Francouz Sebastien Ogier se spolujezdcem Julienem Ingrassiou během Argentinské...

Francouz Sebastien Ogier se spolujezdcem Julienem Ingrassiou během Argentinské rallye. | foto: AP

Šance na titul mizí, Ogier nabral v Katalánské rallye velkou ztrátu

  • 0
Už tak malá šance Sébastiena Ogiera na sedmý titul mistra světa za sebou se hned v úvodu Katalánské rallye téměř rozplynula. Francouzský pilot nabral po problémech s posilovačem řízení svého citroënu více než čtyřminutovou ztrátu a je prakticky ze hry o zisk větší porce bodů, jež by mu udržely naději na obhajobu. Etapu vyhrál jeho krajan a předchůdce na trůnu Sébastien Loeb.

Ogier sice začal předposlední rallye sezony nejrychlejším časem, hned v druhé erzetě se ale projevily potíže s řízením a pětatřicetiletý Francouz začal ztrácet. Po třetím testu se Ogier propadl až na konec třetí desítky a etapu zakončil na 17. místě těsně před Janem Kopeckým. „Po takovém začátku je hodně těžké najít motivaci,“ prohlásil v cíli šesté rychlostní zkoušky.

Výpadek úřadujícího šampiona tak nahrává lídrovi celkového pořadí Ottu Tänakovi, jenž do Katalánska přijel s náskokem 28 bodů před Ogierem. K tomu, aby se jezdec Toyoty stal jako první Estonec mistrem světa už v neděli, potřebuje vést o 30 bodů. K dispozici má případně ještě závěrečnou rallye sezony v Austrálii.

Tänak je po úvodní etapě pátý se ztrátou necelých 22 sekund na Loeba. Druhý je s minimálním odstupem třetí muž průběžného pořadí MS Thierry Neuville z Belgie, který na Tänaka ztrácí 41 bodů a toto umístění by mu k udržení naděje na titul nestačilo. Dominanci vozů Hyundai potvrdil třetím místem v etapě domácí Španěl Dani Sordo.

Katalánská rallye

podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích

Po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Hyundai i20) 1:21:24,7, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -1,7, 3. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) -7,6, 4. Meeke, Marshall (Brit./Toyota Yaris) -13,0, 5. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) -21,7, 6. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -30,1, ...18. Kopecký, Hloušek (ČR/Škoda Fabia R5 Evo) -4:06,9.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: rallye