Toprak Razgatlioglu slaví titul mistra světa v kategorii superbiků. | foto: AP

Rea přišel o titul, superbikům vládne Razgatlioglu. König debutoval

  • 0
Mistrovství světa superbiků má po šesti letech nového šampiona. I když britský jezdec Jonathan Rea ovládl oba závěrečné závody v Indonésii, musel se tentokrát spokojit v seriálu s druhou příčkou, pozici lídra udržel Turek Toprak Razgatlioglu. Český motocyklista Oliver König při debutu v šampionátu první závod nedojel, do druhé jízdy kvůli zranění nenastoupil.

„Splnil jsem očekávání, které na mě bylo kladeno, ale své cíle jsem si nesplnil. Na trati jsem s litrovou motorkou nestrávil tolik času. Rychlost jsem ale předvedl, ztráta na světovou špičku nebyla velká,“ prohlásil v tiskové zprávě König, který dosud jezdil ve třídě Supersport 300.

Pětadvacetiletý Razgatlioglu si titul zajistil už v prvním závodu, kdy dojel za Reou druhý. Rea pak vyhrál i druhou jízdu, v konečné klasifikaci MS však na tureckého soupeře ztratil 13 bodů.

Toprak Razgatlioglu (vpravo) a Jonathan Rea v závodu superbiků v Indonésii.
Toprak Razgatlioglu v závodu superbiků v Indonésii.

Kvůli hustému dešti s hromobitím se na okruhu Mandalika v sobotu nezávodilo. Devatenáctiletý König v kvalifikaci uzavřel osmnáctičlenné pole s odstupem šesti desetin sekundy na předposledního jezdce. Závod pak pro něj po nadějném startu a posunu na bodované 14. místo skončil už v druhém kole, kdy v zatáčce upadl.

„Půlka tratě byla mokrá, půlka suchá. Soupeře jsem postupně stáhl na brzdách, jezdce jsem bral vnitřkem tratě, protože ve výjezdech byli delší. Byl to krásný pocit mít před sebou Chaze Daviese, skoro ho také předjet. V první zatáčce druhého kola jsem získal čtrnácté místo, ale v té druhé jsem upadl, zavřelo se mi přední kolo. Motorka létala vzduchem, nebyl to hezký pohled,“ uvedl König. Podle webu MS utrpěl zranění na hlavě, kvůli němuž ho lékaři do druhé jízdy nepustili.

Ze superbikové premiéry byl nicméně nadšený. „Na těchto nejsilnějších motorkách je potřeba co nejvíce zabrzdit, pak se narovnat a přidávat hned plyn. Jakmile jsem si tento styl osahal, tak mi to sedí více než vykružování na třístovce. Já jsem tvrdý brzdař, nerad zatáčky vykružuji. Je to velká radost jezdit na této motorce. Bylo by skvělé zůstat v této kategorii. Snad jsem ukázal, že bych na to měl,“ dodal König.

Z nedělního programu vypadl sprint, jenž tradičně předchází druhému klasickému závodu. Závěrečnou jízdu rozhodčí kvůli mokré trati zkrátili z 21 na 12 kol.

Mistrovství světa superbiků v Mandalice

První závod: 1. Rea (Brit./Kawasaki) 32:12,219, 2. Razgatlioglu (Tur./Yamaha) -0,670, 3. Redding (Brit./Ducati) -2,155, ...König (ČR/Kawasaki) nedokončil.

Druhý závod: 1. Rea 20:53,598, 2. Redding -0,283, 3. Van der Mark (Niz./BMW) -7,437.

Konečné pořadí MS (po 13 závodech): 1. Razgatlioglu 564, 2. Rea 551, 3. Redding 501.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž