Petr Kopfstein

Petr Kopfstein | foto: Red Bull Content Pool

Změna pravidel stála pilota Kopfsteina obhajobu v Air Race

  • 0
Co nejrychleji proletět mezi vzdušnými pylony tratí vymezenou nad pevninou i nad vodní hladinou, to je slavná série Red Bull Air Race. Mistrovství světa leteckých závodů je svým charakterem obdobná pozemské formuli 1. A má také své hrdiny. Dva z Česka. Jedním z nich je Petr Kopfstein z Karlových Varů.

Kopfstein loni kategorii Challengers vyhrál a letos byl na cestě k obhajobě tohoto triumfu. Nakonec sice skončil čtvrtý, přesto letošní sezonu považuje za vydařenou. Mimo jiné také proto, že pro příští rok je velice reálný jeho posun do kategorie Masters.

Dlouho jste byl v průběžném pořadí na nejvyšších příčkách. Co bylo pro konečné účtování rozhodující?
Jednoznačně nepovedené finále, do něhož se kvalifikuje nejlepších šest pilotů. Vstupoval jsem do něj z první příčky, vyhrál všechny tréninky a kvalifikaci, ale pak před finálním závodem došlo ke změně pravidel, kterou si každý z pilotů vyložil po svém. Rozhodl jsem se respektovat nařízení vedení závodu, což znamenalo letět delší trasu a tudíž mé lety byly pomalejší. Když se ohlédnu za uplynulou sezonou, tak to byla jediná nepříznivá situace, a proto jsem s letošním vysvědčením spokojený, žádná chyba můj výkon neovlivnila.

Petr Kopfstein

* 18. březen 1978, Karlovy Vary

* Akrobatický pilot reprezentující Českou republiku v letecké akrobacii v kategorii Unlimited je v seriálu Red Bull Air Race historicky prvním vítězem Red Bull Air Race Challenger Cupu. Už po jeho vítězství v Challenger Cupu se v odborné i laické veřejnosti spekulovalo o jeho účasti v hlavní kategorii Masters, což pro příští sezonu nabírá už mnohem reálnějších obrysů.

* V letošním roce se umístil v posledním závodu stejného seriálu na čtvrtém místě, výsledek určil pořadí také celé série. Celkově však spolu s dalšími dvěma piloty nasbíral 28 bodů, což jej podle bodového ohodnocení pasuje na první až třetí pozici.

* V nejvyšší kategorii Unlimited startoval už v desítkách mezinárodních i domácích soutěží, včetně mistrovství světa či evropského akrobatického mistrovství Aerobatic Freestyle Challenge. Je čtyřnásobným národním šampionem, v roce 2014 se na stroji Extra 300SC stal mistrem ČR v letecké akrobacii v nejvyšší kategorii Unlimited.

* Na obloze strávil jako pilot více než tisícovku hodin a polovinu z toho v akrobacii. Má rozsáhlé zkušenosti v létání s více než třiceti různými letadly.

Co vás v první části sezony, tedy ve čtyřech závodech, nejvíc potěšilo?
Už v polovině roku jsem si zajistil účast ve finálovém závodě, což jsem považoval za úspěch. V průběžném pořadí jsem byl druhý, ale vedoucí Švéd Ryfa měl za sebou o závod víc. Nejvíc si cením prvního místa v japonské Čibě, ale i druhé příčky v Abú Zabí.

Byl některý závod pro vás něčím výjimečný?
Určitě v Budapešti, je to místo, kde jsem v roce 2005 poprvé naživo viděl závod Red Bull Air Race a byl touto podívanou doslova fascinován. Přál jsem si jen jedno: také se jednou do této elitní soutěže probojovat, což se mi později podařilo. Byl to asi můj nejhezčí letecký den.

V druhé polovině letošního roku jste absolvoval další čtyři závody. Co vám přinesly?
Prvenství v britském Ascotu, druhé místo v rakouském Spielbergu, čtvrtou příčku ve finálním závodě v Las Vegas, ale i nedokončené vystoupení v Dallasu, kde jsem se kvůli technickým problémům letounu musel vzdát. Obecně jsem letos načerpal opět cenné informace a zase se o kousek přiblížil k hlavní kategorii.

A co by vám po vydařené sezoně přineslo ještě radost?
Samozřejmě vstupenka do hlavní kategorie Masters, což bych považoval za obrovskou výzvu a motivaci. Nicméně hlavně jsem rád, že mi vydrželo zdraví po celou sezonu a letouny, které jsem sedlal fungovaly bezchybně.

Pylon hit v podání karlovarkého pilota Petra Kopfsteina během předposlední zastávky Air Race v Dallasu.

A váš nejbližší program?
Ještě letos před svátky příprava ve Španělsku a na začátku příštího roku ve Spojených státech. Hodně si od příští sezóny slibuji, uvidíme v jaké kategorii budu nakonec závodit, samozřejmě bych si přál posunout se mezi absolutní elitu v kategorii Masters.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž