Návrat na trůn? Snad už po prvním závodě, říká motocyklový závodník Červený

  9:46
Stačí, aby si ze dvou posledních závodů vyjel alespoň devět bodů a po šesti letech si na hlavu posadí pomyslnou korunu evropského krále pro nejlepšího jezdce na přírodních okruzích (tzv. roadracingu) třídy supersport. Jde o bodovou hodnotu, kterou si jezdec připíše za sedmé místo. Pro Marka Červeného, špičkového českého motocyklového závodníka, by to i vzhledem k letošním výsledkům neměl být problém.

Vítězný Marek Červený (vpravo) a druhý v cíli Jorn Hamberg slaví v Hořicích po druhém závodě třídy supersport. : | foto: Miloš Rejman

Na dosavadních čtyřech podnicích, z nichž ten poslední evropská špička absolvovala o víkendu v Hořicích na trati 300 zatáček Gustava Havla, se totiž v osmi závodech nejhůře umístil jako třetí. A to jen v jednom případě, třikrát dojel druhý a čtyři závody, shodou okolností poslední, které se zatím jely, Červený vyhrál.

Po posledních dvou vítězstvích v Hořicích tak má v čele průběžného hodnocení evropského šampionátu IRRC před druhým Nizozemcem Hambergem náskok 42 bodů. V německém Frohburgu, kde šampionát za necelý měsíc vyvrcholí, jich bude v posledních dvou závodech ve hře padesát, zisk devíti Červenému zajistí prvenství bez ohledu na to, jak dopadne Hamberg. Nikdo jiný do boje o titul zasáhnout už nemůže.

Marek Červený

* Motocyklový závodník z východních Čech, který patří už řad let k evropské špičce v závodech na přírodních okruzích.
* Pravidelně startuje v evropském seriálu IRRC na přírodních okruzích, kde získal ve třídě supersport do 600 ccm v letech 2015 a 2016 evropský titul.
* Poté přešel do třídy superbike, jeho nejlepším umístěním bylo druhé místo v roce 2017 a třetí roku 2019.
* Letos je po víkendovém čtvrtém podniku, který se jel v Hořicích, ve třídě supersport první se176 body, druhý Nizozemec Hamberg jich zatím získal 136.
* V Hořicicích Červený vyhrál oba závody, kategorie superbike odjela pouze jeden, vyhrál jej Němec Datzer, který také vede průběžné hodnocení. Druhý závod se kvůli dešti nejel.
* Němec Datzer zajel v nedělním závodě třídy superbike časem 2:13,141 nový traťový rekord, kterým dosavadní vylepšil o více než osm desetin vteřiny, a na trati dlouhé 5150 metrů atakoval průměrnou rychlost 140 kilometrů za hodinu.

„Ještě jsem nepřemýšlel nad tím, jak ve Frohburgu jet. Určitě to nebude na to sedmé místo, budeme chtít být co nejvíc vpředu, asi pojedeme tak, aby to už po prvním závodě dalo,“ říká závodník z východních Čech.

Hořice vám v cestě za titulem hodně pomohly. Jednak jste vyhrál oba závody, jednak váš největší soupeř Hamberg v prvním nedojel a nezískal ani jediný bod. Jaké byly pro vás letošní domácí závody seriálu?
Vydařené a ve výsledcích nad očekávání dobré. I když to bylo trochu s napětím nejen co soupeři, ale také co počasí. Dva týdny před závody předpovědi ukazovaly, že to bude bez deště, pak najednou že ano, všichni byli na mobilech, na radarech stálo, že bude pršet už v sobotu, ale naštěstí nás to minulo stejně jako v neděli, kde to spadlo až odpoledne, kdy jsme my měli odzávoděno.

Vám vyšly už tréninky, měl jste v nich nejlepší čas. Pomohla znalost tratě, na které na rozdíl od řady soupeřů závodíte už dlouhá léta?
Možná také, ale nám se povedlo výborně nastavit motorku a hodně nám v tom pomohly jarní klasické Zatáčky. Jsou to sice jen dva tréninky a jeden závod, ale je to výrazná pomoc.

V prvním závodě jste odstartoval za Nizozemcem Hambergem, ten ale ještě v prvním kole upadl a ze závodu odstoupil. Jak to ovlivnilo vaši taktiku?
Hodně. Od té chvíle jsem věděl, že chci sice co nejlépe, ale hlavně dojet. Proto jsem se nesnažil v souboji s Němcem Waltherem nějak zbytečně riskovat, nakonec se povedlo nejen dojet, ale i vyhrát.

Ve druhém znovu nejrychleji vyrazil Hamberg, dlouho jste se držel za ním, jaká byla v těchto chvílích taktika?
Věděl jsem, že Hamberg bude mít poté, co v prvním závodě nedojel, ohromnou motivaci, že bude chtít aspoň jednou v Hořicích vyhrát. Šel jsem do závodu s tím, že zkusím ujet hned na začátku, jenže Hamberg měl lepší start. Proto jsem se držel za ním a čekal na nějaké jeho zaváhání. I proto, že v takovém tempu, jaké jsme jeli, moc prostoru na předjíždění není. Zaváhání ale přišlo asi tři kola před koncem, kdy jsme po smyku oba začali vyjíždět od Dachov do kopce k cíli, a tam jsem byl rychlejší.

Marek Červený

Nizozemec Hamberg vládl první části šampionátu, teď vládnete vy a on je vaším největším rivalem. Jaký je to soupeř?
Výborný, geniálně šikovný jezdec. Sice tady teď ani jednou nevyhrál, ale až přijede potřetí, počtvrté, bude těžké ho tady porazit.

Spolu budete soupeřit ještě ve druhé polovině září v německém Frohburgu, kde šampionát IRRC tradičně vyvrcholí. Jaká to pro vás je trať?
Mám to tam rád, stejně jako Hořice a další je něčím specifická. Vždycky se tam jede na konci a v září, po ránu už bývá chladno, ale jinak trať vůbec není problém.

Vy jste se po několika sezonách, kdy jste v seriálu IRRC závodil mezi litrovými superbiky, vrátil k šestistovkovým supersportům. Dobrá volba?
Naše sezona ukazuje, že ano, protože je zatím nad očekávání. Jsem asi se supersportem i víc sžitý než se superbikem, takže nelituji.

Nakonec se vraťme k Hořicím. Tam ve třídě superbike, kterou jste opustil, zajel Němec Datzer nový traťový rekord, který už atakuje čas 2 minuty a 13 vteřin, což na více než pětikilometrovém technickém okruhu s poměrně velkým převýšením znamená průměrnou rychlost 140 km/h. Co tomu říkáte?
Léta se mezi jezdci bavíme o tom, že už dál zlepšit traťový rekord nejde, ale ono se ukazuje, že jde a asi až do nekonečna. Datzer jezdí v Hořicích už dost dlouho, ale když před lety začínal, slavné výsledky neměl. Neuvěřitelně se však zlepšil a závodnicky vyrostl. Je radost se na něj dívat, jede jakoby klidně, čistě, ale rychle. A to se nebavíme o technice, protože tu pět šest nejlepších jezdců v obou třídách má vždy srovnatelnou.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...