Jan Kopecký slaví triumf na Rallye Bohemia.

Jan Kopecký slaví triumf na Rallye Bohemia. | foto: ČTK

Kopecký opanoval Rallye Bohemia a získal šestý český titul

  • 0
Jan Kopecký z tovární stáje Škody vyhrál Bohemia rallye a s předstihem si zajistil šestý titul mistra České republiky v automobilových soutěžích. Šestatřicetiletý pilot porazil druhého Václava Pecha o 37,6 sekundy, z dramatického boje o třetí místo vyšel nejlépe Ole Christian Veiby z Norska.

Kopecký, který kraluje české rallye nepřetržitě čtvrtou sezonu, vykročil za osmým triumfem na Bohemii už v sobotu, kdy vyhrál úvodních sedm rychlostních zkoušek. Na okruhu v Sosnové na Českolipsku sice poté nejrychlejší nebyl, ale v neděli opět sbíral nejrychlejší časy. Až závěrečné městské erzetě v Mladé Boleslavi mohl jet i pro diváky a ze svého náskoku lehce ztratil.

„Neudělali jsme žádnou chybu, vše fungovalo skvěle, takže to dopadlo na výbornou. Navíc vezeme z Mladé Boleslavi titul, co víc si přát?“ pochvaloval si Kopecký po vítězství v 45. ročníku soutěže.

„Rychlé zkoušky jsou tady pěkné, jen bych se vrátil spíše na Liberecko, kde jsou náročnější a techničtější. Tady na Mladoboleslavsku jsou to letecké dny,“ řekl Kopecký, který na českých tratích proměnil v triumf 22 startů v řadě. Naposledy nevyhrál před čtyřmi lety v Českém Krumlově, kde havaroval v posledním měřeném testu.

Stejně jistě, jako mířil od začátku rallye Kopecký za výhrou, se na druhém místě držel Pech. V první etapě ztratil 19,7 sekundy, ve druhé 17,9. „Oproti předešlým závodům se nám podařilo trochu stáhnout ztrátu na Honzu a z jízdy jsme měli super pocit. Poprvé mohu říct, že jsem s fordem trošku více vládnul a více jsem mu věřil. Jsem nadšený,“ řekl Pech, který musel minulý závod MČR kvůli technickým problémům vynechat.

Zkušený pilot věří, že se Kopeckému dokáže přiblížit ještě více, i když si uvědomuje výhody továrního týmu Škoda Motorsport. „Už tady jsme udělali nějaké změny, které fungovaly, a máme další poznatky, abychom byli ještě lepší. Uvědomuju si, že jsme Honzu úplně netrápili, ale byli jsme oproti jiným závodům blíže,“ uvedl Pech.

Dramatická bitva se na Liberecku a Mladoboleslavsku vedla o třetí místo. Až do poslední rychlostní zkoušky jej držel Jan Černý, poté ho však zpomalily technické potíže a klesl až na šestou pozici. Skvělým finišem se na pomyslné stupně vítězů posunul Kopeckého týmový kolega Veiby, osm sekund za ním skončil Vojtěch Štajf, jenž porazil o desetinu sekundy pátého Filipa Mareše. Výsledek Veibyho se však do hodnocení MČR nezapočítával.

Šestým závodem domácího šampionátu bude Barum Czech rallye Zlín, která se pojede od 24. do 26. srpna a bude tradičně i součástí mistrovství Evropy.

Rallye Bohemia

pátý závod seriálu mistrovství ČR v automobilových soutěžích

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:28:12,3, 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) -37,6, 3. Veiby, Skjaermoen (Nor./Škoda Fabia R5) -1:18,3, 4. Štajf, Ehlová (Škoda Fabia R5) -1:26,2, 5. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) -1:26,3, 6. Černý, Černohorský (Ford Fiesta R5) -1:36,7, 7. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) -2:11,8, 8. Vojtěch, Ernst (Škoda Fabia R5) -2:23,1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž