Kvalifikaci Velké ceny Japonska formule 1 ovládl tým Red Bull

  8:11aktualizováno  9:17
Suverén. Sebastian Vettel to s útokem na lídra mistrovství světa Fernanda Alonsa myslí vážně. S lehkostí šampiona ovládl kvalifikaci Velké ceny Japonska a spolu se svým týmovým kolegou Markem Webberem se postaví v neděli do první řady. Předpokládání soupeři z týmu McLaren budou až ve čtvrté a páté řadě.
KDO BYL NEJRYCHLEJŠÍ? No přece já, odpovídá gestem Sebastian Vettel po

KDO BYL NEJRYCHLEJŠÍ? No přece já, odpovídá gestem Sebastian Vettel po kvalifikaci Velké ceny Japonska. | foto: Reuters

Dvojnásobný mistr světa Vettel vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1 počtvrté za sebou. Na okruhu v Suzuce byl o 151 tisícin sekundy rychlejší než Webber. Na průběžné druhé příčce seriálu může snížit Alonsův náskok, který činí šest závodů před koncem 29 bodů.

Zástupci stáje Red Bull mohli mít po kvalifikaci dvojnásobnou radost. Nejen, že budou Vettel s Webberem v první řadě, všichni jejich soupeři budou daleko za nimi.

V druhé řadě za zástupci mistrovského týmu budou číhat podceňovaný Kamuj Kobajaši ze stáje Sauber a zatím stále nepříliš spolehlivý Romain Grosjean s vozem francouzského Lotusu.

Jako šestý na startu bude hájit náskok v čele mistrovství světa Fernando Alonso s vozem Ferrari. Italské vozy v Suzuce opět nejlepším nestačí - Felipe Massa nepostoupil ani do finálového kvalifikačního dějství. Díky trestu Němce Nika Hülkenberga však bude startovat z desáté příčky.

Spolu s Alonsem vyrazí ze třetí řady Sergio Pérez s druhým vozem Sauberu. Sedmá příčka v Suzuce bude na roštu patřit Kimimu Räikkönenovi, který nestačil týmovému kolegovi Grosjeanovi hlavně z toho důvodu, že jeho závěrečný kvalifikační pokus skončil smykem v zatáčce Spoon.

Vedle Räikkönena bude čekat na svou příležitost Jenson Button, který si v kvalifikaci vyjel třetí nejlepší čas, ale kvůli výměně převodovky ztratil pět míst. Hned za ním bude Lewis Hamilton, kterému sobota vůbec nevyšla. Namísto očekávaného zlepšení byl ještě více vzadu než v pátečních trénincích. Na vině byly i žluté vlajky po Räikkönenově nehodě.

Michael Schumacher obsadil v první kvalifikaci po oznámení o ukončení kariéry třinácté místo a porazil týmového kolegu z Mercedesu Nika Rosberga. Po havárii v předchozím podniku v Singapuru byl však potrestán ztrátou deseti příček. Závod začne na 23. příčce.

První část kvalifikace (20 minut, sedm nejpomalejších končí)

Jako poslední vyrazili na dráhu Michael Schumacher z Mercedesu a Nico Hülkenberg ze stáje Force India. Tedy dva jezdci jejichž mechanici měli v Japonsku plné ruce práce, aby jejich rozmlácené monoposty dali zpátky dohromady.

V závěrečných kolech si nechali všichni favorité nasadit na monoposty měkčí sadu pneumatik. Na jiných okruzích zkoušejí všichni uspět v úvodu kvalifikace na tvrdé sadě a ušetřit tak rychlejší gumy pro závod, v náročné Suzuce však nic takového nikdo neriskoval. Tedy až na jezdce Red Bullu. Ti si však věřili zcela oprávněně.

V čele se dlouho drželi jezdci Red Bullu, kteří se vydali k rozhodujícím kolům dříve než jejich soupeři. Ani Vettel, ani Webber však zatím nepotřebovali jet naplno, a to se projevilo. Mistr světa nakonec spadl na šestou příčku.

Před vettela se posunulo pět soupeřů v čele s nečekaně nejrychlejším Romainem Grosjeanem ze stáje Lotus. Francouzskému monopostu měl rychlý okruh v Suzuce sedět, v trénincích se však zdálo, že ho čeká další trápení. Také čtvrtý Räikkönen však na úvod kvalifikace potvrdil, že by to nemusela být pravda.

Na druhém a třetím místě skončili zástupci stáje Sauber Kamuj Kobajaši a Sergio Sauber, pátým místem ukázal Fernando Alonso, že se s ním musí také počítat.

Na poslední chvíli, až po uplynutí časového limitu, se zachraňoval ve Velké ceně Japonska Michael Schumacher. Po dvaceti minutách neměl německý pilot na kontě jediné měřené kolo a vypadalo to s ním kriticky. Nakonec se však zmátořil a těsně postoupil do druhé části kvalifikace.

Kromě šesti jezdců tří nejslabších týmů se hned na úvod loučil Bruno Senna s vozem Williams. To nebylo žádné překvapení, Brazilcovi se letošní sezona nepovedla.

Druhá část kvalifikace (15 minut, sedm nejpomalejších končí)

V polovině prostřední části kvalifikace již byli na dráze všichni jezdci. Až na jednoho. Michael Schumacher dál seděl v garáži a nikam nespěchal. Stejně jako v úvodní části nechával vše na závěrečné kolo. Zvláštní taktika.

Sedminásobný mistr světa si v závěru připsal jediné letmé kolo, což na postup nestačilo. Obsadil třinácté místo a bude startovat z poslední řady, kam ho srazí trest za havárii před dvěma týdny v Singapuru. Jeho týmový kolega Rosberg byl ještě pomalejší - tým Mercedes v Japonsku nestačí.

V úvodním měřeném kole poskočil do čela Sebastian Vettel. Jen lehce přišlápl plyn a ze svého času z úvodního tréninku ubral více než vteřinu. Druhé místo držel Jenson Button s Mclarenem, třetí byl Australan Mark Webber s druhým strojem mistrovské stáje.

Vettel již nepotřeboval zrychlovat, Red Bull potvrzoval dominanci z tréninků a úvodní čas pohodlně stačil německému jezdci na vítězství. Na druhé místo se vyšplhal Jenson Button s McLarenem, třetí byl Kimi Räikkönen z Lotusu. Pohodlně postupovali i jejich týmoví kolegové, stejně jako oba jezdci Sauberu.

PRO VÍTĚZSTVÍ. Německý pilot Sebastian Vettel si jede pro pole position v
Německý pilot Sebastian Vettel, jenž závodí v barvách stáje Red Bull, oslavuje...

Těsně za hranicí finálové desítky skončil Felipe Massa s vozem Ferrari, zatímco Fernando Alonso šel ze čtvrtého místa dál. Desátým nejlepším časem si zajistil účast v závěru kvalifikace Nico Hülkenberg z týmu Force India.

Kromě zástupců utrápeného Mercedesu se loučili také oba jezdci stáje Toro Rosso, Pastor Maldonado z Williamsu a Paul di Resta z týmu Force India.

Třetí část kvalifikace (10 minut)

Po průběhu pátečních jízd a prvních částech kvalifikace nebylo překvapením, že se do čela rychle dostali zástupci stáje Red Bull. Sebastian Vettel se hned jako první jezdec o japonském víkendu dostal pod hranici jedné minuty a jedenatřiceti vteřin. Jeho týmový kolega Mark Webber nebyl o moc pomalejší.

Soupeři mistrovskému týmu nestačili. Souboj s McLarenem se nekonal. Překvapil zejména slabší čas Lewise Hamiltona, který odstartuje až z deváté příčky. Jeho týmový kolega Jenson Button byl o více než vteřinu rychlejší.

Po uplynutí časového limitu měl Vettel rozjeté ještě rychlejší kolo, ale již ho ani nepotřeboval. Suverénní triumf. Stejně jednoznačně obsadil Webber druhé místo. První řada na startu patří Red Bullu.

Ze třetího místa měl vyrazit do závodu Jenson Button, ale ztratí pět míst za výměnu převodovky. McLaren má v závodě co dohánět. Za jezdci Red Bullu tak budou číhat Kamuj Kobajaši se Sauberem a Romain Grosjean z týmu Lotus. Za nimi budou druhý zástupce Sauberu Sergio Pérez a lídr šampionátu Fernando Alonso ze stáje Ferrari.

Závěrečná kola překazil některým jezdcům Kimi Räikkönen z Lotusu, který zůstal stát s vozem po smyku v zatáčce Spoon.

Velká cena Japonsku startuje v neděli v 8.00 SELČ.

Výsledky kvalifikace Velké ceny Japonska F1:

Pořadí Jezdec / Tým 1. část 2. část 3. část
1. Sebastian Vettel
Red Bull
1:30.839
2. Mark Webber
Red Bull
+ 0.251
3. Kamuj Kobajaši
Sauber
+ 0.861
4. Romain Grosjean
Lotus
+ 1.059
5. Sergio Pérez
Sauber
+ 1.183
6. Fernando Alonso
Ferrari
+ 1.275
7. Kimi Räikkönen
Lotus
+ 1.369
8. Jenson Button
McLaren
+ 0.451
9. Lewis Hamilton
McLaren
+ 1.488
10. Felipe Massa
Ferrari
+ 0.792
11. Paul di Resta
Force India
+ 0.826
12. Pastor Maldonado
Williams
+ 1.011
13. Nico Rosberg
Mercedes
+ 1.124
14. Nico Hülkenberg
Force India
bez času
15. Daniel Ricciardo
Toro Rosso
+ 1.453
16. Bruno Senna
Williams
+ 1.376
17. Heikki Kovalainen
Caterham
+ 2.628
18. Timo Glock
Marussia
+ 3.184
19. Jean-Éric Vergne
Toro Rosso
+ 1.867
20. Pedro de la Rosa
Hispania Racing
+ 3.356
21. Charles Pic
Marussia
+ 3.400
22. Vitalij Petrov
Caterham
+ 3.403
23. Michael Schumacher
Mercedes
+ 0.968
24. Narain Karthikeyan
Hispania Racing
+ 4.705

* ztráta 5 míst za výměnu převodovky
** ztráta deseti míst za neopatrnou jízdu v předchozím závodě

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...