Karel Abraham bude v nové sezoně jezdit pod hlavičkou „Ángel Nieto Team“.

Karel Abraham bude v nové sezoně jezdit pod hlavičkou „Ángel Nieto Team“. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Abrahamův tým se bude jmenovat po zesnulé legendě Ángelu Nietovi

  • 2
Už nikoliv „Aspar“, tým motocyklového závodníka Karla Abrahama ponese v nové sezoně světového šampionátu MotoGP jméno španělské legendy Ángela Nieta. Majitel stáje Jorge Martínez se rozhodl uctít památku svého krajana a dlouholetého přítele, jenž letos tragicky zemřel.

Bývalý čtyřnásobný mistr světa Martínez založil vlastní tým ještě v době aktivní kariéry v roce 1992 a stáj se tradičně jmenovala podle jeho přezdívky Aspar Team. Pro novou sezonu se ale pětapadesátiletý Španěl rozhodl změnit název na Ángel Nieto Team podle muže, jenž získal 13 titulů mistra světa (kterým z pověrčivosti říkal 12+1) a vyhrál 90 Velkých cen.

„Ángel Nieto je synonymem motocyklového sportu, který mu tolik dal a jemuž on tolik vrátil. Motocyklové závodění je ve Španělsku tím, čím je, díky muži, jenž položil základní kámen. Proto jsme mu chtěli vzdát čest a přejmenovali jsme náš tým na Ángel Nieto Team,“ uvedl Martínez, jenž navíc udělal z Nietova nejstaršího syna Geleteho ředitele týmu.

Sedmdesátiletý Nieto zemřel letos v srpnu několik dní poté, co měl na Ibize nehodu na čtyřkolce, při níž utrpěl těžká zranění hlavy.

Sedmadvacetiletý český jezdec Abraham se letos vrátil do MotoGP v barvách Aspar Teamu po roce stráveném v superbicích a v mistrovství světa obsadil dvacáté místo. Už v létě se s Martínezem dohodl na pokračování i pro rok 2018.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž