Hynek Štichauer (vlevo) bude obhajovat loňský titul.

Hynek Štichauer (vlevo) bude obhajovat loňský titul. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Česká špička i světová esa. Mariánské Lázně se těší na dlouhou plochou dráhu

  • 0
Kvalifikace mistrovství světa se nejede, přesto se v sobotu v Mariánských Lázních objeví zahraniční hvězdy. Uskuteční se Mezinárodní mistrovství České republiky na dlouhé dráze společně s Mistrovstvím České republiky Flat Track, americká plochá dráha silných kubatur a Mistrovství České republiky juniorů ve třídě do 125 ccm na krátké dráze.

Závodu na dlouhé dráze se zúčastní kompletní česká špička, v čele s obhájcem loňského titulu Hynkem Štichauerem a borci světového jména.

„Přihlásili se takoví jezdci jako Holanďané Theo Pijper, pilot nejvyššího kalibru, Romano Hummel, sice mladý kluk, ale už vyhrál i finálový závod mistrovství světa. Dále Němec Jörg Tebbe, dlouhodobý účastník mistrovství světa a mistr světa družstev,“ nahlíží do startovní listiny Miroslav Musil z pořadatelského sboru. To je podle něj velká konkurence pro největšího favorita Josefa France.

„K Hynku Štichauerovi a Martinu Málkovi mu přibyli opravdu top jezdci.“ Určitě dobrá polovina dvanáctičlenného startovního pole cílí na vítězství.

Startovní listina

MMČR dlouhá plochá dráha

6 - Julian Bielmeier (D)
7 - Lukáš Hromádka (Kopřivnice)
9 - Zdeněk Holub (Praha)
10 - Petr Chlupáč (Praha)
12 - Hynek Štichauer (Pardubice)
21 - Jörg Tebbe (D)
31 - Dennis Helfer (D)
33 - Marcel Dachs (D)
84 - Romano Hummel (NL)
111 - Martin Málek (Březolupy)
115 - Theo Pijper (NL)
444 - Josef Franc (Praha)

„Všichni jezdecky umí, když budou mít den, dobře naladěný motor a závodní štěstí, může vyhrát kdokoliv. Největší favorit je ovšem Franc, bude-li ve formě v jaké bývá a nebudou jej potkávat defekty,“ myslí si Musil.

Na startu budou také Petr Chlupáč, osmnáctiletý závodník jezdící velmi dobře, už je na špičce v republice na krátké dráze.

„Budeme mu připravovat druhý, náhradní motocykl v našem klubu,“ prozrazuje Musil. Nebo Zdeněk Holub, jenž loni s dlouhou začal, měl těžší pád ne vlastní vinou, ale jede dál. „Budu mu držet palce, aby se dokázal chytit.“

Pojedou se tři základní jízdy, po nich bude pořadí 1-12. Do další fáze nastoupí s tím, aby stále nejeli spolu ti nejlepší tak, že první semifinále bude 1, 4, 5, 8, 9, 12 a druhé 2, 3, 6, 7, 10, 11. Body se stále sčítají. Do finále půjdou ti s nejvyšším. „Každá jízda bude obsahovat plochodrážní šťávu,“ věří Miroslav Musil.

Díky tomuto redukování se zkrátí doba závodu, předpokládaný konec je kolem 16, 17 hodiny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž