Hvězdy rallyekrosu míří do Sosnové

Sosnová - Na Autodromu v Sosnové nedaleko České Lípy se o víkendu budou rozdělovat body do konečného hodnocení mistrovství Evropy v rallyekrosu. Na 1010 metrů dlouhém okruhu, který je z jedné poloviny tvořen asfaltovým povrchem a ve druhé části šotolinou, se účastníci evropského šampionátu představí již po šesté. V Sosnové se první závod mistrovství Evropy uskutečnil v roce 1995 a poté nepřetržitě až do roku 1998.

Pak se místem konání staly Sedlčany a došlo k dohodě mezi pořadateli, že se závody budou na dvou českých tratích střídat. Loni se uskutečnil evropský podnik v Sosnové a letos byly opět na řadě Sedlčany. „Nastaly ovšem nějaké problémy s finančním a organizačním zajištěním závodů a protože jsme byli hodnoceni jako nejlepší pořadatel v uplynulé sezóně, bylo letošní klání přiděleno opět k nám,“ vysvětlil zástupce sosnovkého autodromu Jan Mochan.

Letošní závod je čtvrtým v jedenáctidílné sérii a na pořadu jsou tradičně souboje ve všech třech mistrovských divizích. Nejprestižnější je Divize 1, kde startují vozy skupiny A a specifikace WRC. Výkon těchto speciálů přesahuje čtyři sta koní a jejich zrychlení z klidu na stokilometrovou rychlost nemá daleko k vozům formule 1. Divize 2 zahrnuje automobily skupiny N s omezeným množstvím úprav, motorem objemu do 2000 ccm a jednou poháněnou nápravou. Třetí skupina označována jako Divize 2A má hranici objemu motoru 1400 ccm.

Česká republika má v šampionátu zastoupení ve všech třech divizích, v reprezentačním výběru je devět borců. Stálým účastníkem v prestižní Divizi 1 je Pavel Koutný, jenž patří již několik let mezi jezdeckou elitu mistrovství. Letos má ovšem na svém kontě pouze body za pátou příčku ze třetího závodu v rakouském Melku. „Měl jsem velice dobře rozjetý první závod ve Francii. Velmi dobrý výsledek jsem měl v tréninku a pak jsem vyhrál jednu sérii rozjížděk,“ ohlédl se za třetím květnovým víkendem osmatřicetiletý pilot. „Potom se ale rozbil motor a protože jsme neměli náhradní k dispozici, měl jsem absenci o týden později také při dalším závodě v Portugalsku,“ uvedl Koutný.

Uplynulý víkend jezdec od Rakovníka ve startovním poli už nechyběl a protože vydržel i jeho Ford Focus WRC, byl Koutný ve výsledcích opět mezi špičkou. Po vítězném tažení v B-finále se dostal v závěrečné jízdě na pátou pozici. „Když nám doma vydrží auto, v A-finále bych neměl opět chybět. Jsou to ale závody a nechci dopředu nic slibovat. Samozřejmě čím lepšího umístění dosáhnu, tím budeme spokojenější,“ říkal Pavel Koutný.

V Divizi 2 z českého trojlístku zůstal jednou hned za medailovými pozicemi Vlastimil Boháček a jednou si bronz vybojoval Pavel Novotný jezdící s Citroënem Xsara. „Máme postavené nové auto a ještě jej dolaďujeme. Postupně se zlepšujeme a výsledek z posledního závodu v Rakousku naznačil, že jsme auto dostali do dobré formy. Zkusíme to prokázat na naší trati,“ říkal osmatřicetiletý jezdec z Dubičné. „Pro dobrý výsledek je třeba dostat se do finále, stát v první řadě a dobře odstartovat. V Sosnové není mnoho míst k předjíždění, takže rozhodující budou první metry a první zatáčka,“ předpověděl Novotný.

Zatím nejlépe z českých reprezentantů si v evropském šampionátu letos vedl Pavel Nováček startující s vozem Suzuki Swift v objemově nejslabší Divizi 2A. Zkušený Jihočech se zúčastnil dvou závodů z nichž jeden vyhrál a v dalším uplynulý víkend skončil druhý. „Necestoval jsem do Portugalska především z finančních důvodů. Vzhledem k tomu, že se dva nejhorší výsledky škrtají, jsem tuto situaci volil záměrně,“ vysvětlil jezdec a před závodem na domácí trati neskrýval dostatek optimismu.

„Okruh v Sosnové je rychlý a není technicky příliš náročný. To vyhovuje mě i převodovce mého auta,“ konstatoval spokojeně Nováček a dodával: „Závod v domácím prostředí ovšem nebude příliš velkou výhodou, protože soupeři trať dobře znají. Navíc zde pojede více českých jezdců a tak bude souboj ještě náročnější. Ohlídat si musím hlavně Belgičana de Keersmaeckera, Němce Seeligera a naše kluky Veverku a především Marchala. Tihle všichni určitě budou ve finále.“

Jaroslav Marchal bude s Nováčkem patřit k největším favoritům sosnovského klání v Divizi 2A. Jeho bilance z předchozích závodů je velice dobrá. Ani jednou nechyběl na stupních vítězů, jednou vyhrál a dvakrát skončil třetí.

Startovní listina v pořadí čtvrtého mistrovského podniku obsahuje téměř šedesát jezdců. „K závodům je přihlášena celá evropská špička. Zatím jsme neobdrželi omluvu, která by nám avizovala absenci některého ze závodníků,“ konstatoval Jan Mochan a poznamenal: „Máme zkušenosti z předchozích let, že kdo potvrdí účast, ten bude startovat.“

Časový harmonogram:
sobota 16. června

10.45 – 13.15 volný trénink
14.15 – 15.45 oficiální trénink
16.30 start první série rozjížděk

neděle 17. června
9.00 – 10.00 Warm-Up
10.00 start druhé série rozjížděk
13.15 start třetí série rozjížděk
15.15 start finále


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž