Kimi Räikkönen létal se svým Ferrari z trati už při trénincích.

Kimi Räikkönen létal se svým Ferrari z trati už při trénincích. | foto: Reuters

Jediná hloupá chyba, a rudé kousky karbonu létaly po trati

  • 7
Namísto propadáku to mohlo být druhé místo. Jediná hloupá nepozornost a rudě zbarvené kousky karbonu z Räikkönenova Ferrari létaly po trati. "Z ničeho nic jsem dostal smyk. Asi to byla moje chyba, vůbec jsem to nečekal," kál se finský pilot.

Do osudného pochybení ve 44. okruhu jezdil bývalý mistr světa na bodovaných pozicích a vzhledem k chybám jezdců, kteří jeli v té chvíli před ním, počítá tým Ferrari, že by postoupil až na druhou příčku. V cíli stříbrný Barrichello byl totiž v okamžik havárie za ním.

Jenže po nárazu do bariéry zamířil Fin k opravě do boxů a ztratil veškeré šance na body. Do Velké ceny se sice vrátil, ale tři kola před cílem kvůli závadě diferenciálu s konečnou platností odstoupil.

"Jel jsem tu zatáčku jako vždy a najednou mi ulétla záď. Přišlo to zcela bez varování a vůbec jsem to nečekal. Chtěl jsem se ještě vyhnout střetu s bariérou, ale vůbec jsem nemohl nic dělat. Vážně škoda," popisoval nečekaně sdílný finský pilot.

"Obyčejně přijde před smykem nějaké varování, cítíte to na řízení. Ale teď vůbec nic."

Před dalšími závody Räikkönen není pesimistou. Městský okruh v Melbourne není svou charakteristikou podobný průměrné trati formule 1 a hned v dalším závodě v malajském Sepangu, kde okruh trať z pera stavitele FIA pana Tielkeho, může být poměr sil jiný.

"Jasně, že máme před sebou hodně práce, ale na normálních okruzích to může vypadat úplně jinak. Moudřejší bychom měli být po Malajsii," předpokládá Kimi Räikkönen.

"Hodně záleží na pravidlech. Co bude nakonec povoleno a co ne. Zatím je tady hodně otázek. Počkejme a uvidíme," dodal jeden z favoritů sezony v očekávání zasedání odvolacího soudu FIA v kauze účinějších difuzorů, které používají stáje Brawn GP, Toyota a Williams.

Felipe Massa se jezdeckým chybám vyhnul, jenže ho zradila technika. Ferrari proto zahájilo novou sezonu nulovým bodovým ziskem.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž