Motocyklový závodník Marek Červený se řítí jednou ze zatáček hořického okruhu...

Motocyklový závodník Marek Červený se řítí jednou ze zatáček hořického okruhu při závodě třídy supersport do 600 ccm. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Motocyklový závodník Červený: Získat titul v Hořicích? Splněný sen

  • 1
Do Hořic to má ze svého bydliště kousek, místní okruh má rád, dobyl na něm už řadu vítězství. Přesto před sebou bude motocyklový závodník Marek Červený mít o víkendu právě na hořickém okruhu jednu z největších závodnických výzev své kariéry.

Na jedné z nejoblíbenějších tratí nejen v Česku totiž může ve své třídě supersport definitivně získat titul mistra Evropy na přírodních okruzích. Šampionát v tzv. Road racingu má v Hořicích na programu předposlední pátý díl a Červený může na své nejoblíbenější trati rozhodnout o vítězství v celém seriálu.

„Byl by to jeden z největších úspěchů v mé kariéře a splněný sen. Do Hořic se velice těším, je to velká událost jak pro mě, tak i pro diváky,“ netají.

K zisku titulu mu stačí dvakrát dojet před svým nejbližším pronásledovatelem Joeym den Bastenem, na kterého má Červený před hořickými závody komfortní náskok 51 bodů.

„Možná se to zdá jako snadný úkol, ale rozhodně to tak není, je to nevyzpytatelný sport a stát se může cokoliv,“ poznamenal závodník, jenž v Hořicích jezdil skvěle i na jaře během jiného, slavného závodu 300 zatáček Gustava Havla, teď tady na domácí trati před vlastními fanoušky na mě bude mnohem větší tlak, takže mírnou nervozitu pociťuji.“

Uklidňovat se může tím, že i kdyby hořickou šanci neproměnil v titul, není nic ztracené. „ Pokusil bych se to vyhrát v německém Frohburgu.“ poznamenal, „chtěl bych ale pozvat všechny lidi, kteří fandí road racingu, na krásné závody do Hořic. Budou plné kvalitních zahraničních jezdců, navíc nebude chybět domácí špička.“

Ti pojedou většinou na divokou, největší naději na úspěch mají Michal Dokoupil a Kamil Holán, kteří hořickou trať perfektně znají.

Nejsilnější třídou bude v Hořicích kubatura superbiků, kde se o titul utká hned čtveřice jezdců. Vede ji dvojice Belgičanů Sebastian Le Grelle o 45 bodů, za ním je Vincent Lonbois, na třetím místě je nizozemský jezdec Johan Fredriks a ze čtvrté pozice bude tuto trojici pronásledovat jedna z největších road racingových hvězd, pětinásobný vítěz seriálu Didier Grams.

Součástí hořické České Tourist Trophy jsou ale i třídy historických motocyklů a sidecarů rozdělených do šesti kubatur. Nejslabší z nich bude klasik 175, následovaná třídami klasik 250, klasik 350, klasik 500 a klasik 750, poslední budou populární závody sidecaru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž