Jonáš Nedvěd

Jonáš Nedvěd | foto: Radek Lavička

Drsné skoky v Kaplici motokrosař Nedvěd raději projížděl. A hlídal bronz

  • 0
Zahájit sezonu třetím místem v úvodním závodě mistrovství republiky v jihočeské Kaplici? Takhle nějak si to motokrosař litomyšlského Orion Racing Teamu Jonáš Nedvěd představoval. „O moc lepší to být nemohlo, jsem naprosto spokojený,“ komentoval svoje třetí v kubatuře MX2.

V první jízdě dorazil do cíle zhruba sedm vteřin za druhým Martinem Krčem, musel však odrážet dalšího konkurenta Patrika Lišku.

„Na začátku jsem nasadil na sebe až moc velké tempo a začaly mě bolet ruce. Pak už jsem si jel na pohodu,“ líčil 24letý závodník.

Což kromě jiného značí, že Nedvěd projížděl skoky, protože - i s ohledem na nedobré zkušenosti z let minulých - chtěl předejít zbytečnému úrazu hned zkraje sezony. A že jich v Kaplici bylo! Soupeři, kteří tak nečinili, na něj najížděli čas.

„Je to opravdu náročná motokrosová trať. Na motorce dvěstěpadesátce předtím musíte perfektně projet zatáčku a pak se modlíte, abyste to doskočil. Je to fakt o prsa. Na čtyřistapadesátce by to bylo snazší,“ mínil Nedvěd. „Skoky jsou v Kaplici dlouhé. Je to až příliš nebezpečné ve srovnání s tím, co tu máme jinde,“ dodal.

Ve druhé jízdě musel útočit zezadu, protože v jedné z prvních zatáček upadl. „Po prvním kole jsem měl na vítězného Richarda Šikyňu ztrátu 40 vteřin. Nezbývalo než se prokousat přes pomalejší jezdce, což mě brzdilo,“ řekl Nedvěd.

Ten se nyní s parťáky z Orionu Barborou Laňkovou (v Kaplici 5. v ženách), Petrem Bartošem (10. v MX1) a Ivanem Černým (12. ve veteránech, ke druhé jízdě vinou zranění nenastoupil) chystá na závod mistrovství Slovenska ve Gbelech. Pak přijde na řadu další podnik českého šampionátu v Pacově, kde by Nedvěd opět rád potvrdil ambice na medaili v MX2.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž