Motorkář Ondřej Klymčiw na Dakaru

Motorkář Ondřej Klymčiw na Dakaru | foto: KLYMČIW Racing

Klymčiw se chce vrátit na Dakar, za volantem historické Škody

  • 1
Bývalý motocyklový jezdec Ondřej Klymčiw se po třech letech rozhodl opět vrátit na start Rallye Dakar. Nepojede však na motocyklu, ale plánuje se posadit do historického vozu Škoda 130 LR v nové kategorii Classic, kterou pořadatelé pro příští rok premiérově vyhlásili. Poprvé v historii by se tak na start slavné soutěže měl postavit automobil vyrobený v Mladé Boleslavi.

„Už několikrát jsem řekl, že Dakar buď milujete, nebo nenávidíte. Já už se na motorku neposadím, ale závodník jsem tělem a duší,“ řekl Klymčiw na dnešní tiskové konferenci, na níž svůj projekt poprvé oficiálně představil.

Možnost, že by se mohl se starou škodovkou představit na Dakaru, jej napadl zhruba před dvěma týdny. Následně oslovil Jiřího Moskala, který rallye absolvoval několikrát s kamionem Liaz, a bývalého šéfa týmu Škoda Motorsport Jiřího Kotka a přípravy se rozběhly naplno. „Během týdne bylo rozhodnuto, že do toho půjdeme,“ popsal.

Kotek s Janem Vostrým tak již nyní staví vůz, který by měl být na konci prázdnin hotový. Pak jej začne Klymčiw testovat. „Teď už jsem ve stavu jako na Dakaru. Budím se ve čtyři ráno a chodím spát pozdě. Jsme ale přihlášeni a jsem přesvědčen, že se 4. prosince nalodíme a 3. ledna odstartujeme,“ řekl Klymčiw.

Ondřej Klymčiw nás provedl zázemím dakarské rallye

Projekt však stále nemá finančně zajištěn. I proto chystá prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Hithitu oslovit fanoušky, aby se na jeho zajištění podíleli. V ideálním případě by rád získal 700 až 800 tisíc korun, což jsou náklady na stavbu auta.

„Chceme, aby v tom lidi jeli s námi. Jsem patriot, jsem hrdý na to, že jsem Čech. Věřím, že se to podaří. Máme u nás skvělé lidi, zlaté ručičky, výborné nápady a dobré srdce. Chci i tu hrdost vyzdvihnout, aby se lidi cítili součástí něčeho historického,“ uvedl Klymčiw.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž