3. části
10. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 1:34,769
11. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams 1:34,788
12. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 1:34,905
13. Sebastian Vettel Německo Red Bull 1:35,518 xx
14. Heikki Kovalainen Finsko McLaren 1:34,924
15. Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 1:35,431
Nepostoupili do 2. části
16. Felipe Massa Brazílie Ferrari 1:35,642
17. Nelson Piquet Brazílie Renault 1:35,708
18. Giancarlo Fisichella Itálie Force India 1:35,908
19. Adrian Sutil Německo Force India 1:35,951
20. Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso 1:36,107

x - penalizován ztrátou pěti míst za výměnu převodovky po pátečních trénincích

xx - penalizován ztrátou deseti míst za kolizi při GP Austrálie


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž