Alain Prost (vravo) s Nikim Laudou ještě během své kariéry.

Alain Prost (vravo) s Nikim Laudou ještě během své kariéry. | foto: AFP

Hříšníka Briatoreho by mohl v čele týmu Renault nahradit bývalý šampion Prost

  • 0
Kdo nahradí v roli šéfa týmu Renault Flavia Briatoreho, který rezignoval minulý týden v souvislosti s takzvanou singapurskou aférou? V zákulisí formule 1 se nyní hodně skloňuje jméno čtyřnásobného mistra světa Alaina Prosta.


Podle agentury DPA by měl čtyřiapadesátiletý Francouz vést stáj už během víkendové Velké ceny, jíž je shodou okolností právě druhý ročník Grand Prix Singapuru.

Prost v minulých dnech přiznal, že by si sám sebe v roli týmového šéfa dovedl představit. A bývalý šampion s přezdívkou Profesor se do seriálu F1 už jednou vrátil.

V roce 1997, čtyři roky po ukončení kariéry, do něj vstoupil se svou vlastní stájí, v jejíchž barvách odjel v roce 2001 tři Velké ceny první Čech ve formuli Tomáš Enge. V tomtéž roce však finanční problémy a chybějící úspěchy donutily Prosta k prodeji týmu.

Den poté, co byl Renault potrestán dvouletým podmíněným trestem vyřazení ze šampionátu, se nechtěli představitelé týmu k Prostovu angažmá vyjadřovat. Stáj je bez oficiálního vedení od minulé středy, kdy rezignovali Briatore a šéfinženýr Pat Symonds.

Byli to hlavní aktéři skandálu z loňského závodu, v němž nechali úmyslně havarovat svého jezdce Nelsona Piqueta, aby pomohli k triumfu týmové jedničce Fernandu Alonsovi.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž