Jaromír Tarabus

Jaromír Tarabus | foto: Zdeněk Sluka

Sezona začíná, Tarabus jásá. Přes zimu trénoval na simulátoru

  • 0
Závodění v soutěžním autě mu během zimy chybělo tak moc, že několikrát usedl do simulátoru. Zlínský pilot Jaromír Tarabus je proto nadšený, že rallyová sezona už začíná.

„Hodně jsem makal na kondici a přípravu jsem si zpestřil na simulátoru. Je věrný, takže si připadáte jako ve skutečném autě,“ poznamenal Tarabus, který má ve sbírce dva bronzy v absolutní klasifikaci mistrovství republiky z let 2012 a 2013 nebo páté místo z mistrovství Evropy 2015.

Ve srovnání s předchozí sezonou hlásí změnu. Zatímco před rokem závodil v hlavním tuzemském šampionátu se starší Škodou Fabia S2000 a navigátorem Petrem Machů, není pojede v novější Fabii R5 s Danielem Trunkátem.

„Dan je můj prioritní spolujezdec, který loni nemohl závodit ve velkém mistráku, proto jsem se domluvil s Petrem. Ale letos ho chtěl zase jezdit, tak jsme zpátky,“ pousmál se Tarabus.

S Trunkátem loni obsadili alespoň jednodenní sprinty, kde jim o pouhé dva body uniklo prvenství. Jaké mají ambice nyní?

„Rádi bychom bojovali o stupně vítězů, ale konkurence je taková, že třeba můžeme být rádi za to, že se vlezeme do desítky,“ poznamenal Tarabus. „Těšíme se, že nás čekají pěkné boje. A hlavně doufám, že nebudeme moc zaostávat.“

Cíl pro nadcházející Kowax Valašskou rally je jasný. Chce si co nejrychleji zvyknout na auto.

„Snad po delší době najdeme rychlost,“ přeje si Tarabus, který by se rád vyvaroval defektů. Ty jej loni hodně brzdily, proto v absolutním pořadí obsadil až osmé místo. „Sezona jinak nebyla špatná. Nebýt defektů, mohla být ještě lepší.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž