Malajsii ovládl Alonso, Räikkönen až třetí

  10:57
Kuala Lumpur - Renault nebo McLaren, Alonsovi to je jedno. Úřadující mistr světa formule 1 vyhrál Velkou cenu Malajsie a po dvou závodech opět vede pořadí šampionátu. Na Sepangu ho 2. místem doplnil týmový kolega Hamilton. Na Räikkönena s Ferrari zbylo třetí místo, Vítěz kvalifikace Massa s druhým rudým vozem byl až pátý.
Radost Fernanda Alonsa

Radost Fernanda Alonsa po triumfu ve Velké ceně Malajsie. | foto: Reuters

Posledním jezdcem, který získal vítězství pro Mclaren byl před osmnácti měsíci při Velké ceně Japonska právě Kimi Räikkönen. Poslední double slavili v McLarenu o dva týdny dříve v Brazílli. Tam vyhrál Juan Pablo Montoya.

Velkou cenu Malajsie rozhodl start. Alonso šel jistě na první místo hned v prvních metrech a v úvodním dlouhém pravotočivém oblouku se před chybujícího Massu protáhl i Lewis Hamilton. Ani v druhém závodě sezony nebylo znát, kdo je v McLarenu dvojnásobný mistr světa a kdo nováček.

Čtvrté místo z Velké ceny Austrálie obhájil Nick Heidfeld z týmu BMW, celý závod za sebou udržel Massu a vzdálil se mu i v celkovém pořadí šampionátu.

Bodovaly oba vozy Renaultu, Heikki Kovalainen získal své premiérové body ve formuli 1. Na osmou pozici se posunul díky závadě motoru Toyota ve Williamsu skvěle jedoucího Nicka Rosberga.

McLaren
Před každou sezonou to bylo stejné - sebevědomá prohlášení a plánování útoku na titul a poté v jejím průběhu postupné shledávání reality, že někdo opět postavil lepší nebo spolehlivější auto.

Ale letos by to mohl vyjít. Zdá se, že tým Rona Dennise má konečně vše potřebné, aby se po téměř deseti letech ujal znovu nadvlády nad formulí 1.

Chybějící součástkou potencionálně vítězného stroje mohla být absence pilota, který je nejen rychlý na dráze, ale umí se postarat také o dokonalé nastavení stroje a přispět velkou měrou k jeho vývoji. Takového jezdce získal Mclaren v úřadujícím mistru světa Alonsovi. Ať se to někomu líbí nebo ne, v tomto směru na něj Kimi Räikkönen nestačí.

A právě Alonso stojí v čele útoku na titul. V Malajsii byl na prvním místě už v úvodní zatáčce a kromě dvou momentů, kdy dotankovával v boxech palivo, vedení v závodě neopustil.

Nováček v seriálu Lewis Hamilton zdatně asistuje Španělovi nejen při testech vozu, ale také na závodní dráze. V Sepangu na něj ztrácel na první a třetí sadě pneumatik, ale na té druhé byl jednoznačně rychlejší a dokonce dosáhl na nejrychlejší kolo závodu.

Jako zkušený mazák si počínal nejen v závěru, kdy zužován žízní (v polovině závodu mnu došla voda v kokpitu) v čas zrychlil, aby udržel za sebou Kimiho Räikkönena, ale hlavně po startu, kdy se natlačil na vnitřek dráhy a v dlouhém pravotočivém oblouku proklouzl před nepříliš agresivně jedoucího Massu.

V McLarenu mají jasno - pokud by nevyhrával Alonso, Lewis Hamilton by neměl potíže zaujmout jeho pozici.

Ferrari
Ať už za to mohou zpřísněné testy FIA, které mají zabránit použití pohyblivé podlahy monopostu (kterou podle šéfa McLarenu Dennise italský tým použil v Melbourne) nebo se soupeři za tři týdny natolik zlepšili nebo snad okruh v Malajsii týmu neseděl, výkonnostní náskok Ferrari z úvodního závodu sezony byl pryč.

V kvalifikaci ještě předvedl nejvyšší rychlost na jedno kolo Felipe Massa, ale v závodě už ani jeden z jezdců stáje z Maranella na rychlost mclarenů nestačil. Třetí místo Räikkönena bylo maximem.

V interním souboji jezdců Ferrari získává převahu Kimi Räikkönen. Ani ne tak díky rychlosti, jako díky čisté, bezchybné jízdě získal opět více bodů než Felipe Massa, který se v Sepangu vysloveně trápil.

Brazilec sice získal pole position, ale v závodě jako by zavzpomínal na své začátky ve formuli 1 v roce 2002, kdy se pral se smykem téměř v každé zatáčce. Jakoby po odchodu Schumachera neunesl tíhu odpovědnosti za výsledky týmu. Možná mu předem vymezená pozice dvojky sedí více.

V úvodu závodu se pokoušel předjet druhého Hamiltona tak dlouho, až ve 4. zatáčce vylétl na trávu a spadl za Heidfelda z BMW. Poté celý závod už jen sledoval jeho zadní křídlo. Kdykoli se mu více přiblížil, kola mu klouzala do smyku.

Massa je ve Ferrari oblíbený a podpora mu nechybí, ale rozhodovat o pozici jedničky budou výkony na dráze, a tam je zatím Fin lepší.

BMW-Sauber
Německý tým se sídlem ve švýcarském Hinwilu potvrdil v Malajsii pozici třetího nejsilnějšího účastníka letošní sezony. Nick Heidfeld stejně jako v Austrálii dokonce porazil Massu z Ferrari, ale tentokrát v přímém souboji na dráze.

Když před sezonou prohlásil Jacques Villeneuve pro časopis F1 Racing, že Heidfeld je neporovnatelně lepší než Kubica a Polák bude mít starosti s pouhým dojíždění do cíle, mnoho lidí si ťukalo na čelo. Po úvodu sezony se ale zdá, že mohl mít pravdu.

Heidfeld je rychlý, spolehlivý a sebejistý, zatímco Kubica se pere s technickými chybami, poruchami a k bodům má víc než daleko. Na Sepangu byl poslední v cíli.

Nick Heidfeld zvládl bezchybně start, díky chybě Massy se posunul na čtvrté místo a za celý zbytek závodu nedal Brazilci sebemenší šanci na návrat. Impozantní výkon.

Renault
Loňští šampioni jsou bez Alonsa jako bezzubí. Výkonnostně spadli do středu pole a Fisichella byl po Velké ceně Malajsie podle svych slov šťastný alespoň za šesté místo.

Po startu zůstal i se svým týmovým kolegou Kovalainenem mimo první desítku, ale měli v nádrži o něco víc paliva než jejich konkurenti, což jim pomohlo k posunu na body. Důvodů k radosti ale v cíli moc neměli, jejich dosavadní výkony v sezoně 2007 jsou velkým zklamáním.

Heikki Kovalainen zatím neplní předpoklady do něj vkládané. Rok pro tým testoval a podle jeho šéfa Flavia Briatoreho měl být novým Alonsem. Místo toho zatím nestačí na Fisichellu a opět předvedl i několik chyb. Na body se posunul jen díky závadě motoru Toyota Nicka Rosberga.

V závěru si Kovalainen připsal pár plusových bodů, když za sebou udržel rychlejšího Wurze s Williamsem. Místo očekávaného boje s Ferrari a McLarenem, snaží se Renault udržet před osmým týmem loňského Poháru konstruktérů...

Toyota
I v druhém závodě sezony japonský tým bodoval a snad už definitivně umlčel kritiky, kteří mu před sezonou předpovídali pád na chvost startovního pole. Ale v porovnání s vlastními ambicemi a očekáváními tým s největším rozpočtem ve formuli 1 stále ztrácí.

V Austrálii se vtěsnal na body Ralf Schumacher. Tomu ale tentokrát nevyšel start a z 13. místa se v průbehu závodu už jen propadal. Toyotu nepotěší, že v prostřední fázi závodu prohrál souboj s oběma hondama i vozem Super Aguri Satóa.

Jarno Trulli si ve srovnání s kvalifikací polepšil o jedno místo a dva body jsou maximem, kterého mohl dnes dosáhnout. Spolehlivou a rychlou jízdu naklonil ručičku vah výkonnosti dua jezdců Toyoty na svoji stranu.

Williams
Rychlostí svých strojů předstihl Williams střed startovního pole, spolehlivostí ale zůstává na úrovni loňské sezony. Proto v Malajsii nedokázal přetavit výborné kvalifikační časy v body.

Alexander Wurz doplatil v kvalifikaci na poruchu převodovky a v závodě se z dvacátého místa nedokázal probít na lepší než deváté. Rakušan při návratu do F1 zatím příliš štěstí nemá.

Nico Rosberg dlouho držel šesté místo z kvalifikace, ale 13 kol před cílem nevydržel malajské dusno jeho motor Toyota. Mladý Němec bodové umístění z Austrálie nezopakoval.

Výsledky Velké ceny Malajsie 2007:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Fernando Alonso Španělsko McLaren 1h32:14,930
2. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +17,557
3. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +18,339
4. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +33,777
5. Felipe Massa Brazílie Ferrari +36,705
6. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +1:05,638
7. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:10,132
8. Heikki Kovalainen Finsko Renault +1:12,015
9. Alex Wurz Rakousko Williams +1:29,924
10. Mark Webber Austrálie Red Bull +1:33,556
11. Rubens Barrichello Brazílie Honda +1 kolo
12. Jenson Button Velká Británie Honda +1 kolo
13. Takuma Sató Japonsko Super Aguri +1 kolo
14. Scott Speed Spojené státy americké Toro Rosso +1 kolo
15. Ralf Schumacher Německo Toyota +1 kolo
16. Anthony Davidson Velká Británie Super Aguri +1 kolo
17. Vitantonio Liuzzi Itálie Toro Rosso +1 kolo
18. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +1 kolo
19. Nico Rosberg Německo Williams +14 kol
20. David Coulthard Velká Británie Red Bull +20 kol
21. Christijan Albers Nizozemsko Spyker +49 kol
22. Adrian Sutil Německo Spyker +56 kol

    Nejrychlejší kolo: Lewis Hamilton - 1:36,701

Pořadí mistrovství světa:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Fernando Alonso Španělsko McLaren 18
2 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 16
3 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 14
4 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 10
5 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 7
6 Felipe Massa Brazílie Ferrari 7
7 Jarno Trulli Itálie Toyota 2
8 Nico Rosberg Německo Williams 2
9 Ralf Schumacher Německo Toyota 1
10 Heikki Kovalainen Finsko Renault 1

Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 McLaren Velká Británie 32
2 Ferrari Itálie 23
3 BMW Sauber Německo 10
4 Renault Francie 8
5 Toyota Japonsko 3
6 Williams Velká Británie 2

Závod jsme sledovali v on-line reportáži ZDE
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  13:52

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Macháč je na tenisovém turnaji v Madridu ve druhém kole. Čeká ho Shelton

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  13:38

Český tenista Tomáš Macháč v prvním kole turnaje v Madridu porazil 6:4, 1:6 a 6:2 Emila...

Klopp se omlouval, Van Dijk si rýpnul do spoluhráčů: Chtějí vůbec získat titul?

25. dubna 2024  12:56

Ještě před dvěma týdny měli všechno ve svých rukou. Jenže od té doby dvakrát padli, naposledy ve...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...