Karel Abraham zdraví fanoušky při Velké ceně Brna.

Karel Abraham zdraví fanoušky při Velké ceně Brna. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Už je to jisté. Abraham končí v MotoGP, míří k superbikům

  • 59
Už je to definitivní. Karel Abraham po 11 letech, z toho pěti v prestižní třídě MotoGP, opouští světový šampionát silničních motocyklů. Jeho jméno i jméno rodinné stáje už od soboty chybí v provizorní startovní listině MotoGP na sezonu 2016. A důvod? Abraham míří do seriálu superbiků.

Sám jezdec zatím tuto informaci nepotvrdil, k oficiálnímu oznámení má dojít tento týden. Zdroj MF DNES, který má k Abrahamovi blízko, však říká: „Vše je domluvené, Karel bude příští rok jezdit superbiky. Jen se dolaďují detaily, na které značce motorky to bude.“

O jeho konci v MotoGP psala MF DNES už před třemi týdny, tehdy ale jezdec ještě říkal, že má možnost v šampionátu zůstat, ale „bude záležet na tom s jakou technikou.“

Jenže už tehdy bylo zřejmé, že jeho tým nedosáhne na kvalitní stroj, se kterým by mělo smysl prát se s konkurencí. I proto se nakonec jméno stáje AB Motoracing neobjevilo na startovní listině pro příští rok, podobně z MotoGP odchází i tým Forward Yamaha.

Příští rok tak v královské třídě bude 22 jezdců, místo letošních 25.

Sám Abraham svou derniéru v MotoGP zažil 27. září v Aragonii, následující čtyři závody kvůli zranění vynechal. O víkendu se sice osobně vypravil do Valencie, ale klání sledoval jen z boxů.

„Pokud bych sedl na motorku a jel na sto procent, vrátíme se zase o pár týdnů zpět a léčení se prodlouží. Což by v současné době nebylo dobré, ještě mě letos nejspíš čeká nějaká závodní práce.“

I to byla indicie k jeho přestupu do superbiků. MotoGP má své testy hned po závodě ve Valencii, pak až po Novém roce. To superbikům začíná sezona v únoru v Austrálii (kalendář na rok 2016 ale není stále potvrzen), i proto se testovat bude ještě letos.

Abraham bude v mistrovství světa superbiků nejspíš jezdit za tým Milwaukee, zatím ale není jasné, s jakou to bude značkou motorky.

Superbikový šampionát se MotoGP v mnohém podobá, závodní motorky však vycházejí z normálně prodávajících se motorek. Působila a působí v něm řada expilotů MotoGP a seriál měl dlouhé roky svou zastávku i v Brně.

Vrátí se sem teď i s Abrahamem?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž