Indové milují Schumiho a Kimiho

  • 9
Bombaj - Jedete do Indie a potřebujete radu, jaký být "in"? Usrkávejte horkou čokoládu s názvem SchuMocha nebo si v tričku McLaren dejte s přáteli lok piva na zdraví Kimi Raikkönena. Zemi totiž zachvátila formulemánie a jeden z nejlidnatějších států světa velmi touží pořádat svůj vlastní podnik. Indové totiž při každém přenosu grand prix zaplní restaurace a bary, kde sledují na velkoplošných obrazovkách boje monopostů. Fanoušci hlasitě skandují jména svých oblíbenců, prostory jsou vyzdobeny portréty jezdců v životní velikosti.

Zájem o F1 roste na celém asijském kontinentu. Jako první dostala v roce 1999 zelenou Malajsie. Trať v Sepangu se tak přidala ke stálým účastníkům z pacifického regionu - Japonsku a Austrálii. Příští rok už obohatí kalendář podniky v Bahrajnu a Číně.

Další na řadě může být v horizontu pěti až deseti let Indie. Už proto, že je jí nakloněný i boss F1 Bernie Ecclestone. "Potenciál Asie roste velmi rychle a je atraktivní pro výrobce aut i sponzory," uvedl Ecclestone pro agenturu AP.

Šéfredaktor největšího indického motoristického časopisu Autocar India Hormazd Sorabjee míní, že formule jedna je pro Asii ideálním reklamním prostředkem. "Ať už se to týká softwaru, aut či cigaret je Asie na rozdíl od Evropy po marketingové stránce pole neorané. Přesun závodů sem je čistě obchodní tah," sdělil Sorabjee.

Protože kalendář formule jedna není nafukovací, musejí novým grand prix udělat místo ty stávající. A bita bude zřejmě Evropa, která chystá zákaz tabákové reklamy, což Asijci neznají. Již letos se nepojede v Belgii a poslední závod má za sebou pravděpodobně i rakouský A1-Ring. Ecclestone neskrývá svoji nechuť k britskému okruhu Silverstone a říká, že nové tratě jsou atraktivnější pro diváky i závodníky.

I přes velký zájem lidí, ale Indům chybí potřebná infrastruktura pro pořádání závodu, v zemi neexistuje žádný okruh splňující mezinárodní standardy. V posledních měsících indická média spekulovala o tom, že by měl okruh stát v blízkosti měst Bengalúr nebo Hyderabád na jihu země.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž