Hamilton, McLaren

Hamilton, McLaren - Lewis Hamilton s vozem McLaren v úvodním tréninku GP Číny. | foto: Reuters

Mercedes by v případě přísného trestu mohl opustit formuli 1

  • 12
Případný exemplární trest pro stáj McLaren v jeho nejnovější kauze se lhaním traťovým komisařům může mít za následek vystoupení jeho dodavatele motorů Mercedes z formule 1. Šéf koncernu DaimlerChrysler Dieter Zetsche řekl německému magazínu Focus, že v takovém případě automobilka své další působení v seriálu přehodnotí.

"Pokud se změní okolnosti, třeba nepřiměřeným trestem od FIA, je možné, že své angažování zvážíme," uvedl Zetsche.

Už v pondělí má podle listu diskutovat představenstvo o různých scénářích případného vystoupení z F1. "Vždy jsme tvrdili, že o tom budeme přemýšlet, pokud nebudou ladit rámcové podmínky. A k těm patří i to, že dostaneme přiměřený trest," potvrdil v dějišti nedělní Velké ceny Bahrajnu šéf sportovního oddělení Mercedesu Norbert Haug.

FIA se bude případem ze zahajovací Velké ceny Austrálie zabývat ve středu v Paříži. McLarenu hrozí celá škála trestů od pokuty až po vyloučení ze šampionátu za to, že pilot Lewis Hamilton a jeho tým úmyslně poskytli zavádějící informace, které původně vedly k diskvalifikaci konkurenta z Toyoty Jarna Trulliho.

Po prozkoumání záznamu z týmového rádia, technických dat ze závodu a výslechu obou jezdců byl ale o čtyři dny později diskvalifikován Hamilton a jeho tým FIA předvolala.

Vedle týmové spolupráce s McLarenem dodává Mercedes ve formuli 1 motory i týmům Brawn GP a Force India. Kvůli vysokým nákladům už v nedávné minulosti požadovala odborová rada koncernu odchod z formule 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž