Jan Kvěch | foto: Shutterstock

Místo Milíka dostal v pražské plochodrážní GP divokou kartu mladík Kvěch

  • 2
Divokou kartu pro dva závody plochodrážní Grand Prix České republiky, která v polovině července v Praze otevře letošní seriál mistrovství světa, dostal devatenáctiletý domácí talent Jan Kvěch. V tiskové zprávě o tom informovala Mezinárodní motocyklová federace (FIM).

Kvěch, jemuž se podařilo během minulé sezony obhájit titul mistra Evropy do 19 let, dostal tentokrát přednost před Václavem Milíkem. Osmadvacetiletý Milík měl v uplynulých letech důvěru pořadatelů hned sedmkrát za sebou a v roce 2017 dosáhl na senzační třetí místo. Následně vyhrál i prestižní Zlatou přilbu v Pardubicích. Loni, kdy se jel v Praze rovněž dvojzávod, však vyjel za dva dny pouhé dva body.

„Úplně jasná volba to nebyla, ale chtěli jsme i trochu podpořit Honzu a jeho další růst, protože v letošním roce je doma v českých poměrech bezkonkurenční. Formu prokázal i tím, že postoupil do finále mistrovství světa juniorů. Honza bojuje ve všech závodech a nikdy se nevzdává, dokáže se v jízdě poprat i o ten jeden bod. Podle našeho názoru nebude od věci, aby taky diváci viděli zase jednou někoho jiného,“ řekl dnes ČTK ředitel závodu Pavel Ondrašík.

Loni si Kvěch mohl alespoň v jedné jízdě vyzkoušet boje s nejužší plochodrážní elitou, když zasáhl do závodu na oválu stadionu Markéta z pozice druhého náhradníka. Břevnovskou dráhu dobře zná i díky tomu, že v domácí extralize hájí barvy týmu AK Markéta Praha.

Náhradníky pro letošní závod Grand Prix v české metropoli budou Daniel Klíma a Petr Chlupáč. V úvodním závodě v pátek 16. července bude Klíma prvním náhradníkem a Chlupáč druhým, o den později si tyto pozice prohodí.

„Když už jsme šli do této volby u divoké karty, tak jsme podle toho vybírali i náhradníky. Ať mladí kluci vidí, jak vypadá prostředí té opravdu velké ploché dráhy. Už loni jsme to hodně zvažovali, že bychom dali prostor mladým závodníkům, ale pak jsme si řekli, že to je možná ještě moc brzy. Teď už jsme zase o rok dál, tak jsem se rozhodli, že to zkusíme touto cestou,“ řekl Ondrašík.

S postupným uvolňováním opatření proti koronaviru věří organizátoři, že závody se odjedou s dobrou diváckou kulisou. „Pracujeme s nějakými variantami. Ale s těmi, co vyjdou černé na bílém a jsou definitivní, ne s nějakými odhady. Aktuální je tedy pro nás varianta dvou tisíc diváků na závod a podle toho pouštíme postupně do prodeje i vstupenky. Mluví se sice o možném navýšení pro sport a kulturu, ale i tady platí, že to chceme mít nejdříve definitivně potvrzené,“ uvedl Ondrašík.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž