OBRAZEM: Italský závodník Merli překonal rekord na zkrácené Ecce Homo

  • 0
Loni zastavil závody na Ecce Homo koronavirus, o to razantněji se rychlé vozy na legendární trať vrátily letos. Závod mistrovství republiky automobilů do vrchu si totiž nenechala ujít ani evropská špička. Podívejte se na fotografie z prvního dne tradičního závodu.

První závodní den ovládl Christian Merli. Ital, který drží rekord na klasické trati, přepsal časy i na její zkrácené variantě. Povedlo se mu to dokonce dvakrát.

Merli s vozem Osella FA 30 nejprve překonal čas Miloše Beneše z roku 2018 a ve své druhé sobotní jízdě posunul maximum tratě dlouhé 4800 metrů na 1:48,31 sekund. Druhý v absolutním pořadí byl se ztrátou 1,41 Francouz Sébastien Petit na Normě M20FC a třetí o dalších 47 setin zpět nejlepší z domácích závodníků Miloš Beneš (Osella FA 30).

Premiéra s novou závodní technikou Norma M20FC se vydařila šternberskému pilotovi Petru Trnkovi, který byl v čase 1:51,10 v absolutním pořadí čtvrtý. V redukovaném pořadí mistrovství ČR skončil třetí Dan Michl s Lotusem Elise, který ukořistil vítězství i ve skupině 1.

Skupinu 2 ovládl Martin Jerman se silným Lamborghini Huracán GT3. Slovenský jezdec Igor Drotár se Škodou Fabií WRC se stal vítězem skupiny 3, před Karlem Stehlíkem a Miroslavem Šutlákem. Skupinu 4 s časem 2:18,73 vyhrál Peter Ambruz na voze Mitsubishi Lancer Evo IX, který ujel Karlovi Trněnému. Ve skupině 5a se nejvíce dařilo Mojmíru Čambalovi s Citroënem Saxo VTS a v 5b s Hondou Civic Type-R EP3 vítězí Bohumír Čambálik.

Závody ve Šternberku pokračují v neděli a diváci je mohou premiérově sledovat alespoň pomocí videopřenosu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž