Mika Kallio vede na okruhu v Jerezu v závodu Moto2.

Mika Kallio vede na okruhu v Jerezu v závodu Moto2. | foto: AP

Restart v Jerezu. Motocyklový šampionát se vrací, i s elitní MotoGP

  • 0
Velká cena Španělska v Jerezu obstará o víkendu restart mistrovství světa silničních motocyklů. Kvůli pandemii koronaviru se seriál zastavil hned po prvním závodě na začátku března v Kataru, do kterého navíc nezasáhli jezdci MotoGP. Pro zástupce královské kubatury začne šampionát až nyní.

I proto se v Jerezu ve středu uskutečnily oficiální testy. Nejlepší formu na úvod naznačil Španěl Maverick Viňales, společně s Fabiem Quartararem z Francie a krajanem Marcem Márquezem se jako jediní dokázali dostat pod 1:38 minuty.

Sedmadvacetiletý Márquez, jenž ovládl MS v MotoGP v šesti z posledních sedmi let, je stejně jako v minulých sezonách hlavním favoritem na titul.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří během těchto podivných časů pomáhali a tvrdě pracovali. Nyní je řada na nás, abychom se vrátili do práce, předvedli skvělou show a pobavili lidi po celém světě,“ uvedl Márquez.

Tovární jezdec Hondy se stejně jako další závodníci v pauze udržoval v kondici i díky motokrosu, teď se ale plně soustředí na okruhy. Jeho cílem je získat v nejvyšší třídě sedmý titul, čímž by vyrovnal Itala Valentina Rossiho. Lépe je na tom jen legendární Ital Giacomo Agostini, který se stal v tehdejších pětistovkách šampionem osmkrát.

V loňské sezoně byl Márquezovým hlavním soupeřem Ital Andrea Dovizioso, který ale nakonec získal o propastných 151 bodů méně. Dílčí triumf si připsali i Viňales, Španěl Álex Rins a Ital Danilo Petrucci.

Obnovený start v MS čeká i Filipa Salače v Moto3, který zajel ve středečních testech pátý čas. „Jsem rád, že jsem v pauze neztratil rychlost,“ pochvaloval si Salač na sociálních sítích. Dlouhou pauzu využil i k tomu, aby mu v květnu lékaři vyndali z nohy šrouby, které mu připomínaly zlomeninu stehenní kosti z roku 2017.

Na začátku týdne také jeho tým VNE Snipers oficiálně oznámil, že za něj bude jezdit i v příštím roce. „Už první závod letošního roku ještě před přerušením kvůli koronaviru ukázal, že společně máme slušnou rychlost, a věřím v postupný progres, který nás dovede až na stupně vítězů. To je také mým cílem,“ uvedl Salač.

Filip Salač v kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie

V Jerezu se představí i Jakub Kornfeil, jenž sice v lednu oznámil konec kariéry, ale nyní se zapojí do šampionátu elektrických motocyklů MotoE. V týmu WithU Motorsport nahradil Brita Bradleyho Smithe, který se posunul do MotoGP. Kalendář Světového poháru MotoE obsahuje sedm závodů, dva se pojedou v Jerezu, tři v Misanu a dva v Le Mans.

Kalendář MS je aktuálně čtrnáctidílný, hned sedm závodů se bude konat ve Španělsku. Součástí šampionátu je i nadále srpnová Velká cena České republiky v Brně, která by se měla stejně jako další akce konat bez přítomnosti diváků.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž