Kvalifikaci na Velkou cenu Španělska opanoval Lewis Hamilton (uprostřed), Valtteri Bottas (vlevo) skončil na druhém místě, třetí místo bral Sebastian Vettel. | foto: Reuters

V Barceloně vystartuje jako první Hamilton, druhé místo si vyjel Bottas

  • 0
Do nedělní Velké ceny Španělska formule 1 odstartují v Barceloně z první řady vozy Mercedesu. Kvalifikaci vyhrál Lewis Hamilton před Valtterim Bottasem. Až třetí skončil vítěz předchozích tří kvalifikací Sebastian Vettel z Ferrari.

Hamilton porazil Bottase o pouhé čtyři setiny sekundy. Čtyřnásobný mistr světa je tak v nejlepší pozici obhájit loňský barcelonský triumf a zvýšit náskok v čele průběžného pořadí, kam se dostal díky šťastnému vítězství před dvěma týdny v Baku. Před Vettelem vede o čtyři body.

„Už jsem první místo potřeboval, protože jsem na pole position dlouho nebyl,“ řekl Hamilton, který letos vyhrál kvalifikaci pouze v prvním závodě sezony v Austrálii.

„Tohle je rozhodující závod, který ukáže, jak na tom jsme. V kvalifikaci se nám to podařilo, teď to musíme potvrdit v neděli. Když vyhrajeme, uděláme si polštářek na pár dalších závodů,“ dodal poradce Mercedesu Niki Lauda.

Vettel byl dosavadním kvalifikačním suverénem, ale dnes za Hamiltonem zaostal o 132 tisícin. Hned za ním se umístil jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, který po problémech v pátečních trénincích dostal nový motor. Penalizace ho však nečeká, protože šlo o jeho první výměnu v sezoně.

„S výkonem jsem byl spokojený, akorát když jsem se pak podíval na tabuli, moje jméno na prvním místě nenaskočilo. Ale čekali jsme, že Mercedes tady bude silný. Uvidíme, jak to dopadne v neděli,“ řekl Vettel, který sice vyhrál první dva závody v sezoně, ale v dalších dvou nebyl ani na stupních vítězů.

Další příčky patřily jezdcům Red Bullu, který do Španělska přijel s výrazně upravenými vozy, ale na rivaly z Mercedes s Ferarri to nestačilo. Max Verstappen obsadil páté místo, Daniel Ricciardo byl šestý a oba za Hamiltonem zaostali o šest desetin.

Poprvé v sezoně se díky Fernandu Alonsovi dostal do nejlepší desítky McLaren, z poslední příčky naopak odstartuje po těžké havárii z dopoledního závěrečného tréninku Brendon Hartley. Pilot stáje Toro Roso se v rychlosti kolem 160 km/h stočil do zdi a zcela zničil celou zadní část vozu včetně kol i převodovky. „Jsem v pořádku, trochu mě po tom bolela hlava, ale zítra budu moci závodit,“ uvedl novozélandský pilot.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,173, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,040, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,132, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,439, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,643, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,645, 7. Magnussen (Dán./Haas) -1,503, 8. Alonso (Šp./McLaren) -1,548, 9. Sainz (Šp./Renault) -1,617, 10. Grosjean (Fr./Haas) -1,662.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž