Závod F1 v Mexiku vyhrál Hamilton, na titul si však musí ještě počkat

  20:05aktualizováno  23:45
V Mexiku nebyl Mercedes nejrychlejší, ale povedenou strategií dovedl svou hvězdu Lewise Hamilton k vítězství. Titul však zatím jistý nemá, jeho týmový kolega Valtteri Bottas ho na třetím místě doprovodil na stupně vítězů a drží teoretickou šanci na konečné první místo v šampionátu F1. Druhou příčku vybojoval Sebastian Vettel z týmu Ferrari.
Lewis Hamilton slaví na pódiu vítězství ve Velké ceně Mexika.

Lewis Hamilton slaví na pódiu vítězství ve Velké ceně Mexika. | foto: Reuters

Z prvních dvou míst startovaly do závodu vozy ferrari a ve sprintu do první zatáčky vedení udržely. Vettel a Leclerc nejeli špatně, jejich tým však strategicky závod nezvládl. Monačan jel pro nové gumy příliš brzy, Němec zase moc pozdě, a tak se do vedení dostal Lewis Hamilton, který obkroužil na tvrdých gumách více kol, než jeho soupeři očekávali, a s jedinou výměnou pneumatik slavil trochu nečekané vítězství. Vždyť v kvalifikaci zajel až čtvrtý nejlepší čas.

Titul mistra světa však Hamilton zatím jistý nemá. Nezískal o potřebných čtrnáct bodů víc než jeho týmový kolega Valtteri Bottas a musí si na oslavu mistrovského titulu počkat minimálně týden, do Velké ceny USA v Austinu.

To však Hamilton neřešil, měl nefalšovanou radost. Výhře v Mexiku totiž moc nevěřil. „Diváci jsou zde velmi působiví, děkuji jim,“ uvedl po vystoupení z kokpitu. „Před závodem jsem ve vítězství nevěřil, ale tým odvedl skvělou práci a dostal mě zastávkou do vedení. Čekala mě velmi dlouhá jízda na druhé sadě pneumatik, ale zvládl jsem to, stačilo mi nedělat chyby a šetřit gumy. Tento závod jsem chtěl už dlouho vyhrát, takže k triumfu přistupuju s velkou pokorou.“

Pořadatelé připravili netradiční stupně vítězů, Lewise Hamiltona na ně vyzvedla plošina i s jeho vozem. „Tohle je pro nás těžký závod a většinou se nám tady nedaří. Tentokrát to vyšlo, ale bylo to nesmírně těžké, zvláště v druhé polovině závodu jsem musel hodně bojovat. Navíc jsem měl trochu poškozené auto,“ prozradil.

Závod jsme sledovali online

Ferrari, které bylo před závodem favoritem, zastupoval na stupních vítězů pouze Sebastian Vettel. Ale i on se po závodě usmíval. „Jsem spokojený, byl to dobrý závod a jelo se skvěle. Před tady těmi úžasnými diváky,“ řekl v rozhovoru po závodě Sebastian Vettel, kterého vítaly ovace z tribun. „Ke konci jsem se dost nadřel, musel jsem si hodně hlídat záda, Valtteri za mnou byl hodně blízko. Ale udržel jsem ho vzadu. Trochu jsem si myslel na Lewise vpředu, ale ten byl bezchybný. Překvapilo nás, jak hodně dlouho bíle značené pneumatiky vydržely. Podle mě na nich mohl klidně ještě pár kol odjet.“

Třetí Valtteri Bottas byl jako vždy hodně stručný. „Dneska jsem si závod užil, tady je to vždy zajímavé. Ale potřeboval jsem vyhrát, takže se třetím místem nemůžu být spokojen.“

V kvalifikaci Velké ceny Mexika byl nejrychlejší Max Verstappen s vozem red bull, ten se však po penalizaci propadl na čtvrté místo na roštu a chvíli po startu musel s defektem do boxů. Začínal tak z chvostu startovního pole. Konečným šestým místem však ukázal, jak ohromný potenciál v Mexiku měl.

Podobně smutný byl Charles Leclerc s druhým vozem ferrari. Startoval první, do zastávek v boxech bez problémů vedl, ale doplatil na špatný odhad své stáje. V boxech byl za prvé příliš brzo, už v 16. kole, a navíc dostal na auto opět středně tvrdé gumy. Musel tedy k mechanikům znovu, podruhé, zatímco všichni jeho největší soupeři měnili obutí jen jednou. Pokolikáté už doplatil letos Monačan na nepovedenou strategii svého týmu?

Charles Leclerc vede po startu Velkou cenu Mexika.

Těsný souboj po startu Hamilton zvládl

Start Velké ceny Mexika byl přesně takový, jak se čekalo. Tedy dramatický. Hamilton ze třetí pozice vyrazil nejlépe ze všech, ale druhý Vettel ho zblokoval, natlačil vlevo ke kraji vozovky a Brit musel zpomalit. Toho využil Max Verstappen a začal na Hamiltona útočit. Ve druhé zatáčce se dostal na jeho úroveň, ale tentokrát měl úřadující šampion navrch a mimo dráhu skončil „létající Holanďan“.

Hamiltona sice souboj také něco stál a po střetu spadl na pátou příčku, ale to nebyla žádná tragedie. Sainzovi povedený předjížděcí manévr rychle vrátil a vydal se stíhat třetího Alexandera Albona, který se vyhnul všem strkanicím a držel prapor Red Bullu. Verstappena totiž brzo potkal větší problém, než byl prohraný souboj s Hamiltonem. Po něm se rychle drápal zpátky mezi nejlepší a v šestém kole předjel už Valtteriho Bottase. Fin se však nevzdával a v dalším souboji prořízl předním křídlem zadní kolo na voze Nizozemce. Verstappen musel na ráfku odjet skoro celé kolo do boxů a propadl se na poslední místo.

Mercedesy byly navzdory očekávání velmi rychlé, takže Hamilton byl brzo těsně za vedoucím triem jezdců. Navíc Albon již ve čtrnáctém kole zatočil k mechanikům a mohl tak stíhat lídry z Ferrari. Již o dvě kola později měnil gumy Leclerc a nazul opět středně tvrdé, žlutě značené pneumatiky, což se později ukázalo jako velká chyba. Pokud by nazul nejtvrdší gumy, podle všeho na nich mohl dojet až do cíle a vyhrál by. To ukázal například Verstappen, který na jedné sadě jel od šestého kola až do cíle.

Ve 24. okruhu měnil obutí Lewis Hamilton a sám si nebyl jistý, zdali to není moc brzo, což několikrát zmínil do vysílačky. „Buď v pohodě, můžeš na nich dojet až do cíle,“ ujišťoval ho jeho tým. A byla to pravda.

Do vedení se v té chvíli dostal Vettel, pokud by ho Ferrari poslalo pro nové gumy hned s Hamiltonem, mohl první místo udržet. Stratégové stáje se však rozhodli čekat se zastávkou až do 37. kola. Na dráhu se vrátil pět sekund za Hamiltonem a už si nepolepšil. Výkonnost nejtvrdších gum zůstávala i po desítkách odjetých kol stejná, na předjetí nemohl pomýšlet ani náhodou. Navíc nebyl nijak zvlášť rychlý, Bottas za ním na tom byl určitě lépe a kdyby Vettela několikrát nezachránila vysoká maximální rychlost ferrari na rovinkách, přišel by také o druhé místo.

Diváci sledují Velkou cenu Mexika.

O pár kol později se na čtvrté a páté místo propadli Leclerc a Albon se špatně zvolenou strategií dvou zastávek a tím bylo rozhodnuto. Pořadí vedoucí pětice se od 45. kola neměnilo. Vlastně šestice, protože Verstappen už byl šestý a dokázal pozici udržet až do cíle.

Diváky tak více bavili jezdci na dalších místech. V kvalifikaci dominovali zbytku světa zástupci McLarenu, těm však závod vůbec nevyšel, nebyli rychlí i doplatili na špatnou strategii (ano, stejnou jako Leclerc) a spadli z bodů. O sedmé místo a dál se tak rvali jezdci Renaultu s Pérezem a Kvjatem.

Nejlépe vypadal Daniel Ricciardo, ten však pokazil předjížděcí manévr na Sergia Péreze, poničil si pneumatiky a domácí jezdec si za ovací tribun dojel pro sedmou příčku. Za Ricciardem se přetahovali o pozici jeho týmový kolega Nico Hülkenberg a Daniil Kvjat s vozem Toro Rosso. V posledním kole však Rus Hülkenberga sestřelil a Němec si s poškozeným vozem dojel až pro desáté místo, Kvjat skončil po desetivteřinové penalizaci jedenáctý. Před ně tak poskočil v závodě neviditelný Pierre Gasly.

To bylo vše, Velké cena Mexika nabídla hlavně strategické šachy. Za týden v USA už snad Lewis Hamilton zisk letošního titulu definitivně potvrdí, stačí mu málo - jeho týmový kolega Valtteri Bottas nesmí získat o 23 bodů víc než on. Jinými slovy, Bottas by musel vyhrát a Hamilton předvést totální propadák.

Výsledky Velké ceny Mexika F1:
1.Lewis HamiltonMercedes1h36:48.904 min.
2.Sebastian VettelFerrari+1.766 sek.
3.Valtteri BottasMercedes+3.553
4.Charles LeclercFerrari+6.368
5.Alexander AlbonRed Bull+21.399
6.Max VerstappenRed Bull+1:08.807 min.
7.Sergio PerezRacing Point+1:13.819
8.Daniel RicciardoRenault+1:14.924
9.Pierre GaslyToro Rosso+1 kolo
10.Nico HulkenbergRenault+1 kolo
11.Daniil KvyatToro Rosso+1 kolo
12.Lance StrollRacing Point+1 kolo
13.Carlos Sainz Jr.McLaren+1 kolo
14.Antonio GiovinazziAlfa Romeo+1 kolo
15.Kevin MagnussenHaas+2 kola
16.George RussellWilliams+2 kola
17.Romain GrosjeanHaas+2 kola
18.Robert KubicaWilliams+2 kola
19.Kimi RaikkonenAlfa RomeoDNF
20.Lando NorrisMcLarenDNF
Pořadí mistrovství světa:
1.Lewis Hamilton363
2.Valtteri Bottas289
3.Charles Leclerc236
4.Sebastian Vettel230
5.Max Verstappen220
6.Pierre Gasly77
7.Carlos Sainz Jr.76
8.Alexander Albon74
9.Sergio Perez43
10.Daniel Ricciardo38
11.Nico Hülkenberg35
12.Lando Norris35
13.Daniil Kvjat34
14.Kimi Raikkonen31
15.Lance Stroll21
16.Kevin Magnussen20
17.Romain Grosjean8
18.Antonio Giovinazzi4
19.Robert Kubica1
20.George Russell0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes652
2.Ferrari466
3.Red Bull/Honda341
4.McLaren/Renault111
5.Renault73
6.Toro Rosso/Honda64
7.Racing Point/Mercedes64
8.Alfa Romeo/Ferrari35
9.Haas/Ferrari28
10.Williams/Mercedes1
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Perušič se Schweinerem zlomili v Tepicu ve třetím setu také polské soupeře

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:54

Mistři světa v plážovém volejbalu Ondřej Perušič a David Schweiner zvládli na turnaji Pro Tour...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  7:51

Aktualizujeme Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Jediný trénink na Velkou cenu Číny F1 ovládl Stroll před Piastrim

19. dubna 2024  7:39

Jediný trénink na Velkou cenu Číny mistrovství světa vozů formule 1 vyhrál kanadský jezdec Lance...

Lítali jsme jako na kolotoči. Byla to ale skvělá jízda, shodují se Plzeňští

19. dubna 2024

Vlastní historický milník nepřekonali. Počtvrté se bez vstřeleného gólu už plzeňští fotbalisté v...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...