Lewis Hamilton, vítěz kvalifikace na Velkou cenu Portugalska

Lewis Hamilton, vítěz kvalifikace na Velkou cenu Portugalska | foto: AP

Portugalská kvalifikace F1 v režii Mercedesu. Vyhrál Hamilton před Bottasem

  • 11
Kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska formule 1 ovládl tým Mercedes, který tak získal i dvanáctou pole position v sezoně. Zvítězil lídr světového šampionátu Lewis Hamilton, druhý na obtížném okruhu v Portimau, který hostí závod F1 poprvé, skončil Valtteri Bottas. Třetí místo na startu nedělního závodu si vyjel Max Verstappen z Red Bullu.

Šestinásobný mistr světa Hamilton, který před dvěma týdny na Nürburgringu vyrovnal 91. vítězstvím rekord slavného Michaela Schumachera, se na první místo dostal až v posledním kvalifikačním kole. V něm obhájce titulu zaznamenal čas 1:16,652 a vítěze všech tří tréninků Bottase, před kterým vede šampionát o 69 bodů, porazil o 102 tisíciny.

„Mám samozřejmě skvělé auto, ale musel jsem jet jak blázen, abych zajel dobré kolo,“ hlásil v televizním rozhovoru Hamilton. „Nakonec rozhodlo, že já, abych měl šanci Valtteriho čas překonat, jsem na prostřední sadě pneumatik odjel tři kola, zatímco on jen jedno,“ dodal.

„Je to jeden z nejnáročnějších okruhů, na jakých jsem kdy jel. Navíc povrch je tady velmi hladký a pneumatiky se chovají úplně jinak než třeba v Barceloně. Takže připravit si je je velmi náročné a také proto jsem se rozhodl jet víc kol, kdyby náhodou nefungovaly,“ prohlásil britský pilot.

„Bylo to moje rozhodnutí jet jen jedno kolo a jak se ukázalo, ta dvě navíc se Lewisovi vyplatila,“ kývl Bottas, který v průběžném pořadí mistrovství světa ztrácí na druhém místě na Hamiltona 69 bodů. „Bylo by pěkné startovat z prvního místa a na čisté trati, takhle budu muset útočit z druhé pozice.“

Max Verstappen v kvalifikaci na Velkou cenu Portugalska

Mercedes tak v dosavadním průběhu sezony v kvalifikaci stále nenašel přemožitele, když Hamilton získal devět pole position a Bottas tři, a v nedělním závodě si může zajistit rekordní sedmý triumf v Poháru konstruktérů za sebou. Jeho jezdci k tomu potřebují získat o 40 bodů víc než druhý tým v pořadí Red Bull.

Rakouské stáji zajistil třetí místo na startu Max Verstappen, který za Hamiltonem zaostal o 252 tisícin. Čtvrtou příčku obsadil se ztrátou přes čtyři desetiny sekundy Charles Leclerc z Ferrari. „Zase tolik jsem na mercedesy neztratil. Důležitý bude start, ale zase nemám tolik informací, co vydrží gumy, takže uvidíme, jak to bude vypadat,“ uvedl Verstappen. 

Nedělní závod odstartuje ve 14:10 a pro Velkou cenu Portugalska půjde o návrat po 24 letech. V letech 1984 až 1996 se jezdila v Estorilu, předtím se uskutečnila také v Portu a v Lisabonu.

Kvalifikace na Velkou cenu Portugalska

- závod mistrovství světa vozů formule 1 v Portimau

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,652, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,102, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,252, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,438, 5. Pérez (Mex./Racing Point) -0,571, 6. Albon (Thaj./Red Bull) -0,785, 7. Sainz (Šp./McLaren) -0,868, 8. Norris (Brit./McLaren) -0,873, 9. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,151, 10. Ricciardo (Austr./Renault) bez času.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž