ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Český šampionát motokrosařů zavítá na dvě jihočeské tratě

  • 0
Minimum změn nabízí motokrosový kalendář pro novou sezonu 2021. Na jihu Čech se v Jiníně u Strakonic a v Kaplici pojedou dva podniky mistrovství republiky dospělých. „Na startu minulé sezony český šampionát doplnili špičkoví zahraniční jezdci, protože mistrovství světa začalo později. Dvakrát u nás jel pozdější mistr světa třídy MX2 Francouz Tom Vialle. Uvidíme, jestli se to letos bude opakovat,“ uvádí Evžen Zadražil, šéf Střediska motokrosového sportu jižní Čechy.

Sedm podniků čítá i seriál českého mistrovství juniorů. Tři z nich se pojedou na jihu Čech, kromě Kaplice a Jinína závody zavítají i do Kluk u Písku. „Juniorský šampionát pravidelně jezdí i mezinárodní jezdci, prošli jím dnešní účastníci seriálu mistrovství světa, jako například Petr Polák či Rakušané Rene Hofer či Michael Sandner,“ připomíná.

Nic se nemění na programu jihočeského krajského přeboru. Ten by měl začít 3. dubna v Horažďovicích, pak se pojede postupně v Netolicích, Voticích, Klukách, Pacově, Kaplici a Jiníně.

Novinkou oproti předchozí sezoně je spojení třídy žen s juniorskými závody. V seniorském šampionátu je vystřídají jezdci kategorie 85 ccm. „Ti však pojedou i většinu podniků juniorů, takže je čeká 13 klání. Další novinkou je, že nejmenší piloti od 5 do 10 let mohou startovat s elektromotocyklem ve třídě 50 ccm společně se spalovacími benzinovými motory,“ popisuje.

Jedním z vrcholů sezony bude srpnový podnik mistrovství světa v sajdkárkrosu v Jiníně. Trať v Kaplici přivítá v polovině června evropské kvalifikační klání juniorů. Po nucené roční pauze se na 25. září plánuje závod do strmého vrchu v Chýnově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž