Mistrovství světa v motokrosu v Lokti. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Loket platí, motokros pod hradem se pojede ke konci července

  • 0
Nejznámější česká motokrosová trať znovu hostí podnik mistrovství světa, závodníci se do blízkosti hradu Loket sjedou 24. a 25. července.

Dlouho očekávaný a odkládaný start sezony mistrovství světa v motokrosu se uskutečnil v polovině června na trati v ruském Orlyonoku.

Nyní už by mohl být provizorní kalendář FIM mistrovství světa motokrosu MXGP 2021 definitivní, a tudíž by mělo platit, že v Lokti se pojede 24. a 25. července. 

Nejznámější česká motokrosová trať naproti loketskému hradu hostí mistrovství světa v motokrosu nepřetržitě od roku 2002, přečkala ekonomické a jiné potíže, až ji loni porazila pandemie koronaviru. 

„Je nám líto, že se kvůli koronaviru v Lokti světový motokros nejel. Přesto má ze strany promotéra dlouhodobou důvěru jak pořadatel, tak i Autoklub ČR jako jedna z nejvýznamnějších národních federací v rámci FIM,“ předeslal Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR, v tiskové zprávě. 

Podle jeho slov vyjednávání o smlouvě na příští roky začalo již na sklonku minulého léta. „Nakonec se mi podařilo prosadit, že kontrakt bude uzavřen na pět let, což je v mezinárodním měřítku naprosto výjimečné. A povedlo se nám získat i výrazně výhodnější podmínky oproti minulému období,“ doplnil Šťovíček. 

Zatímco Brno patrně napřesrok přijde o GP silničních motocyklů, motokrosový šampionát má díky Autoklubu ČR na další léta jasno. 

„Chci vysoce ocenit kvality pořadatelů v Lokti, Autoklub ČR a jeho prezidenta Jana Šťovíčka, který i díky své práci v představenstvu Mezinárodní motocyklové federace FIM odvádí pro náš sport skvělou práci. Těším se na další pokračování dlouholeté spolupráce, česká MXGP patří k tradičním podnikům šampionátu,“ uvedl Daniele Rizzi, provozní ředitel Infront Moto Racing při virtuálním stvrzení kontraktu. 

„Mám velkou radost, že jsme získali jistotu na příští roky. Děkuji Autoklubu ČR a panu Šťovíčkovi za vyjednání skvělých podmínek a podporu, bez které bychom závod byli těžko schopni pořádat,“ sdělil Zdeněk Dvořák, předseda Auto moto klubu Loket v AČR a ředitel MXGP Loket. 

Mistrovství světa v motokrosu v Lokti.

„Těší mě, že v rámci jednání o kontraktu jsme s promotérem otevřeli možnost pořádat u nás v několikaletém horizontu nejprestižnější závod s největší diváckou účastí, a to Motokros národů,“ uzavřel Jan Šťovíček. 

MXGP letos začala 13. června v ruském Orlyonoku, na východním pobřeží Černého moře, 27. června pokračovala v anglickém Matterley Basin, 4. července se jel třetí díl v italském Maggiora (lotyšský Kegums byl na řadě 11. července, ale v kalendáři MS se termín posunul na 8. srpna) a o nadcházejícím víkendu se závodní kolotoč přesune do téměř stotisícového nizozemského města Oss. Potom už je na řadě Loket.

Poslední tři závody, které přijdou po zastávkách v Belgii, Finsku či Portugalsku, se mimochodem jedou mimo Evropu: 14. listopadu v argentinské Patagonii, 28. listopadu asijský Borobudur a 5. prosince na Bali v Indonésii.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž