Narozeniny oslavil Janiš bronzem

  11:40
Oschersleben - Jak se dostat na stupně vítězů? Chce to správnou taktiku. Český jezdec Jarek Janiš zvolil při závodě MS vozů GT na německém okruhu Oschersleben brzkou zastávku v boxech a dojel si i díky tomu pro bronz ve třídě GT2. Na stupních vítězů oslavil 24. narozeniny. Janiš útočil na první místo, ale chyba mechaniků, kterým upadla matice kola při jeho výměně, vůz v boxech výrazně přibrzdila. Perličkou závodu je diskvalifikace vítěze kvůli nedovolené nádrži.

Už to chvíli vypadalo, že pátý závod světového seriálu gétéček bude mít zase jiného vítěze než ty předchozí, ale nakonec to dlouho nevydrželo. Belgická posádka Anthony Kumpen a Bert Longin se totiž z vítězství radovala jen pár hodin. Technická kontrola po dojetí do cíle odhalila na jejich voze zvětšenou palivovou nádrž. A to byl důvod k diskvalifikaci. Vítězství tak doslova spadlo do klína původně druhé dvojici Thomas Biagi a Michael Bartels z domácího týmu Vitaphone Maserati.

Podobný osud však potkal i posádku Christophe Bouchut a Stefan Mücke - původně třetí v cíli. Ti doplatili na úpravy převodovky. Pro poháry si dodatečně přišli ještě Bertolini s Piccinim z týmu Scuderia Playteam Sarafree Maserati a původně až pátí Jamie Davies a Fabio Babini s Aston Martinem z týmu BMS Racing.

Závod v Oscherslebenu tak skončil přesně, jak začal – velkým překvapením. Na 30 tisíc diváků sledovalo v horkém dni opravdovou taktickou bitvu. A překvapení se dočkali hned v úvodu. To když hned po projetí zaváděcího kola zamířila do boxů čtveřice vozů. Kromě obou ferrari týmu Scuderia Ecosse ještě Bartelsovo Maserati a corvetta týmu J. D. Deletraze.

Nejednalo se o hromadnou kolizi nebo protest. To se pouze některé posádky rozhodly využít mezery ve sportovních řádech. Podle nich totiž musí každý z vozů po dobu dvouhodinového závodu absolvovat nejméně dvě povinné zastávky v boxech, při kterých musí dojít i ke střídání jezdců.

Uskutečnit první zastávku hned v úvodním kole doposud nikoho nenapadlo. A jak se zdá tato taktika se může vyplatit. Jen na vedoucí corvettu nestačila. Dvojice Kumpen-Longin před sebe po celý závod, s výjimkou zastávek v boxech, nikoho nepustila. To však ještě netušila, jaké překvapení je čeká v cíli...

Tvrdé boje se odehrávaly i ve slabší kategorii GT2. Letos již páté vítězství získal tým AF Corse s vozem Ferrari 430 GT2. Tentokrát se tak stalo zásluhou dvojice Stephane Ortelli a Gianmaria Bruni. O napětí se několik kol před koncem postaral Janišův spolujezdec Mullen, který se snažil předstihnout Collarda na porsche týmu BMS.

Jejich souboj o druhé místo sledoval v boxu skotského týmu s napětím i Janiš. Collardovi se však podařilo soupeře udržet za zády, a Janišově posádce tak přisoudil bronzovou pozici. I přesto byl Janiš s výsledkem spokojen.

"Dopadlo to velmi dobře, takže jsem spokojený. Závod jsme měli dobře rozjetý a hlavně jsem rád, že se mi letos konečně už podařilo dojet  do cíle," řekl Jarek Janiš.

Ovšem jeho výsledek mohl být ještě lepší. "Při druhé zastávce ztratil jeden z mechaniků matku na kolo a než se našla, ztratili jsme tak 18 vteřin. To nás stálo určitě druhé, ale možná i to první místo," uvažoval Janiš.

"Jarek předvedl ohromný výkon a jsem moc rád, že jsme mohli znovu závodit společně," pochvaloval Janiše týmový kolega Tim Mullen. "Bohužel jsme klesli kvůli nešťastné matici při zastávce v boxu. Ale tento víkend jsme udělali velký krok vpřed. Dva dny jsme zůstali v Monze a testovali jsme s Pirelli nové pneumatiky."

Pro Janiše měl nedělní závod zvláštní atmosféru. Konal se totiž právě v den jeho 24. narozenin. A lepší oslavu si opravdu nemohl přát. Svoje druhé letošní vystoupení v seriálu proměnil v medailovou pozici, a vyrovnal tak i výkon Tomáše Engeho, kterého v týmu zastoupil. Kromě blahopřání, kterého se mu dostalo veřejně hned na stupních vítězů, si tak domů odváží i mohutný pohár za třetí místo. A co oslava?

"Na okruhu nebyl na oslavu čas. Ale je to skvělé, že se mi zrovna v den mých narozenin podařil takový výsledek. A hlavně jsem rád, že jsem konečně dokončil závod, což není v letošní roce pravidlem. Takže oslava mě čeká až doma," usmíval se olomoucký jezdec.

Do čela celkové klasifikace se po pěti odjetých závodech dostal Thomas Biagi, za kterým je však s minimálními rozestupy seřazeno dalších 14 jezdců. Na protagonisty seriálu ale nyní čeká nejtěžší a také nejdůležitější závod sezony. Již za tři týdny se všichni sejdou na belgickém okruhu ve Spa-Francorchamps, kde absolvují 24 hodinový maraton.

Výsledky závodu:
1. Bartels, Biagi (Maserati MC12) 2:02:22.704 hod., 2. Bertolini, Piccini (Maserati MC12), 3. Davies, Babini (Aston Martin DBR9), 4. Pier Guidi, Giannoccaro (Maserati MC12) 5. Menten, Kox (Lamborghini Murcielago) všichni -1 kolo, 6. Alessi, Monfardini (Aston Martin DBR9) -3 kola, 7. (1.GT2) Bruni,Ortelli (Ferrari 430 GT2) -3 kola, 8. Aucott, MacAri (Maserati MC12) -4 kola, 9. (2.GT2) Collard,Malucelli (Porsche 997 GT3 RSR) -4 kola, 10. (3.GT2) Mullen, Janiš (Ferrari 430 GT2) -4 kola.

Průběžná klasifikace jezdců GT1: 
1. Thomas Biagi  (It.) 31 bodů, 2. Andrea Bertolini a Andrea Piccini (oba It.) 23, 3. Miguel Ramos (Por.), Christian Montanari (S. Mar.), Anthony Kumpen (Bel.), Bert Longin (Bel.), Karl Wendlinger (Rak.) a Ryan Sharp (Ang.) 20, 4. Jean-Denis Deletraz (Švýc.), Mike Hezemans (Hol.), Christophe Bouchut (Fr.),  Stefan Mücke (Něm.), Fabio Babini (It.) a Jamie Davies (Ang.) 18, 5. Michael Bartels (Něm.) 15, 6. Mika Salo (Fin.) 10.

Průběžná klasifikace jezdců GT2: 
1. Toni Vilander (Fin.), Dirk Müller (Něm.) 43, 2. Gianmaria Bruni (It.), Stephane Ortelli (Mon.)28, 3. Tim Mullen (Angl.) 22, 4. Emmanuel Collard (Fr.), Matteo Malucelli 21, 5. Paolo Ruberti (It.), Damien Pasini (Fran.) 18, 6. Emanuele Busnelli (It.), Marcello Zani (It.) 16, 7. Andrew Kirkaldy (Ang.) 15, 8. Matteo Cressoni, Michele Rugolo (oba It.) 13, 9. Leo Machitski (Rus.), Sean Edwards (Ang.) 11, 10. Chris Niarchos (Ang.) 9, 11. Tomáš Enge  (ČR) 8, 12. Horst Felbermayr ml. (Něm.), Marc Lieb (Něm.) a Jarek Janiš (ČR) 6, 13. Nigel Mansell (Angl.) 2.

Průběžná klasifikace značek GT1: 
1. Maserati 56 bodů, 2. Corvette 47, 3. Aston Martin 35, 4. Lamborghini 18

Průběžná klasifikace značek GT2: 
1. Ferrari 101, 2. Porsche 46

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Paska o Hložkovi: Přestup? Nikdo se neozval. Až bude fit, sedneme si

24. dubna 2024  13:43

Z Německa už dokonce přilétly informace o konkrétních zájemcích. AS i Lazio Řím z Itálie, Leicester...

Comeback mistra. Lyžař Hirscher se vrací po pěti letech, závodit bude za Nizozemsko

24. dubna 2024  10:09,  aktualizováno  13:40

Hvězdný slalomář Marcel Hirscher se vrací k lyžování. Sedminásobný mistr světa a dvojnásobný...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

POHLED: Návrat do extraligy? Pro hokejisty Vsetína i Zlína pouze chiméra

24. dubna 2024  13:31

Loni si extraligovou baráž proti Kladnu vyzkoušel Zlín, letos Vsetín. Výsledek byl stejný – 0:4 na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...