Motocykloví závodníci Jakub (vlevo) a Matěj Smržovi . | foto: Petr Lundák, MF DNES

Smrž v Česku jezdce nenašel, ve svém týmu vítá dva Španěly

  • 0
Mírné zklamání z minulé sezony je pryč. Bývalý přední český motocyklový jezdec Jakub Smrž chystá svoji stáj na blížící se ročník mistrovství světa superbiků. Jezdecké obsazení se oproti loňské sezoně změní kompletně. Uplynulou sezonu výrazně ovlivnila pandemie covidu. Narychlo se začalo a většina závodů se odjela na tratích ve Španělsku a Portugalsku. Smržův tým provázely problémy a zranění.

Miloslav Hřava se zranil během třetího víkendu, v průběhu sezony skončil Matyáš Červenka, a tak jediným stálým jezdcem zůstal Španěl Alex Carrion. I on však musel řešil potíže, jeden závodní víkend chyběl kvůli covidu. A tak dostávali prostor náhradníci.

Jihočeský manažer Smrž čekal od druhého roku víc než jen 11 získaných bodů. Šest jich zapsal Carrion a pět přidal jeden víkend zaskakující Filip Salač. „S výsledky celkově moc spokojený nejsem. Zaznamenali jsme spíš dílčí úspěchy, ale jsme zase o rok zkušenější,“ hodnotil sezonu.

Pro tu svou v pořadí třetí chtěl mít v týmu znovu Carriona a k tomu dva české závodníky. Jedním z nich měl být Oliver König, ale k dohodě nakonec nedošlo. „Neměli zájem,“ uvedl Smrž.

Bývalý pilot mistrovství světa z Jílovic u Borovan tak musel shánět náhradu. Hledal zejména v Česku, ale nakonec marně.

Chce pilota ve vyšší kubatuře

Na spolupráci se dohodl se španělskou dvojicí. Týmovou jedničkou by měl být Victor Rodriguez Nunez, kterého doplní José Luis Perez Gonzalez. „Mám dva stálé jezdce, ale nevylučuji další starty na divokou kartu v jednotlivých závodech. V Česku se však bohužel nenašel nikdo, kdo by mohl odjet na patřičné úrovni celý šampionát,“ lituje šéf týmu.

Zejména Nunez představuje předního jezdce s nejvyššími ambicemi a podle Smrže by chtěl jet o titul. Loni získal za čtyři závodní víkendy 35 bodů. „Moc se těším na tuto příležitost, kterou jsem dostal. Loni jsem se v této kategorii hodně naučil a myslím, že jsem připravený se posunout zase výš a bojovat o titul,“ burcuje 20letý Španěl.

Na nové angažmá se těší i druhý zahraniční jezdec. „Vracím se na kawasaki a je to pro mě další výzva. Díky novému týmu mám možnost jít si dál za svým snem. Jsem za šanci moc vděčný,“ tvrdí Gonzalez.

Alex Carrion

Kromě třídy Supersport 300 Smržova stáj, která od příští sezony získala nového hlavního sponzora - investiční skupinu Accolade, plánuje naskočit také do vyšší kubatury 600 ccm, zatím s jedním pilotem. „Je to v jednání. Máme motorku a sháníme závodníky,“ doplnil starší z bratrů Smržových.

Další ročník mistrovství světa superbiků odstartuje v nizozemském Assenu o víkendu 23. až 25. dubna. Kalendář čítá 13 podniků s tím, že předposlední klání v Austrálii prozatím nemá termín a místo závěrečného závodu ještě není určené. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž